onsdag, januar 31, 2024

På tur - i mit eget område

 Sidste weekend kom vi ud i den friske luft begge dage. Det var tæt på og to gode oplevelser ind på glædeskontoen.

Lørdag tog vi ind til Aabybro, fandt Aaby skov, for sådan en findes. Det er en ung skov, som er plantet for at beskytte grundvandet nedenunder, Jeg vidste, at mange løber eller går ture der, så der måtte findes nogle stier/veje. Vi havde også fået at vide, at der var et indhegnet område til at lufte hunde i. Det benyttede vi os dog ikke af, men drog på opdagelse. Vi valgte at gå langs med kanten af skoven på det, der var beregnet for heste, en bred græssti. Der var dog så meget vand, da vi kom ud i yderområdet af skoven, at vi opgav og gik lidt på kryds og tværs inde i skoven og de åbne områder.

Der var både bålplads, shelters og et udkigstårn skulle der også være. Det nåede vi ikke at finde, men så er der jo basis for en ny tur. Vi fik gået 5500 skridt og fik en fornemmelse af, hvor den den sydlige del af Vildmosen lå, hvor gårde, som vi kendte, lå i forhold til skoven osv. Det var en rigtig hyggelig tur, og når det er blevet mere tørt, skal vi helt sikkert på opdagelse i skoven.


Dagen efter kørte vi ud til udsigtsplatformen i Vildmosen. Der har jeg været før med datter og landmand. Men siden da er der kommet en gangsti på den anden side af det inddæmmede moseområde. Den ville vi gå en tur på. Vi stillede bilen på parkeringspladsen ved udsigtsplatformen og gik på stien langs vejen. Det er Aage V. Jensens fond, der har igangsat projektet med genopretning af mosen. Rundt om denne del af mosen er der nedgravet en membran, som forhindrer vandet i at komme ud fra mosen. Mosejord og dens planter har brug for en meget fugtig jord og grundet afvanding af det omkringliggende jord, som blev til landbrugsjord, var mosen blevet tør. Det ses blandt andet på de mange birketræer, der gror ind i mosen.


Nu står de under vand og nogle har fået skåret en ring rundt om stammen, så træet dør. Andre vil dø pga. de nu står under vand.


Stien er smukt lavet og med små vigeplatforme, så en kørestol og modgående kan komme forbi hinanden. Vi havde troet, at den måske strakte sig så langt ind, at der med tiden kunne komme en forbindelse fra Aaby skov til mosen. Det gjorde den ikke.  


For pludselig slog den et sving ind til mosen, og her var der siddepladser og små skilte med QR koder til små fortællinger om dyreliv, planteliv, genopretning af mosen osv. De små skilte var også sat på pæle langs stien fra parkeringspladsen til træstien.


Langt ude kunne vi se udsigtsplatformen, her har jeg zoomet ind på den.

Tilbage ved platformen gik vi op på den og nu, hvor man på den anden side af vejen har inddæmmet et moseområde mere, hvor der står masser af vand, kunne vi se masser af fugleliv der. Det kommer der helt sikkert meget mere af med tiden. 
Jeg har vist før skrevet, at jeg forstår ikke, at folk synes, at platformen er grim. Jeg synes den passer perfekt ind i mosens farver og kan kun anbefale et stop her. Og faktisk er der flere stoppesteder rundt i mosen med gode fortællinger om mosen, de folk, der boede der og om røverne i mosen. 






6 kommentarer:

  1. Tak for turen. Jeg var ikke klar over, at man har startet et genopretningsprojekt i mosen, så det var dejligt at høre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, selv tak. Det bliver spændende at følge projektet.

      Slet
  2. Tak for en skøn tur med masser af gode oplysninger. Efter min mening er det skønt, at naturen gøres mere tilgængelig, hvor det giver mening.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, selv tak. Jeg er vild med de træstier man bygger rundt omkring. Man ødelægger ikke ved at trampe rundt og samtidig kommer man tæt på.

      Slet
  3. Så I har også opdaget en ny tur! Det er altid godt, og jeres lyder som om der endnu er meget at opdage. Aage V. Jensens fond har gjort virkelig meget for naturbevarelse og -formidling rundtomkring. Tak til ham 🙂
    Jeg er også ret vild med at gå på træstier i vådområder. Vejlerne er et andet og meget dejligt sted til dette. Kommer I sommetider der?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, lige nøjagtig :-) Vejlerne kører jeg forbi og har også stoppet ved rastepladsen med oplysningshuset, men vidste ikke at der er gangstier der. Det må vi prøve når det bliver forår.

      Slet