onsdag, januar 12, 2022

Billedudvalget er sparsomt og sælsomt

Alligevel siger de lidt om min hverdag i januar.


Gåtur i mørket, ikke en hverdagsbegivenhed,  og denne gang havde jeg landmand og hundene med på tur. Det er jeg taknemlig for.

 
Nytårsdag var en tåget og grågrumset dag. Til gengæld nød jeg dagen sammen med mine kolleger. Jeg er taknemlig for, at regionen har udmøntet vinterpakken til kontante beløb til personalet på sengeafsnittene, både som to faste beløb nu og til foråret og som ekstra penge ved overarbejde. 

Jeg er på en god afdeling, men alle er tyndslidte og trætte. Vi har dog nu flere dage, hvor vi kan arbejde i de små teams, som vi holder af og ikke med to kolleger, der går stuegang på hele afdelingen, mens resten prøver at nå at give mad, medicin, hjælpe med personlig hygiejne, hjælp til toiletbesøg oveni de mange vurderinger og observationer. 

Vi har stadig overbelægning, har stadig ofte patienter på gangene, hvilket var et særsyn førhen. Og nej det har intet med corona at gøre, og så dog, for når en patient, der kommer ind pga en blodprop, og man som sidefund finder corona (nej det er ikke derfor patienten har fået en blodprop), så skal patienten isoleres og optager derfor en stue. Vi har oveni haft og har mange hårdt ramte patienter. De kan ikke udskrives hjem til, men skal videre til rehabilitering.  Der er ventelister, netop pga mange hårdt ramte, for de har længere indlæggelsestid på rehabiliteringssygehusene. Så staser det op hos os, og da der bliver ved med at komme nye patienter, så er det skruen uden ende. Det lysner lidt, og det er jeg taknemlig for.


Julepynt og juletræ kom væk i weekenden. Det er altid svært, der bliver så tomt i huset. Men nu skal jeg have gjort sønnens værelse klar, for om corona vil det, skal det omdannes til soveværelse til tre personer. Jeg glæder mig.


Jeg har faktisk fået gået flere ture, men kun på vores stier og vej rundt om piletræerne, skoven og søen. Der har været for glat eller vådt eller blæsende på vejen. På det ene billede ser det ud som om rådyret og jeg har gået tur sammen, det kunne have været hyggeligt, men vi gik nu på hver sit tidspunkt.Dette mystiske billede viser min aftengåtur med pandelampe. De lysende vinduer er hønsehuset og lysskæret bagved fremkom af min pandelampes skær. Turen gjorde mig godt, jeg er træt og har nemt ved at blive irriteret på det, jeg ikke kan gøre noget ved. Den friske luft og opmærksomheden på ikke at falde på den ujævne mark fjernede mit fokus på det og i stedet for mærkede jeg alt det i mit hjerte, som jeg er taknemlig for.


Det kan ligne en graviditetstest, men det er nu hjemmetesten fra i dag. Vi anbefales at teste os selv hver dag, før vi går på arbejde, eller når vi er kommet på arbejde. Så nu er der rekvireret hjemmetest.  I dag vågnede jeg kl 3 i nat med ondt i halsen og en begyndende kriller i næsen. Søvnen kom aldrig igen og efter aftale med min leder arbejdede jeg hjemme og tog en test, som heldigvis var negativ. Halsen har det meget bedre, og i morgen har jeg en planlagt hjemmearbejdsdag, så er jeg nok klar igen til at bevæge mig ud i verden. Det er jeg taknemlig for.

Og sidder du nu der og spørger dig selv, om ikke jeg har haft covid og om jeg dog ikke har taget mig sammen til 3.stik, så jo! Det er bare ikke en garanti for ikke at blive smittet. Jeg har ikke brug for mennesker, der udskammer mig, fordi jeg vælger i tråd med retningslinjerne først at lade mig vaccinere tre måneder efter min covid-infektion. Jeg har brug for, at vi er gode og venlige mod hinanden, også selv om vi ikke forstår hinandens valg. Der er rigtig meget, vi ikke ved om langtidsvirkningen af denne nye form for vaccine, så hvis nogen vælger ikke at blive vaccineret, så er det helt i orden for mig. Jeg har bare valgt det anderledes. Og langt de fleste, jeg møder, er heldigvis gode og venlige. det er jeg taknemlig for.

Må du møde mennesker, der smiler og anerkender dig for den, du er. Ikke for den, de gerne ville have, at du var. Du ønskes gode januardage. 


8 kommentarer:

 1. Jeg synes også, der bliver så tomt i huset, når julepynten er taget ned, men jeg har vist heller aldrig været særlig minimalistisk indrettet ;-)
  Er du virkelig blevet udskammet, fordi du følger de givne retningslinjer? Det giver da overhovedet ingen mening!

  Jeg håber for jer, at I snart må få lidt mere ro på afdelingen, for den travlhed kan man ikke holde til i længden.

  Jeg kan altså ikke lade være med at undre mig over, at nogle er bange for langtidsvirkninger af vaccinerne, for jeg har ikke hørt om (negative) langtidsvirkninger af nogen vacciner overhovedet; kun om bivirkninger, som optræder inden for det eller de første døgn efter indgivningen. Jeg kan ikke finde litteratur om det heller. Har du nogen eksempler?
  Jeg kunne derfor godt fristes til at tro, at det er en af de mange (forskellige) slags frygt og usikkerhed, der er opstået netop fordi corona har nu i to år haft et kæmpe fokus, som er uden fortilfælde.
  Jeg ser ikke ned på dem, der ikke vil vaccineres; det må de selv om - jeg forstår dem nok stadig ikke, men det er jo noget andet ... ;-)
  Jeg har intet mod at være i stue med uvaccinerede, som jeg har oplevet nogle være, jeg føler mig tryg i kraft af min egen vaccination og anser 'bivirkningerne' ved at risikere et alvorligt sygdomsforløb af covid-19 for at være det mest skræmmende.
  Det er også pudsigt, at retningslinjerne er forskellige fra land til land, når det er samme vacciner, vi taler om.
  Tre af mine fire englændere har Covid-19 nu (ikke C), og børnene har derfor fået udsat deres (andet, godt nok) stik i seks uger. Forældrene fik boosterstikket den 29. december, og de mener, at Tim blev smittet 3. januar, hvor han var til et møde i London. Tim reagerede ikke på vaccinationen, hvorimod C fik feber og kulderystelser. Det er så nu hende, der ikke er blevet smittet! Underligt, som det rammer så forskelligt. Det var i øvrigt Aubrey, der blev ramt hårdest, og det var ikke engang særlig hårdt.
  Og undskyld min lange kommentar. De udgydelser skulle jeg nok hellere have brugt et blogindlæg på 🙄

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, du skal overhovedet ikke undskylde. Det er dejligt med kommentarer, også de lange :-)
   Tjek Christine Stabell Benn, hun er ekspert på vacciner set i forhold til deres effekt og vores helbred generelt. Overordnet siger hun at visse vacciner hæmmer vores immunforsvar over for andre sygdomme og andre vacciner øger vores forsvar og at vi ikke ved hvad denne vaccine gør. Hun er også fortaler for at raske børn ikke skal vaccineres. Der står lidt om det i nedenstående link (scroll ned)

   https://dagensmedicin.dk/eksperter-i-covid-19-naegter-at-holde-mund-hvis-truslerne-faar-den-konsekvens-at-jeg-og-andre-forskere-holder-kaeft-saa-har-de-vundet/

   hvordan mon din familie har arrangeret sig med isolation? det kom bag på mig, hvor bøvlet det var og hvor meget rengøring, der var efterfølgende.
   At vi ikke forstår hinandens beslutninger er en ting. Og jeg blev noget forundret over at få en besked personligt gennem instagram af en bloglæser, som skrev: bliv dog vaccineret. Din vaccination er også andres sikkerhed. Ikke stærke ord, men alligevel blev jeg vred, som om jeg ikke tænker på andres sikkerhed.

   Slet
  2. Tak for svar og for link. Jeg vil se på det - også i lyset af Henriettes gode kommentar :-)
   Charlotte behøver iflg. de engelske regler ikke at isolere sig, fordi hun ikke er smittet, og for at sige det rent ud, gør de så heller ikke andet end det. Altså at de tre andre holder sig hjemme i det foreskrevne antal dage - og de inviterer naturligvis heller ikke andre indenfor. De var jo symptomfri allerede efter et par dage. Tøj og sengetøj bliver vasket, mere bliver der ikke gjort ud af det. De spiser sammen alle fire, og C tester sig selv, inden hun forlader huset ... hvad hun kun havde behov for en enkelt gang, da hun skulle have købt ind, hvilket igen bare bestod i at afhente de varer, hun havde bestilt over nettet :-)

   Jeg kan godt forstå, du blev vred. Jeg håber, du gav svar på tiltale. Man skal da ikke engang kende dig særlig godt for at finde ud af i hvor høj grad du tænker på andres sikkerhed!

   Slet
  3. Ellen, jeg forstår godt englændernes beslutning. I følge de danske "regler" bør man ikke være i samme rum, fordi Charlotte potentielt øger sin risiko for at blive smittet. Dejligt at de så hurtigt blev symptomfrie.
   Næh, Ellen, det gjorde jeg ikke. Kender vedkommende fra kommentarer hos dig især, så jeg valgte ikke at svare.

   Slet
 2. Nej hvor god kommentar fra Ellen, det er førstehånds-indtryk af en familie, der bliver smittet. Jeg kan supplere: Min ex- har været opereret for en ("lille") lungecancer og pga.dette og alder 3.stik, men fik alligevel Corona, det var bare næsten ikke til at mærke. Nu er hun meget interesseret i fænomenet og en dryppende næse fik hende til at få taget en test - som indikerede Corona! Men altså, næsten uden symptomer.

  Det er fristende at gætte at mange med alle stik har fået en "lille" Corona, men for pensionister ved vi det ikke med mindre de får taget en test.

  Det er ikke rart at høre om patienter på gangene, jeg kan godt forstå at man bliver stresset og bekymret over ting, man ikke kan gøre noget ved - men de ting du gør, tur-motion og dejlige billeder fra turen (især kan jeg lide "hønsehuset"!) er den bedste kur.

  Julepynt: Min gode ven og tidligere lærer havde julestjerner af guld i sommerhusvinduet - hele året. Det var da egentlig meget pænt. Jeg havde købt tre små nisser (trekantsdrama) af gips eller keramik, og de får lov at stå en tid endnu. Der bliver bestemt ikke tomt, når de ryger ned i en papkasse med julepynt! :) Men det er jo nok fordi der i forvejen er for meget stads her. Jeg kan godt nyde en smuk, sparsomt møbleret stue uden for meget nips.

  SvarSlet
  Svar
  1. Donald, ja en rigtig god kommentar. det er også den salgstale jeg giver mine kære, at de bliver mindre syge. men regering og sundhedseksperter har skudt sig selv i foden ved at være alt for kategorisk i deres retorik om at bare vi tog de to første vacciner, så var alt i sin fineste orden. Nu er argumentet at vacciner hindrer død og alvorlig sygdom ved langt de fleste. Så mistilliden gør at man er skeptisk.

   Jeg har en smuk uro, designet af min datter, som hedder winter wonderland, den får lov at hænge til foråret banker på, ligesom lysene udenfor :-)

   Slet
 3. Jeg er egentlig flintrende ligeglad med om folk lader sig vaccinere eller ej, ihvertfald så længe flertallet gør 😉, jeg synes, det er en personlig sag. Jeg er ikke fuldstændigt ubekymret, hvad angår vaccineres langtidsvirkning - i mange år tog jeg ikke influenzavaccine, fordi neurologerne på Rigshospitalet, hvor jeg også arbejder - stik imod sundhedsstyrelsens anbefalinger - ikke som læger kunne anbefale yngre, raske at tage influenzavaccine, da det er kendt at hos nogle ganske få, kan vaccinen udløse visse neurologiske sygdomme, blandt andet multipel sklerose. Det er en meget lille risiko, men den er der og i deres perspektiv gav det dengang ikke mening at tage den risiko, for at undgå en ukompliceret influenza.
  Nu er tiden så en anden, jeg er blevet ældre og den nuværende situation gør, at jeg nu vælger vaccinen til.
  Jeg kender godt Christine Stabel Benns teorier, jeg kan ikke vurdere, hvor meget hold der er i dem, men jeg konstaterer, at hun på verdensplan er relativt alene om dem. Den tyske professor i virologi ved universitetshospital i Bonn, Hendrik Streeck, sagde tidligt i pandemien, at når alle de her lægelige kapaciteter ikke var enige, så er det fordi at de alle ser verden igennem deres egen lille flade af en stor prisme. De er alle virologer, men også hver især eksperter indenfor et lillebitte område af virologien og ser verden udefra netop deres lille specialiserede område, de kan faktisk alle have ret i deres betragtninger, men det er sundhedsstyrelsernes opgave at samle alle disse betragtninger og få så mange som muligt, sikkert igennem den her pandemi. Derfor kan Christine Stabel Benn jo sagtens have ret, men hun er også kun ekspert i et lille aspekt af dette her og det er ikke uvæsentligt, hvad hun siger.
  Jeg lytter til mange af de tyske virologer, blandt andet Christian Drosten, som på verdensplan regnes for at være den førende kapacitet indenfor coronavira, det var ham - og hans team, selvfølgelig - som var de første i verden til at udvikle en test for dette Coronavirus, han slog de amerikanske virolog er hos CDC med nogle dage 🙂
  Jeg er bevidst om, at der kan være langtidsvirkninger af vacciner, men det kan der også af dette Coronavirus og dets evne til at trænge ind i hjernen. Jeg læste for nogen tid siden en artikel i the Lancet, hvor forskere præsenterede tal, som indikerer, at der allerede nu kan være tale om en stigning i tilfælde af skizofreni (som man generelt ikke kender årsagen til, men mistænker kan være infektionssygdomme og immunrespons) og parkinsonisme, som man heller ikke kender årsagen til.
  I øjeblikket undersøger Paul Ehrlich instituttet (svarer til SSI) i Tyskland 5 dødsfald hos børn/unge under 20 år, som man mener skyldes vaccinen. De 3 børn havde svære sygdomme i forvejen, en var bla multihandikappet. Til sammenligning var der 29 børn i samme aldersgruppe, som er døde af/med covid, også helt raske børn.
  Dette blev også en lang kommentar, men summa summarum, det er mine bevæggrunde for at til vælge vaccinen - jeg frygter covid-19 og sen følgerne af den MERE, end jeg frygter vaccinen 😉
  Kanterne er skarpt trukket op i øjeblikket og jeg oplever ikke, at nogen af grupperne har noget at lade den andre høre, hvad angår udskamning. I øjeblikket oplever jeg selv at blive udskammet, fordi jeg følger ledelsens og sundhedsstyrelsens retningslinjer hvad angår værnemidler, test og sygemelding ved symptomer. Ingen - INGEN! - af mine kolleger på natholdet bærer værnemidler i løbet af vagten og jeg oplever, at der bliver set skævt til mig, men jeg har fundet fred med det nu (og buddhisten i mig konstaterer, at den karma må de selv ligge og rode med 😁), men når du ser på tallene, så ses det tydeligt, at antallet af smittende på psykiatriske hospitaler stiger drastisk og det er der en grund til, er jeg sikker på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Henriette, tak for en god og uddybende kommentar. Jeg er enig med dig, jeg tager mine vacciner, men jeg nægter at klandre andre for ikke at gøre det. Jeg tror ingen har den fulde viden om covid, hver forsker har som du siger deres område og tolker ud fra den. Med tiden bliver vi alle klogere, sådan er det.
   Jeg er rystet over dine kolleger. Hos os er der fuld mundering (mundbind og visir) hele tiden, undtagen når vi spiser eller kan sidde 1 meter fra kollegerne. Det er rigtig svært for som du ved, så er min gruppe patienter faktisk meget afhængige af at kunne tolke hele mig, både det jeg siger, det min mimik siger og det min krop siger.

   Slet