lørdag, november 13, 2010

MORGENTANKER

Jeg er træt efter aftenvagten, den første trætter altid meget, så går det bedre med de to næste. Jeg kender patienterne og ved, hvad jeg vil prioritere i aften.

Når en gammel kvinde eller mand pludselig falder om, og fra at være selvhjulpen nu skal affinde sig med at få hjælp til alt, det rører mig. Når man er gammel, er det sværere at finde den fysiske og psykiske styrke til at træne. Livsmodet kan nemt glippe og som jeg læste i en bog, der er kortere afstand mellem at fungere godt og at være afhængig af hjælp, når man bliver gammel. Du kender det måske fra væskebehovet, her siger man også, at børn og ældre mennesker ikke kan klare sig uden vand så længe som andre. Hjernen bliver mere skrøbelig og sårbar.

Når jeg passer mennesker på min egen alder eller derunder, så rører det mig også, men jeg bliver også påvirket på en anden måde, det kravler ind under huden på mig. Jeg er realist, så et menneske med en stor blodprop, der har skadet det meste af den en halvdel af hjernen, har svære odds mod sig. Som yngre har man dog en større reservekapacitet, så de yngre patienter kan overraske i fremgang.

Kognitive funktioner, som jeg skrev om i går, dækker også over afasi, det at sproget er gået i stykker, enten ved at man ikke kan sætte ordene sammen og udtrykke sig eller ved at det, man hører, ikke kan sættes sammen til et forståeligt budskab for én. Og man kan være ramt på begge funktioner. Den frustration og afmagt, det skaber hos patient og pårørende, men så sandelig også hos personale, den tærer på kræfterne.

Landmanden skulle tidligt op til morgen, han har et møde nede i landet. Det var ikke lige med i min planlægning af fritimerne inden arbejde, at jeg skulle vågne da og ikke kunne sove bagefter. Jeg tror, jeg opgiver søvnen lige nu, trækker i tøjet og tager Laika med på en travetur.

Må din lørdag blive fyldt med lyst til livet.

IMGP2026

11 kommentarer:

 1. Jeg har så stor respekt for det arbejde du bestrider.
  God Lørdag :-)

  SvarSlet
 2. Ja det må krybe ind under huden, når det er jævnaldrene. Men også få en til at sætte pris på fornuftigt helbred og åndsevner, så længe de er der.. :-)
  Nyd din dag Lene.

  SvarSlet
 3. Man kan ikke undgå at blive berørt af dine livskloge indlæg om tanker og viden omkring sygepleje. Tak fordi du deler.
  Ønsker dig en god weekend - her skinner Solen heldigvis i dag, så måske vil matheden også forsvinde. Knus.

  SvarSlet
 4. Tak i lige måde Miri, og jeg har respekt for dine kreative evner og ideer, som gør mig glad :-)

  Tak i lige måde Inge, taknemligheden for livet er en af de ting mit arbejde medfører :-)

  Selv tak Johanne, skønt at solen skinner hos jer, send lige en solstråle eller to herop :-)

  SvarSlet
 5. Jo mere jeg læser om hjernen, jo mere overrasket bliver jeg. Er vi i virkeligheden kun spændinger og kemi i hjernen?
  God gåtur og god weekend!

  SvarSlet
 6. Pollyanna, nu lagde jeg mærke til i din sidebar, hvad du læser ;-) Og den forfatter mener jo netop dette, men ikke alle er enige med hende, at alt kun kan forklares med kemi og spændinger. Kultur er også en del af vores bagage.
  Det bliver spændende at følge hjerneforskningen de næste mange år.

  SvarSlet
 7. En fin buket roser, du viser. Det er dejligt at læse dine tankevækkende indlæg.

  God aften.

  SvarSlet
 8. Tak Eva, buketten matchede så fint dækkeservietterne :-)

  SvarSlet
 9. Interessant. Språk interesserer meg veldig, og jeg skrev en gang en stor oppgave om hvordan språk blir til. Dette med utgangspunkt i eget barn og gode notater over en toårsperiode. Da jeg mistet min far i fjor sommer (Alzheimer), erfarte jeg en språk"utvikling" i revers. Det siste ordet han sa var "Nei". Interessant!! Ha en flott søndag....

  SvarSlet
 10. Tak i lige måde Steinkjeringa, og velkommen her :-) Min far har også Alzheimer og han er nu kommet til det stadie, hvor han har svært ved at finde navneord, må hele tiden omskrive for at fortælle os hvad han mener.
  Det lyder spændende med din opgave, at du tog udgangspunkt i dit barns udvikling.

  SvarSlet
 11. Tak og lige sådan var min lørdag og heldigvis de fleste andre dage - med lyst til livet. Jeg synes livet er skønt :)også når der er nedtur...

  SvarSlet