mandag, maj 07, 2012

NOGET OM SYSTEM, MEN MEST OM TRADITIONER

Efter en dejlig konfirmationsfest hos yngste niece i går og en lang arbejdsdag er jeg lidt mat i sokkerne. Jeg sidder og lytter til de gode sange fra højskolesangbogen, som min søster introducerede for os. Min far holdt tale for de første af børnebørnene, men da han blev 70 kundgjorde han, at nu holdt han ikke taler mere. Til gengæld tog min mor over og introducerede konfirmandens sang, min mor “gav” det unge menneske en ny sang/salme og lærte os alle at synge den. Da min mor døde, manglede tre niecer at få en sang. Min søster tog over, og i kraft af hun er efterskolelærer, kender hun mange af sangene i højskolesangbogen. Så i går startede vi med storesøsters sang og sluttede af med konfirmandens sang, og til stor forundring for os fløjtede min far med på den nye sang. Lillesøster grinte, hun var smart, hun havde de sidste mange gange, hvor hun havde besøgt far, spillet melodierne for ham, så hun blev så glad, da han fløjtede med.

Lige nu sidder jeg og tager mig sammen, det rykker bare ikke særlig meget, for jeg sidder endnu på stolen. Nede i medarbejderummet står et helt nyt fryseskab, ved siden af står den gamle kummefryser. Den sidste skal tømmes, den første skal fyldes op, men jeg vil gerne udtænke et system, så jeg kan finde tingene. Det har jeg så udsat i flere dage, fordi jeg er ikke sådan en systemudvikler, jeg bliver træt blot ved tanken om at skulle beslutte,om det skal deles op i en skuffe til hakket kød/småkød og en til stege og lignende, eller kødskufferne skal deles op efter dyreart. Det samme gælder på arbejdet, jeg lader gladeligt andre udtænke systemer for orden, systemer for fordeling af personale osv. Til gengæld kan jeg godt udtænke systemer i instrukser, måske skulle jeg skrive en instruks til mig selv, om hvordan man fylder et fryseskab? Formål, baggrund, udførelse osv.

Eller også skal jeg bare tage mig sammen og gå i gang.

DSC05637

22 kommentarer:

 1. Det var godt nok smart gjort af din søster, I glædede jer helt sikkert alle over at jeres far var med på den måde.
  Vi startede med et fint system i vores skabsfryser, stege samlet i en skuffe, hakket og småkød i en anden, brød for sig, og grøntsager i en skuffe.. og så stod vi med en masse der ikke kunne være der, hvorefter det blev proppet ned, hvor der var plads. Hurra for systemerne :-)
  Uanset at det er rodet en del sammen, så er overblikket bedre, og vi slipper for at stå på hovedet i kummefryseren. God fornøjelse med at udtænke et brugbart system, jeg vil gerne høre hvordan du gør, måske kan jeg lære lidt.
  God aften hos dig Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge og i lige måde. Vi ender garanteret også med sammensuriumskuffer :-)
   Det var dejligt med min far, han fløjter så godt :-)

   Slet
 2. Hmmm jeg kan heller ikke holde orden i mine fryser, og glemmer også at skrive på posen hvad der er i, så nogen gange er det spændende om vi skal have skinkeschnitzler eller mørbrad, men det må så være dagens overraskelse..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Annemarie, godt det ikke kun er mig, der må tænke hurtigt og ændre madplaner. Det er dog knap så sjovt, hvis det er noget, der skal stege i lang tid, og landmændene kommer ind om lidt ;-)Jeg har prøvet at hakke en steg til fars :-)

   Slet
 3. Kære Lene, så nåede jeg endelig op til dig ☺. Hvor har jeg dog nydt alle dine dejlige indlæg, Istvans flotte resultater, alle dine kloge ord og uendeligt smukke solnedgange osv. osv.

  Hvor var det en god ide, din mor introducerede konfirmandens sang, en tale er selvfølgelig også fin, men jeg synes ofte at jeg glemmer hvad der er blevet sagt under talen, sangen kan man slå op og læse igen og igen. Sjovt og rigtig dejligt, at din far fløjtede med.

  Hav det nu godt helt deroppe nordpå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Anette, jeg er vildt imponeret over at du får læst op på vores blogge, når du har været væk. Det var en dejlig tradition, min mor fik startet :-)

   Slet
 4. Jeg ved ikke, om du kan bruge det, men det virker for os ...

  1. skuffe fra oven - kød fra firbenet dyr.
  2. skuffe fra oven - fisk, fjerkræ, færdigretter for eksempel forårsruller.
  3. skuffe fra oven - grønsager, kartofler for eksempel kartoffel - og løg tern samt is.
  4. skuffe fra oven - smør, diverse middagsrester, ispinde samt køleelementer.

  Vi har oprettet en lagerlister over vores fryses indhold, den bliver printet ud cirka hver tredje måned, når den gammel er næsten ulæselig på grund af overstregning af de ting, der er blevet spist, samt alt det nye, der er skrevet på i hånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tine, for dit forslag, jeg håber, jeg kan etablere noget lignende. Jeg er så imponeret over jeres system, sådan ville jeg gerne have det med liste og tjek på hvad man tager op, men sådan er jeg desværre ikke ;-)

   Slet
  2. Held og lykke med projektet, jeg glæder mig til at læse om det lykkes for dig samt hvilket system du når frem til at bruge.

   Igennem 7,5 år disponerede jeg alle varegrupper ( cirka 2.500 forskellige varer ) i en butik og det var før, man gjorde det via edb, så jeg er nok bare arbejdsskadet. ;-)

   Jeg elsker orden og stort set alt, der er gemt væk på en eller anden måde er der skrevet lister over. For eksempel er alle kasser med Halloween-, julepynt- samt påskepynt nummeret og der er oprettet et regneark til hver kasse, hvori alt dens indhold er noteret.

   Slet
  3. Wow Tine, jeg gad godt have lidt af dit gen :-)

   Slet
 5. Frysere er et nødvendigt onde - jeg lærer aldrig at holde noget som helst system - her er planer til for at skride; nok mest af de samme årsager, som Inge nævner.
  Dog husker jeg, belært af (dårlig) erfaring, altid at skrive på pakkerne, men nøjes videst muligt med småord for det: ko, so, pip, lam ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vi skriver også, men kan ikke læse det ;-) Vi har så meget kød, så det kan slet ikke være i den nye fryser :-) Vi må til at spise noget mere kød.

   Slet
  2. Køb en tusch, der er vandfast - det virker :-) - og hvis det er dyrekød, er jeg en glad aftager af jeres overskud ... hvad skal du lave i uge 44?

   Slet
  3. Ellen, det vil jeg så prøve. Jeg tror nok at der er to unge mennesker, som gerne vil have noget af vildtkødet :-) Men landmanden er lige "kommet til" at bestille en halv kalv ;-)

   Slet
 6. Sikke en smuk tradition! Det er en god idé. Synd at hverken taler eller sange blev givet færdigt at bedsteforældrene.

  Godt med skabsfryser!
  Jeg har system i min.
  Frugt i øverste skuffe
  Kartofler i nr 2
  Grøntsager i nr 3
  Kød i nr 4
  Bagværk i nr 5
  Is i nr 6

  SvarSlet
  Svar
  1. Kong mor, med tiden får jeg nok system i det, lige nu er der kød i tre skuffer, frugt og grønt i to og så resten fordelt i de andre ;-)

   Slet
 7. Det er en rigtig god og sød tradition, som jeg synes er god at føre videre også selv om din mor ikke er der mere :)

  Med hensyn til fryser er jeg ikke til meget hjælp, for hos mig er der kun 2 fryseskuffer og de er proppet til randen. Dog har jeg sørget for at kød er i øverste skuffe ;-) for der er mest plads ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tove, jeg er også glad for at min søster tog traditionen op.
   Lige nu gad jeg godt kun have to skuffer i min fryser ;-)

   Slet
 8. Sikke en smuk tradition.
  Det meste er vidst snart sagt om fryseren. Jeg forsøger overblikket ved at sortere lidt og have grønt for sig og kød for sig. Men det sker da også, at jeg finder ting, der ikke lige er til at gennemskue, og som stikker helt af fra dagens ret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Susanne, det er en smuk tradition, og jeg tror vi må have lavet et sanghæfte med de sange, så vi kan synge dem, når vi er samlet :-)
   Frysere er uforudsigelige :-)

   Slet
 9. Det var to dejlige sange, som jeg ikke kendte på forhånd. Hvor var det fint, at din søster havde tænkt på din far, og at han lige havde et "forspring".

  Frysere, - dejlige at have, men med en tendens til at hobe alt for meget op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, jeg tænkte ellers på dig, da jeg skrev, og troede helt sikkert,at du kendte dem :-)

   Frysere lever deres eget liv :-)

   Slet