fredag, maj 11, 2012

SLUT MED APOPLEKSI I DANMARK

Det er nok at tage munden fuld at sige ovenstående, og vores overlæge, der underviste personalet i forgårs, var knap så kategorisk men stadig meget overbevist.

Hvis blot alle kendte deres blodtryk og sørgede for at holde det under 140/90,  så ville apopleksi nærmest ikke findes i Danmark. For højt blodtryk er den helt store synder i forhold til at få en blodprop eller blødning i hjernen. Rygning og diabetes er også store risikofaktorer, overvægt, manglende motion, for megen alkohol og forkert kost ligeså, men det forhøjede blodtryk er det værste. Og kan man kombinere de forskellige faktorer, så stiger risikoen.

Alderen i sig selv er også en risikofaktor, den kan vi ikke gøre noget ved. Jo ældre vi bliver, jo mere stive bliver vores kar og der er flere, der får arteriosclerose (åreforkalkning). Et forhøjet blodtryk udsætter karvæggen for massivt tryk, karrene prøver at gøre sig tykkere, der bliver mindre plads i blodbanen. Kommer der så cholesterol og sætter sig på karvæggen eller gør sukkersygen karrene mere skrøbelige og modtagelige for alskens materiale til at sætte sig fast, eller rygning får karrene til at trække sig sammen eller overvægten presser på karrene udefra, eller …

P1030316

Har du betragtet et vandløb? Der flyder måske lidt blade og gren med strømmen. Henne ved vandløbets sving eller ved en sten kommer vandet i turbulens, det hvirvler rundt, noget løber måske lidt tilbage, blade og smågrene falder til bunds eller lægger sig op af stenen. Præcis sådan sker det inde i vores kar, de har mange sving, de har mange forgreninger, der kommer arteriosclerose, det forhøjede blodtryk gør blodbanen snæver, rygning gør blodbanen snæver. Det er egentlig forunderligt at der ikke opstår flere blodpropper eller at karrene brister pga pres og øget skrøbelighed. Men faktisk er der mange, der har gamle ar efter blodpropper, når de kommer hos os, de blodpropper har blot ramt, så der ingen skade er sket, andre nerveceller har taget over, men en skønne dag …

Sørg nu for at få styr på dit blodtryk. Det kan godt være, at du gerne vil gøre det uden medicin. Jeg ville i hvert fald gerne selv være med til at gøre noget ved hjælp af kosten, motion og vægttab. MEN det tager tid, så mens du er på vej, synes jeg,  at du skal samarbejde med din læge og få noget blodtrykssænkende medicin. Og husk 140/90. De kloge hoveder anbefaler, at man måler sit blodtryk 3 gange hver dag i en periode, finder gennemsnittet af de tre målinger, det er det gennemsnit, der skal ligge under 140/90. Og har du diabetes, skal blodtrykket længere ned, 130/80.

P1030260

Kunne vi ikke aftale, at du passer på dig selv? I første omgang kan du lære dit blodtryk at kende. Der findes forskellige steder, hvor man kan få målt sit blodtryk gratis, bl.a. her. Og kan man være bloddonor, får man automatisk kontrolleret blodtryk hver gang, det er den måde, jeg får det tjekket. Jeg har dog besluttet, at vi skal have købt et apparat. Landmanden er nemlig ikke sådan at få lokket til læge. Og med alderen in mente, og med alle de patienter, jeg har, som er på vores alder og yngre, så vil jeg ikke acceptere mere, at vi ikke ved, hvor hans blodtryk ligger.

Hvis nu vi alle tjekker vores blodtryk og gør noget ved det, så måske …

P1030267

Ha en god dag og vær god ved dig selv.

27 kommentarer:

 1. Hej Lene. Genialt at bruge billedesproget til at understrege ordene:) Det giver lidt mere mening. Personlig håber jeg snart, at jeg igen er velkommen i blodbanken :) og at jeg snart får motioneret så meget at jeg igen mærker at det er motionen der giver den ekstra energi. Det halter meget pt.
  Mvh. Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla :-) Det halter også meget for mig med gåturene, og jeg kan som dig mærke at det mangler. Vi må ud igen :-)

   Slet
 2. Man skylder sig selv og sine nære, at få tjekket det blodtryk.man kan blive overrasket,over at få konstateret et lidt for højt tryk...skete for mig for nogle år tilbage...havde altid en anelse hovedpine...så hellere en tablet og dertil motion .. God weekend Lene. Hilsen 125/80

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Anne, godt du tog fat på det. Det er jo netop det lumske, for det er ikke altid, at man mærker noget. Smukt blodtryk! :-)

   Slet
 3. Hej Lene. Tak fordi du rusker lidt i os - og også for en god forklaring. Manden og Konen fandt da lige sin blodtryksmåler frem igen - og alt ser heldigvis ok ud.
  Ønsker dig en dejlig dag. Knus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Johanne, og godt at I har en måler, så I kan holde styr på trykket. God dag til jer også :-)

   Slet
 4. Nå...sku man anskaffe sig et apparatur...du taler godt for sagen, og det er da heller ikke en herlig tanke med apo...- god frdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Lavendel. Man kan jo også gå til egen læge eller andre steder, og jeg får ikke penge fra apoteket ;-) Min mand kommer bare aldrig af sted.

   Slet
 5. Melder hermed, at mit ligger i den rolige ende af skalaen. Begge mine forældre har forhøjet, så jeg er obs på det. Hansen og jeg har aftalt, at vi skal blive gamle sammen, og jeg agter at holde min del af aftalen. God fredag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Susanne, dejligt at der er klar melding hos dig :-) Her satser jeg også på at blive gammel og frisk, helst ikke Alzheimer eller kræft, som er risikofaktoren fra mine forældre.

   Slet
 6. Nu har jeg jo været igennem møllen af indlæggelse med obs for apopleksi - det var gudskelov "kun" forhøjet blodtryk. Det var så også ved indlæggelse skyhøjt, så jeg har taget mine forholdsregler i samråd med lægen og får kontrolleret mit blodtryk ca 1 gang pr måned.

  Og så har jeg 2 børn og forældre jeg stadig gerne vil være der for, så jeg lytter til min krop ... nu, for den fortæller mig når det er for meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tove, det er godt at du lytter til din krop og passer godt på dig selv :-)

   Slet
 7. Stop rygning, ikke at forglemme ;)
  Var på kursus i går, og der blev sagt, at hvis man vil sætte ind, hvor det virkelig batter, så er det, at få folk til at holde op med at ryge..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jette, det fremgår måske ikke så tydeligt af teksten, men rygning er en skadesvolder af de store og kombineret med forhøjet blodtryk er det livsfarligt, så ja stop med at ryge, få blodtrykket ned og tjek dit kolesterol og har du diabetes, så få styr over den. Så har vi vist alle de grimme syndere :-)

   Slet
 8. Tak for et flot og smukt illustreret spark.. Vi må nok ha' købt en måler..
  God dag hos dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Inge :-) Det er i hvert fald lidt skønnere og måske mere reelt at tjekke blodtrykket hjemme

   Slet
 9. Sikke en forjættende overskrift.
  Herligt, hvis det var tilfældet.
  Men tak igen, fordi du minder os om risikofaktorer.
  Jeg får en centyl, så ligger mit blodtryk smukt. Har troet, jeg kunne motionere det ned, men det fik jeg ondt i hofterne af. Det handler også om at finde sit niveau for træning og motion, når man har nået min alder, og ikke tro, man kan blive ved på samme måde, som da man var ung. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, godt at du har fundet balancen mellem medicin og motion, og nej, vi kan ikke alt det vi kunne som ung :-)

   Slet
 10. Hej! Godt og informerende indlæg du har. I mit arbejde har jeg patienter i konsultation, alle kan bestille en tid hos lægen og få målt deres BT, hvis det er forhøjet sender vi et apparat med hjem til hjemmemåling i 3 dage 2 x dgl og en grundig instruktion. Vi bruger en "maske" til at lægge over de 18 målinger og tager gennemsnittet af de 8, her er grænsen max. 140/80. På denne måde fanger vi mange der har behov for medicinsk behandling. Der laves fremover kontroller hv. 3. måned og blpr hvert halve år.
  Det var bare lige en information om at alle kan gå til egen læge og få kontrolleret, hvis man ikke vil ofre omkring 800 kr.eller mere på et BT apparat.
  God week-end.
  Hilsen Inge-Britt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge-Britt, tak for din kommentar, og ja alle kan heldigvis gå til lægen og få målt sit blodtryk og det er rigtig godt at man kan låne et apparat med hjem. Her har jeg så blot en landmand, som ikke synes, han skal gå til læge, så nu køber jeg et apparat :-)

   Slet
 11. Jeg er ret sikker på, at mit blodtryk er ok igen, selvom jeg godt ved, man ikke kan mærke det. Men min overvægt havde jo givet symptomer, de er, ligesom andre småskavnaker, forsvundet efter jeg har flyttet mit BMI fra "overvægt" til midt i "normal vægt"

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, det er så flot at du har fået dit BMI ned i normalområdet og dejligt at det også har medført at blodtrykket har reageret på dette :-)

   Slet
 12. Jeg har et lav blodtryk, BMI på 22 normal kolesterol, ingen i familien kendt med blodproppe og alligevel fik jeg en i sept 2010 og igen i dec 2010 - og da var jeg i massiv behandling. I Skive og Hammel mødte jeg en del...som af uforklarlige grunde havde fået en "prop".

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære anonym. Det gør mig ondt, at du skulle rammes så hårdt. Og ja din fortælling viser så desværre med al tydelighed, at helt udrydde apopleksi kan vi ikke, selvom vi alle får styr på blodtrykket og stopper med at ryge, men de to faktorer er stadig de to største syndere i forhold til apopleksi. Jeg har netop været til fest sammen med en kvinde på min egen alder, hvor man heller ikke har fundet en årsag til hendes blodprop. Hun mangler så stadig en hjerteundersøgelse og håber, den giver en årsag, for det er svært, når man ikke ved, hvorfor man har fået blodproppen. Håber du har det godt. Kærlig hilsen Lene

   Slet
 13. Tak for en rigtig god blog.

  SvarSlet