torsdag, marts 09, 2023

Nydning

 Ordet nydning findes ikke på sproget.dk. Man kan nyde eller være nydende, men som navneord eksisterer det ikke. Og så alligevel, Bamse og Kylling synger om nydningen og jeg har det som et hashtag, jeg elsker det ord.

Det har en god betydningAt sidde i aftens nydningDig og migOg mig og dig

De sidste par dage i min ferie var fyldt med nydning. Frosten, solen, samværet med en frisk datter, gåture, træning, alt gjorde at jeg nød nydningen hver dag.


Hver dag i ferien kom jeg ud og gå, nogle gange med datteren, andre gange alene. Hver dag lyttede jeg til lydbøger, ikke de sindsoprivende eller lærerige, blot bøger, der gjorde mig godt. 



Strikketøjet stod alene i sin taske, jeg vil så gerne strikke, jeg er helt sikker på, at det ville hjælpe mig til at slappe af, men det er åbenbart ikke nu. For når det føles som en pligt, skal jeg ikke strikke, men opskriften ligger klar, der er lavet strikkeprøve, og jeg tror Cottonwool godt kan bruges til et Sommerknus


Landmanden kom på besøg hver aften og så nød vi aftensmaden sammen med ham. Vi lavede lækker mad fra bogen Kost og kræft. Vi nåede også at komme hjem og fejre medarbejderens runde fødselsdag med morgenbord og gaver.



Nu er hverdagen tilbage, datteren er hjemme i byen, hvor hun kan slappe af, mens hun er på sit værksted og kreerer skønne ting. Landmanden har travlt med at sortere kartofler og min huskeliste er alenlang og giver mig lidt åndenød, så jeg husker at fokusere på det, der skal gøres nu og nyder at være sammen med mine kolleger og patienter. De sidste to dage har stået i undervisningens tegn, elever og studerende, kompetenceudvikling af social - og sundhedsassistenter og sidst men ikke mindst patienter og pårørende. 


I dag skal jeg også undervise patienter og pårørende, jeg går altid glad fra disse timer, selv om jeg også bliver bekræftet i, at selv om man er let ramt efter en stroke, er det ikke så let at finde tilbage til hverdagslivet. Det føles meningsfuldt at hjælpe, støtte og give viden til at man kan komme videre i livet.

Tirsdag aften inviterede vores bank til aktionærmøde med Leif Davidsen som trækplasteret. Hans foredrag hed fra Lenin til Putin. Det var spændende at høre om livet i Rusland, at få trukket tråde fra tidligere tiders despoter til nutidens despot. Men jeg blev også trist, for jeg har svært ved at se en slutning på krigen.


Snestorm blev der aldrig i vores område, men vi fik masser af sne og lidt snefygning, så turene til og fra arbejde har taget længere tid de sidste dage. Om lidt gør jeg mig klar til arbejde med sen hjemkomst, jeg vil nyde at køre i sol og sne. 

Må du få en dag, der er god ved dig.

10 kommentarer:

  1. Skønne billeder og skønne ord!
    Jeg nyder at bruge gode danske ord, ( nogen er egnsbestemt) som endelig ikke må forsvinde, til fordel for de engelske udtryk, vi flittigt bruger. Alle går godt i spænd-🤗🤗
    Må din datter snart være ovenpå🥰

    ( følger Mads Niemann - han har hungen lamper op, eller fuglekugler….- er vild med disse udtryk🤗)

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, tak :-) Egnsord kan noget særligt. Hungen op eller strukket ud, ord som ikke så let fjernes fra det mundtlige, men ingen plads har i ordbøger :-)

      Slet
  2. Jeg tænker, navneordsformen hedder "nydelse" på dansk - nydning lyder som en fordansket version af den engelske - ing form, som jo fortæller om en handling, som er igang: running, walking, enjoying osv.
    Uanset hvad, er den slags lokale og private udtryk jo meget sjove 🙂
    Dejligt med gode dage og at datteren har det godt.
    Jeg er også trist over krigen og jeg må indrømme at det ramte lige i hjertet, da Andreas kom og fortalte, at nu skal han på session.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, og jeg ved godt at det er nydelse, men nydning føles bare bedre .-) Vi nyder at vi nu ved, at det bliver bedre i løbet af tid efter en kemokur og ikke varer for evigt. Det tror vi jo let, når vi står midt i det.
      Åh ja, det kan jeg godt forstå.

      Slet
  3. Godt at du nød ferien og fik slappet af med gøremål, du holder af.
    Uden at have styr på det, tror jeg, at "nydning" ikke eksisterer, fordi der allerede er et navneord (nydelse) og et ord for det at nyde (nydende). I modsætning til fx strikning og roning, hvor navneordet så at sige er afledt af udsagnsordet "at strikke" og "at ro". Men jeg synes, at du har ret i, at "nydning" mangler som en beskrivelse af igangværende nydelse. Og så kan det være det samme, at fx "svedning" eller "knokling" heller ikke eksisterer :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, nydning eksisterer absolut ikke, men som jeg skrev til Henriette, så kan jeg bare bedre lide det ord end nydelse :-) Og jeg tror du har fat i hvorfor.

      Slet
  4. Eric fik lige sagt alt det, jeg havde nået at tænke om din nydning, så det vil jeg afholde mig fra at kommentere - bortset fra dette, at selvfølgelig skal du da have lov til at opfinde nye ord😊
    Vi har også for nogle år siden hørt Leif Davidsen tale om hvorfor Rusland er som Rusland er - og det var jo længe før invasionen af Ukraine. Der er få, der forstår det land som han gør, men Putins handlinger og opførsel er bare aldeles uacceptabelt.
    Jeg håber du genfinder strikkeglæden. Jeg kan jo slet ikke forestille mig et liv uden at strikke, men jeg har heller ikke så meget at tænke på og så meget i gang, som du har.
    Tillykke med mandens runde fødselsdag 🎂 Hils ham fra os.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, ja jeg forbeholder mig retten til at holde nydning, ligesom andre siger de har strukket ud :-) (min mor ville himle med øjnene, den gamle dansklærer :-)
      Putin er helt galt afmarcheret, det skræmmende er, at som systemet og holdningen er i Rusland, så kan han og andre meget vel slet ikke være rigtig informeret om tingenes tilstand.
      Jeg håber så inderligt at jeg genfinder strikkeglæden, jeg vil så gerne.
      Tak, det var nu ikke manden, men medarbejderen :-) Gemalen er to år yngre end dig, så vi venter med næste runde dag et par år endnu :-)

      Slet
  5. Så dejligt når en ferie har været fyldt med nydning.
    Jeg har lært listerne med gøremål ikke må være for lange, og jeg ved godt det er svært, for ja, der er jo lige det og det og ..... For i en travl hverdag har vi alle brug for nydning.
    Fantastiske billeder fra nogle lige så dejlige dage. Vi fik lidt drys, ikke som i fik, dog var det muligt at skovle og kælke ❤️

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, undskyld, jeg får ikke meddelelser om nye kommentarer, så jeg opdager ikke altid, når nogen skriver på ældre indlæg. Vi har nemlig alle brug for nydning, også i hverdagen og ja vi skal passe på med ikke at lave lange lister.

      Slet