tirsdag, oktober 19, 2021

Afslappende ferie eller indestængt længsel

 Egentlig skulle det være den rene ferie. Jeg mener, hvornår har jeg sidst ikke skullet lave mad, vaske op, fylde/tømme opvaskemaskine, vaske tøj med hvad deraf følger, gøre rent, rydde op, tømme skraldepose, handle ind, osv i 7 dage? Det har vist kun været på vores motorcykelferier, at det er sket. Ellers har det altid været en del af mit arbejde i 38 år, ferie, weekend eller hverdag. 

Men det føles ikke som ferie. Kun de få gange, hvor jeg har vovet mig udenfor og gået en tur i den skønne natur. Men nu er der fyldt med feriegæster rundt omkring i sommerhusene, så jeg kan ikke gå uden at møde nogle af dem. Lægen og min souschef vendte tommelfingeren nedad til mit håb om afisolering. 




Selv om symptomerne er som en forkølelse med hoste, øm hals, ru i mælet og en næse, der skal pudses lidt oftere, så er det stadig symptomer. Og der kan ikke skelnes mellem corona og forkølelse, så jeg sidder stadig i mit lille kammer. Mit håb er enten at symptomerne forsvinder og så skal der gå to dage, eller at jeg på torsdag har færre symptomer og overfor min læge kan argumentere med sundhedsstyrelsens sætning:

Du kan også ophæve din selvisolation efter 10 dages sygdom, hvis du på det tidspunkt har været feberfri i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin, som fx paracetamol)., føler du har det betydeligt bedre og kun har milde coronasmitte restsymptomer, såsom tab af smags- og/eller lugtesans, let hoste, hovedpine, træthed m.v

Jeg er træt, men træthed forstærkes også ved inaktivitet, så hvad der er hvad, ved jeg ikke. 

datterens mynte/ingefærte

PYT, det her går over og lige pludselig halser jeg efter klokken og gøremålene som vanligt. Datteren flytter i sin lejlighed i dag, og så får jeg hele sommerhuset for mig selv. Hun har godt nok været en knag, hun har jo været nødt til at gøre rigtig meget for mig. Jeg er helt sikker på, at hun trænger til at få sit eget sted igen. 


Flere og flere sundhedspersonale bliver nu smittet trods vaccine. De er lettere ramt som mig. Jeg tror, vaccinen ikke beskytter os så meget mere. Nu omtaler forskere det også, som at vi beskyttes mod alvorlig sygdom og død efter corona og ikke som fravær af sygdom.

Jeg kan mærke, at jeg er ved at være der, hvor jeg håber, at coronavirus nedjusteres til at være på niveau med influenza. Efter min mening kan vi ikke vaccineres hver 6. måned for at undgå sygdommen. Sårbare og ældre skal tilbydes vaccine, men vi andre må passe på os selv. 

 Jeg synes, at det er en bekymrende tankegang, at f.eks små børn skal vaccineres for influenza af hensyn til de voksne.  Det er som om Pandoras æske har åbnet sig og at man nu kan se, hvordan vi undgår børns sygedage, voksnes sygedage osv., og så bliver man grebet af, at man kan. Men skal man altid gøre det, man kan?

Ovenstående er ikke udtryk for en professionel, akademisk tilgang. Det er mine tanker, så det kunne være spændende at få andres perspektiver på dette.

I går var jeg ked af det, så landmanden havde sagt til min søn, at han troede, jeg ville blive glad for et lille opkald. Den unge familie har været så meget igennem samtidig med at de skal jonglere med at være blevet forældre, nyt job for min søns vedkommende og nu overtagelse af hus. Derfor har de også først fået at vide i forgårs, at jeg var isoleret.

Det var dejligt at se min lille sønnesøn og at snakke med min søn. Bagefter sendte min svigerdatter billeder og en lille video af S. Det gjorde godt. 

Jeg har ikke strikketøj med i isolationsrummet, for jeg kunne ikke overskue, da jeg gik i isolation, at det skulle i pose to dage efter ophævelse af isolation og derefter vaskes, når det ikke kan vaskes på 90 grader. Datteren har hentet rent tøj, som skal ligge et sted i sommerhuset, hvor jeg ikke kommer, så jeg kan pakke alt det øvrige tøj i poser, gå i bad og så finde tøjet, når jeg bryder isolationen. Der forestår et kæmpe vaskearbejde og rengøringsarbejde, når jeg går ud af isolationen. Det orker jeg ikke at tænke på i dag. En ting ad gangen, en dag ad gangen og så når jeg på et tidspunkt frem til en almindelig hverdag igen :-)

Jeg er dybt taknemlig for ikke at være hårdt ramt, jeg er forundret over så meget, det påvirker mig fysisk og psykisk at være isoleret. Min krop er mørbanket, mine tanker har svært ved at fokusere på eksempelvis arbejdsopgaver. Jeg kan sagtens forstå de af mine kolleger, der havde problemer med at komme ud af isolationen og møde andre mennesker. For selv om jeg gerne vil ud, så lurer tanken, hvad nu hvis der er en rest tilbage og jeg smitter andre?

Nok om isolation, jeg håber, at jeg snart kan få andre perspektiver gennem mødet med andre mennesker. 

Det er regnvejr her hos mig og dermed mørkt udenfor og indenfor, datteren havde tændt stearinlys i morges. Det så hyggeligt ud, da jeg åbnede min dør og tog min skål med havregrød/frugt ind til mig.

Ha en dejlig efterårsdag.




21 kommentarer:

  1. Kære Lene

    Øv æv øv hvor lyder det træls.. både at være i isolation, men også at komme ud af den. Det anede jeg ikke var så stor en rengørringsopgave😘

    Jeg er helt enig med dig, omkring dine ord om den fortsatte vaccination. Hasse har lige fået 3. vacc. og det er ok, men at jeg også skal vaccineres hvert 1/2 år, det tænker jeg er, at skyde gråspurve med kanoner. Jeg tror min dosis ville gøre større gavn et andet sted i verden

    Varme og gode tanker til dig

    Knus Inge

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Inge ♥️ jeg har konkluderet at når jeg og tøjet skal have den store omgang, så skal resten vel også.
      Havde jeg ikke fået corona, havde jeg nok taget mod 3. Vaccination. Men hvad så til foråret?

      Slet
  2. Hvor træls, men det er da godt, at du ikke er hårdere ramt.
    Det med fortsatte vaccinationer synes jeg er svært at vurdere, før virus har fundet sin "endelige" form og ikke muterer mere, hvis det altså sker.
    Med hensyn til vaccination af børn har jeg en skummel mistanke om, at økonomiske motiver kan spille en rolle: Færre syge børn = færre voksne der forsømmer arbejdet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, jeg er så taknemmelig for ikke at være hårdt ramt.
      Og hvad angår motiver for vaccination af børn, så er vi helt enige

      Slet
  3. Jeg var slet ikke klar over, at der skal gøres så meget rent og vaskes, når man skal ud af isolationen igen. Men hvor er det godt, at du ikke er hårdere ramt, Lene!
    Immuniteten som følge af vaccination aftager jo gradvist med tiden - jeg stoler på Sundhedsstyrelsens bedømmelse af, om det er rimeligt at blive vaccineret tredje gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, jeg er så taknemlig for det.

      Du skal da helt klart tage mod tilbuddet. Jeg skrev jo også ældre og sårbare ☺️ og omend vi er friske, så siger vores dåbsattest jo at vi hører til den gruppe.

      Slet
  4. Isolation er hårdt for psyken!
    Håber du snarest kommer ud i verden igen.
    Usikkerheden ved corona og det manglende perspektiv i beh/vacc/prognoser får vist de fleste til at ønske, den bare kommer til at ligne influenza!
    Jeg kendte heller ikke til alt det rengøring ifm corona. Troede at "karantæne" for ting og tøj var nok 🙈
    God bedring 💕

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne, jeg satser på at komme ud i morgen. Ingen nævneværdige symptomer i går og i dag.
      Og jeg tørrer flader af, lægger tøj i karantæne (godt ord :-) og så lader jeg sommerhuset stå i to døgn.

      Slet
  5. Der er ikke noget, der er sjovt, når man ikke selv har haft valget - ikke engang det at være pligtfri!
    Jeg støtter Søren Brostrøms ord, som jeg hørte en dag: Ingen skal lade sig vaccinere for andres skyld; man skal udelukkende gøre det for ens egen skyld. Det gælder naturligvis også vaccination af børn.
    Vi tager imod 3. stik, og så ser vi ellers, hvad fremtiden bringer af viden og erfaringer. Hvis man bliver lige så coronasyg som influenzasyg, så fortsætter jeg med at lade mig vaccinere, for jeg HADER at have influenza - jeg bliver bare SÅ syg af det.
    Jeg forstår ikke, hvorfor alting nærmest skal steriliseres, når man har været i isolation. Har man nogensinde oplevet, at virus lever længere end 48-72 timer uden for organismen? Sådan har det i hvert fald hele tiden lydt. Jeg ville bare være doven og lade alt være i minimum tre døgn; så kan der ikke være noget tilbage, som kan smitte.

    SvarSlet
    Svar
    1. ...Men jeg er enig i, at corona skal nedgraderes ...

      Slet
    2. Ellen, du har ret :-) Jeg har nydt i dag, fordi jeg kunne være i hele sommerhuset. Så føltes det mere som ferie :-)
      Jeg havde også taget vaccinen denne omgang. Men jeg vælger stadig ikke at blive influenzavaccineret, det kan være jeg ændrer den mening en dag.
      Jeg vælger at lde sommerhuset stå i to døgn efter at have tørret flader af og lagt tøj i poser. Det må være nok.

      Slet
    3. Og jeg er glad for at vi er enige i nedgraderingen :-)

      Slet
  6. Sikke noget. Selvom du ikke er så hårdt ramt, må det ikke være sjovt at være lukket inde og isoleret i dagevis. Forhåbentlig har du nogle gode bøger og har det godt nok til at læse dem. God bedring. Jeg håber, du snart bliver sluppet ud i friheden og forpligtelserne igen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ilse, det er ikke sjovt, men heldigvis har jeg ikke været dårlig, blot meget træt især på feberdagene, men det er meget natuligt.
      Jeg satser på i morgen, vaskemaskinen hjemme strejker og der trænger der også til at blive gjort rent :-)

      Slet
  7. Nå, jeg havde skrevet en lang kommentar om mine overvejelser, men den forsvandt 🙄. Den var heller ikke så vigtig.

    Og så griner jeg lidt for mig selv og vil bruge lidt tid på at meditere over, hvorfor det for mange er så indædt provokerende at gøre noget for andres skyld.
    Jeg lever vist på en anden planet, i den gren af buddhismen, jeg tilhører, lærer vi, at den eneste vej til ægte glæde og lykke er at gøre noget uselvisk for andre. Alt andet er bare Fornøjelser og behagelighed, som er flygtige og ikke varer ved. Jeg ved, at min lærer af forskellige årsager helst ikke ville vaccineres, men gjorde det for flokimmunitetens skyld.
    Jeg har ladet mig vaccinere mod influenza i år og også fået 3 stik. Det har jeg gjort, fordi vi ved at selv for yngre kan det være alvorligt at blive smittet med begge vira samtidig. Jeg arbejder både i psykiatrien, hvor flere patienter hverken ønsker vaccination eller test og i neurologi en på mit gamle hospital, hvor jeg passer patienter som er sårbare pga kræft i hjernen osv. Og for nogen tid siden hang der en planche, som forklarede at vi, som sjældent bliver syge af influenza, faktisk også ofte er raske smittebærere, som kan smitte videre hos patienter og kollegaer. Så jeg har gjort det for patienternes og sundhedssektoren skyld og det har jeg det ok med ❤️

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, når du stiller det sådan op, så må jeg sige, at jeg gerne gør noget for andre. Det handler mit arbejde i grunden om. Og også i hverdagen udenfor arbejde. Men der hvor kæden hopper af for mig, er når børn skal vaccineres. Der er forskere, der er bekymret for langtidsvirkninger efter vaccinen hos børn. Det bekymrer mig.
      Jeg har aldrig hørt før at jeg kunne være rask smittebærere i forhold til influenza. Men jeg synes at denne epidemi har vist, at vi er rigtig gode til at nedbringe smitterisiko med vores adfærd på mit afsnit. Vi har ikke haft videresmitte hverken med influenza eller covid og det synes jeg er stærkt.

      Slet
  8. Hvor er det en spændende tråd med forskellige input om vaccination, rengøring, isolation osv. Jeg har egentlig ikke tænkt så meget over hvorfor, men bare accepteret, at når noget bliver tilbudt, så tager jeg imod det. Nok fordi jeg er så vant til at stole på udmeldingerne fra styrelserne. Nu er coronaen ved at vise sig på mit arbejde - ikke for første gang, men første gang så tæt på mig og efter genåbningen, så lige nu er jeg mest på at tage imod alle stik.
    Du får mange krydsede fingre fra mig, så du snart kan bryde isolationen og tage dit liv tilbage.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, jeg havde også taget stikket, og tænker lige nu over om jeg skal tage det, når styrelsen anbefaler det muligt efter covidsmitte.
      Tak, jeg er ude af isolationen nu.

      Slet
  9. Hvor er det godt, du deler med os (mig), hvordan din isolation har været. Du er sikkert ude i dag, håber jeg. Men for mig som ikke har været tæt på coronasyge eller selv været smittet, så bliver jeg overrasket over, hvor omfattende rengøring der skal til, når du går ud af isolationen. Jeg håber du har det godt igen. Men som du skriver, så gør inaktivitet, at vi bliver trætte. For ikke at tale om tab af muskelmasse. Men du har gået gode ture, så du har nok ikke helt mistet formen.
    Med hensyn til vaccination, så vil jeg tage imod 3. stik, når det bliver min tur ligesom jeg i går blev influenza-vacc, som jeg har fået de senere år. Når det handler om vaccination af små børn, så er jeg glad for, jeg ikke skal beslutte det. Det finder de ud af hos mine børnefamilier. På den ene side, så har små børn et vacc-program, og hvad betyder et stik mere? På den anden side, gør det noget godt for dem? Men for andre for at nedsætte smitterisikoen. Jeg håber, corona mister sin potens. Og ikke udvikler nye mutationer. Du ønskes gode dage ude af isolation - uden for mange opgaver :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Betty, jeg snupper rengøringen i etaper og har isoleret rum, som er i karantæne :-)
      En af forskerne, som er imod covidvaccine af børn, har forsket i vacciners langtidvirkninger, og hun er bekymret. Jeg skal heller ikke tage stilling, men har indtil nu også valgt at følge anbefalingerne fra det offentlige. Problemet er når først man får øje på den politiske agenda bag beslutninger, så kan man se den overalt. Det er jeg faktisk træt af :-)

      Slet
  10. Dejligt at du er ude af isolationen og slap med lette symptomer.
    På min afdeling hvor alle patienter er ramt på immunsystemet er vaccination af personalet både mod covid og mod influenza nærmest obligatorisk. Til gengæld synes jeg mit chef sagde det meget godt da vi diskuterede vaccination af børn og genindførelse af mundbind: “Vi har en masse bøvl i år, fordi for få fik RS-virus sidste år. Er det så en god ide at sørge for at få blive smittede igen i år.?” Det handlede selvfølgelig mest om RS hvor vi virkelig har kunnet mærke at næsten ingen havde den delvise immunitet som vi alle plejer at have, men jeg synes pointen er at vi ikke skal bekæmpe alle infektioner for enhver pris. For børn er det en meget væsentlig del af det at udvikle et modent immunforsvar at gå igennem en stribe lette infektioner (og det er både influenza og covid hos børn). Jeg er 100 % for børnevaccinationsprogrammet, for de klassiske børnesygdomme kostede børneliv da vi havde dem, men det har corona indtil videre ikke gjort, så jeg synes vi skal lade vores børn gennemgå infektionerne på normal vis.

    SvarSlet