tirsdag, juni 02, 2009

GROKRAFT

Alt gror omkring mig, egetræerne var de sidste til at springe ud og nu står de strunke og kanter ejendommen mod vejen.

Kartoflerne skyder i vejret og det er nu, vi skal holde øje med vejret omkring fuldmåne, som er i næste weekend. Er vi inde i et højtryk på det tidspunkt giver det risiko for nattefrost her hos os, og så er kartoflerne sat meget tilbage.

For år tilbage kørte landmanden hele natten med traktor og kartoffelhypper og lagde jord op på kartoffelkammene og holdt dermed luften i cirkulation i jordhøjde. Min opgave var at sørge for te og ostemadder i løbet af natten. Og for to år siden var det alle kartoffelmarkerne i mosen, der blev ramt af frosten, og efterfølgende kom den regnfulde sommer, som gjorde, at der var fra 50 til 90 % udbyttetab. Det kan af og til blive lidt for spændende, men sådan er livet jo.


På arbejde fik vi i dag besøg af tre af de i alt 6 unge kvinder, som har sørget for, at Danmark har nye unge kræfter til at tage over. Også her er der grokraft, de små babyer fandt sig i utallige åh og ih og gik fra arm til arm.

Efter arbejde nåede landmanden og jeg en reception med masser af lækkert mad, så vi skal vist på let aftente, ellers begynder vi at gro ;-)

8 kommentarer:

 1. nåh skidt I kan jo tåle det;) klem fra vest

  SvarSlet
 2. Jah, den grokraft kan godt blive for meget, når den begynder at imdvirke på vores maver og bagdele :-)
  Har du hele seks kolleger på barsel? Det var ellers ikke så lidt...

  SvarSlet
 3. Tak fru koch, det er vi nu ikke enige i :-)

  Ellen, ja er det ikke vildt, vi er ca. 28 personalemedlemmer og altså 6 af dem på barsel, de sidste fire har født indenfor den sidste 1½ måned :-)

  SvarSlet
 4. Jeg elsker at læse blogs, for den måde man får lov at skue livet på hos andre - har fx. aldrig tænkt over det med nattefrosten omkring tiden hvor kartoflerne gror.

  Tak for den oplysning.

  Du Lene, herhjemme snakker vi meget om hvor tidligt vi får nye kartofler i år. Hvordan kan det være at jeres kartofler kun er i grostadiet, er det fordi det er de der kartofler vi spiser om vinteren?

  SvarSlet
 5. Du beskriver det så godt - det anderledes liv i lever som kartoffel dyrker. Og så er vi her i hovedstaden trætte af at spise gamle danske kartofler - hvornår rammer de nye danske egentlige byen? Ja lidt som lise også undre sig over...

  SvarSlet
 6. Selv tak Lise, her i mosen sætter vi kartofler senere end f.eks på Samsø, det har noget med klimaet at gøre og jordtemperaturen. Vi har nye kartofler til salg fra slutningen af juli. Jeg elkser også at blive klogere af at blogge :-)

  Selv tak Marianne,de første kartofler kommer ikke fra os,så hvornår Samsø og andre med tidlige kartofler går i gang for alvor ved jeg ikke :-)

  SvarSlet
 7. HenrietteB3/6/09 10:42 PM

  Det er interessant at læse, at der kan være nattefrost i vildmosen på denne årstid, Lene!

  Jeg har lige været hjemme på familiebesøg og sidder netop og læser artikler om min oldefar Carl Sørensen, der sad i folketinget i 21 år. Han var en varm fortaler for afvanding og dræning af visse arealer, for derefter at kultivere disse til landbrugsjord. Her nævnes netop vildmosen, som før afvandingen beskrives som en "istap" med frostgrader, selv om sommeren. Jeg var faktisk ikke klar over, at der stadig kunne forekomme så lave temperaturer i sommermånederne hos jer, men i tidligere tider har det vist været endnu værre.

  Håber ikke at kartoffelhøsten lider skade!

  SvarSlet
 8. Dejligt at høre fra dig Henriette, og den historie skal jeg da fortælle landmanden :-) Nu har jeg ikke hørt vejrudsigt i aften, men jeg håber vi går fri.

  SvarSlet