fredag, februar 25, 2022

En anderledes torsdag

 Sidste indlæg hed Når lyset bryder frem. Dette indlæg kunne have heddet Når det mørkner i øst. Det er uvirkeligt og ufatteligt, at der her i Europa er krig endnu en gang. Her på gården er vi enige om dette, men den måde vi reagerer på, er forskelligt. Landmanden så nyheder og dybdegående analyser hele dagen i går efter arbejde. Jeg derimod valgte at tage små bidder en gang imellem ved at sætte mig kortvarigt i fjernsynsstuen sammen med ham. Resten af tiden sad jeg i stuen og så fjernsyn, hvor jeg ikke skulle forholde mig til virkelighedens grusomhed.

Dagens arbejde i går blev som altid travl, jeg var i plejen, havde trombolysetjansen, men vi blev ikke kaldt en eneste gang. Derimod forberedte jeg udskrivelse af tre patienter, som skulle på aflastning, fordi symptomerne efter stroke (blodprop/blødning i hjernen) var så massive, at hvor de før kunne klare et hverdagsliv i eget hjem på trods af alderen, nu skulle have hjælp til alt. 

En sådan udskrivelse kræver utroligt meget forberedelse og korrespondance og selvom jeg faktisk det meste af dagen kun koncentrerede mig om dette, nåede jeg ikke i mål. Det troede jeg, og patienterne blev udskrevet. Men jeg havde også sure/vrede/frustrerede kolleger fra hjemmeplejen i røret efterfølgende.

 Heldigvis ringede de, inden jeg gik hjem, så jeg selv kunne tage mod al kritik. Det værste var, at jeg virkelig troede, jeg havde gjort det godt, ikke superb. Det bliver det ikke, når jeg ikke havde været involveret i korrespondancen optil udskrivelse, ikke havde passet dem og ikke gik stuegang. Det er slet ikke optimalt, men vi er massivt ramt af sygdom i personalegruppen og i en vinterferieuge hvor mange holder ferie, måtte vi få de vikarer, der kunne (ikke mange) og så forsøge at holde skindet på næsen ved, at der kun var en sygeplejerske, der gik stuegang på alle 24 patienter og resten af det faste personale fordelte sig på stuerne sammen med vikarer og jeg tog mig altså af alt papirarbejdet, pakning af remedier og medicin til en uge, korrespondance med kommunen osv.


Faktisk blev jeg godt gal på en leder i hjemmeplejen, for jeg havde prøvet at ringe til dem og aftale noget om udskrivelse, men kunne ikke komme igennem. Da jeg fortalte det i røret, blev hun ved med, nærmeste afhørsagtig, at ville vide hvilket nummer, jeg havde ringet til. Det tog mig noget tid at finde det noterede nummer, som jeg både havde fundet på deres hjemmeside og fået bekræftet af hjemmeplejen i pågældende kommune. Hvortil hun svarede, jamen det er jo nedlagt, med en indigneret stemme. Hvordan i alverden skulle jeg vide det, når nummeret svarede med en telefonssvarer med alverdens muligheder for at trykke sig videre, og jeg så en af de fem gange, jeg forsøgte at trykke et tal, fik en telefonsvarer, der sagde, at pågældende ikke var tilstede i øjeblikket. Men hjemme og godt træt, ked af det og frustreret, vidste jeg jo godt, at det var hendes frustrationer over, at hendes personale skulle passe en patient, hvor de manglede informationer.

Nu har jeg en opgave med at finde ud af, hvorfor de informationer, jeg havde skrevet og sendt til kommunen, ikke nåede ud til til plejehjemmene. Hvordan sikrer vi os, at det ikke sker igen. Jeg er glad for, at det var den garvede sygeplejerske, der oplevede dette og ikke mine kolleger. Men hvor træt, ked af det og frustreret jeg var, viste sig, da jeg skulle fortælle mine kolleger om det, for jeg bandede. Og det gør jeg nærmest aldrig. 

Nu har jeg fået sovet, mine fire fridage er begyndt, vaskemaskinen gør sit arbejde og jeg har dækket bord i folkerummet, for medarbejderen har rundstykker og kage med i anledning af sin fødselsdag i weekenden. Det er en hyggelig tradition, vi har etableret, og jeg er glad for at både landmand og medarbejder tilrettelægger, hvornår der er rundstykker, efter hvornår jeg er på gården.

Jeg fik også rundstykke på arbejde i går, en af mine kolleger fyldte år, 28 år. Tænk en gang, det er jo en evighed siden for mig. Da jeg blev 28, vidste jeg ikke, at jeg inden jeg blev 29 ville blive mor for første gang. Min kollega er netop vendt tilbage fra barsel efter hendes første barn. Jeg fortalte hende, at jeg altid har ønsket fri, når det kunne lade sig gøre, på min fødselsdag, for jeg nyder at have den dag til blot at nyde formiddagsteen på gården og måske have gæster. Den dag vil jeg ikke arbejde i højt tempo, sluge et rundstykke og hastigt ile videre for at nå det hele. Jeg håber, hun ikke var alt for træt til at nyde resten af dagen sammen med mand og barn. Hun fortalte, at hun ikke havde syntes, at hun kunne ønske fri på en hverdag i vinterferieugen lige efter at være vendt tilbage efter barsel. Jeg har virkelig gode kolleger, som kæmper for, at vores patienter får en god pleje trods at covid lukker stuer ned og sender patienter på gangen, sender kolleger, nogle af dem endda hårdt ramt, hjem og at der samtidig er mange patienter indlagt og mange af dem er virkelig hårdt ramt.

Vi nød de gode rundstykker og så nød vi senere, at vi alle sammen ramte samme tidspunkt til frokost sidst på vagten. Det var godt at kunne anerkende hinandens arbejde og få overblik over dagens gang. Jeg kunne viderebringe en ros fra en patient, der kørte ned i elevatoren sammen med mig. Hun var imponeret over det gode arbejde vi leverede på trods af mangel på personale og mange patienter på afdelingen.

Ikke desto mindre var det ikke hende, jeg kom til at tænke på, lige da jeg var ved at falde i søvn. Derimod en vred leder i hjemmeplejen. Nu bliver hun skrevet ud af mine tanker gennem dette indlæg og en mail til en god kollega med viden om overgange mellem sygehus og kommune, for en ting er at jeg blev vred og ked af det, en anden ting er, at vi må ændre noget, så kolleger hos os og i hjemmeplejen ikke står i denne situation igen. Hvad der skal ændres, må andre hjælpe mig med.

Håber din fredag er god ved dig, min er startet blid og god.









11 kommentarer:

  1. Åh altså, hvor er det træls med mangel på personale. Man forstår godt alles frustrationer; selvom de så ytrer sig på den måde som hos lederen, du fortæller om.
    Og jeg må igen skrive, at jeg gerne ville indlægges oppe hos jer, hvis jeg blev syg, fordi det virker, som om I mod alle odds har styr på sagerne og tænker i udvikling.
    Jeg orker så ikke at skrive om manden ovre østpå - jeg må være struds og gemme hovedet nede i jorden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, frustrationerne står i kø, så det er med at holde sig til den gode tone. Det andet genererer bare flere frustrationer.
      Tak, jeg synes virkelig mine kolleger gør et godt arbejde, men det slider også på dem.
      Jeg er lige gået væk fra fjernsynet, kan ikke holde ud at se ham forklare sine bevæggrunde.

      Slet
  2. Hvor jeg forstår din og hemmeplajens frustration. Når man selv er involveret, er det forbandet svært at se på det med armslængde og erkende, at når både I og hjemmeplejen er så pressede, så vil der ske svipsere.
    Det sagt, så er det da helt tovligt med et telefonnummer, der er nedlagt, men alligevel figurerer på hjemmesiden og "fungerer".

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, der vil ske fejl og vi ved alle at de forhold vi er sat til at arbejde under, vil øge risikoen for fejl. Og det er svært ikke at lade det gå ud over andre.
      Jeg fatter det ikke. Man kan da vel lukke sådan et nummer ned, så man ikke får telefonsvarer og mulighed for at lægge beskeder. Det værste var at hjemmeplejen også mente, det var det rigtige nummer. De er dog tætte samarbejdspartnere.

      Slet
  3. Hvor er det dog urimelige arbejdsvilkår både hos jer på sygehuset og i hjemmeplejen. Det må være så hårdt. I må have mange pt. på gangene, når der er så mange indlagte med covid? Hver enkelt skal vel stadig have enestue og være isoleret.
    Det er også helt tåbeligt at et udgået nr. stadig figurerer.
    Jeg håber, dine fridage vil gøre dig godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, jeg er jo så heldig at jeg har flere fridage end arbejdsdage på en uge, men mine kolleger knokler godt nok under urimelige arbejdsvilkår.
      Det svinger meget med patienter på gangene afhængig af isolationspatienter.
      Tak :-)

      Slet
  4. Nogle gange kan man bare ikke undgå konflikt og frustration, selv om man kun har haft de bedste intentioner. Jeg er helt sikker på, at du har gjort dit bedste.
    Jeg er en tur ude i neurologien i disse dage og det er godt nok tungt. 4 ISO stuer ud af 10 og nyankomne patienter på gangene eller på naboafdelingen uden bemanding, hvis de selv kan ringe på en mobiltelefon!!?!
    Jeg håber, dine fridage gør dig godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Henriette, jeg håber at finde ud af hvordan eller om vi kan ændre noget.
      Det var en alternativ måde at give dem mulighed for at ringe om hjælp. Men det er svært at få det hele til at gå op, især når hele sygehuset er presset.
      Tak, jeg nyder solskinnet :-)

      Slet
  5. Puha, Lene. Al respekt for, at I overhovedet holder det ud. Men det bliver selvfølgelig ikke spor bedre, hvis giver op. Hvad jeg i øvrigt ikke kan forestille mig ...
    Hvis du har bandet, så har det altså også føltes slemt! Men det kan jeg sagtens sætte mig ind i, at det må have gjort.
    Og ham østpå gider jeg heller ikke høre på eller om. John ser også mange nyheder, men jeg holder mig fra dem. Jeg kan jo ikke stille noget op. Det gør mig ikke mindre vred, men min magtesløshed orker jeg ikke at blive mindet om hele dagen og hele aftenen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, at give op er der jo nogen, der gør. Og andre opgiver drømmen om at være sygeplejerske. Begge dele er ikke godt for vores samfund.
      Jeg var træt og følelsen af at have gjort et godt stykke arbejde forsvandt efterhånden som den frustrede leder foldede sig ud i telefonen. Hun blandede alt muligt sammen, men noget af det tager jeg med på arbejde og forsøger at finde ud af om vi kan gøre det bedre. Og typisk nok var det hendes affærdigelse af at jeg ikke havde kunnet få fat i dem, der fyldte lige der og nu og fik mig til at bande.
      Jeg er glad for at du også vælger hele nyhedsstrømmen fra.

      Slet
  6. Pyha, jeg kan godt forstå dine overvejelser om titel på dette indlæg.

    Det er håndtere en opgave, hvor andre har været på er i forvejen svært, når modtageren, så ikke lige har tid til at trække vejret, så bliver udfordringerne voldsommere, end det var tænkt. Begge handlinger er afledt af manglende personale, og i har begge forsøgt at gøre det bedste for borgeren. Og ja, haft ❤️ med.

    Min datter var også på arbejde da hun fyldte år, endda en 10 timers vagt, som hun sagde, alle borgerne var ramt med Corona, og ja, de var 4 mand under i personalegruppen, og det var endda en ekstravagt. Det var jo ikke rund, det var bare en af rækken, som hun udtrykte det.

    SvarSlet