mandag, december 19, 2011

HVAD SKER DER????????

Hver eneste år laver jeg rullepølse til jul.

Hver eneste år laver jeg en saltlage ved at koge vand og salt sammen.

Således også i år, men der var ikke nok til at dække rullepølsen.

Nu har jeg 5 (FEM) gange forsøgt at lave en ekstra lage, og den krystalliserer for mig, saltet vil ikke opløses. Hvad sker der lige her? Har du et naturligt bud på fænomenet? Eller skal jeg tro på drillenisser?

14 kommentarer:

 1. Jeg tror på drillenisser.. :-) derudover har jeg absolut ingen bud på hjælp til den lage..

  SvarSlet
 2. Drillenisser ;) jeg plejer, at springe over hvor gærdet er lavest - så jeg koger bare rullepølsen i vand med rigeligt salt... det virker fint.

  SvarSlet
 3. Jeg har ingen anelse, men jeg kunne sandelig godt spise et stykke med friskkogt rullepølse:)

  SvarSlet
 4. Det kan kun være nisserne.

  SvarSlet
 5. Jamen jeg kan kun være enig! Nisser.

  SvarSlet
 6. Ajj, I kommer for let ud af det spørgsmål, sådan 5 "gamle" kvinder, drillenisser? så tror vi på den og ..... ;-)

  SvarSlet
 7. Det sidste- bestemt de sidste!!!! Og så måske at noget salt er anderledes end andet salt. Salt er jo ikke salt- noget kommer fra havet , andet udvaskes i salthorste rundt om i verden. Min erfaring er at tysk salt ikke opløses så let som dansk salt. Imidlertid har jeg lagt mærke til at grovt dansk salt på det sidste har ændret struktur og ligner det tyske. Gad vide om DANSALT er løbet tør for groft husholdningssalt siden sidste vinters overforbrug og har opkøbt et lager tysk salt - jeg ved det ikke- men det var da en naturlig mulighed- sammen med nisserne selvfølgelig.

  SvarSlet
 8. Har nok ingen forklaring på dette, Håper du fikk det til etterhvert.
  Ha en god førjulsdag :)

  SvarSlet
 9. Jeg er HELT sikker på, at det er nisser, der er på spil. Måske skal I bare ikke have rullepølse i år? Måske er det noget andet, der skal på madderne i juledagene... eller også skal du se af at få kogt en ordentlig skudefuld risengrød til almindelig bestikkelse, hvor det åbenbart er påkrævet ;-)

  SvarSlet
 10. Altså sandheden er, jag har kun lavet rullepølse en gang i mit liv. Det var sidste år, og det gik godt. Så jeg kan desværre ikke hjælpe dig - heller ikke selvom jeg ikke tror på nisser. Men risengrød, som Liselotte foreslår, kan vel ikke skade:-)

  SvarSlet
 11. Er det helt almindeligt køkkensalt, du bruger? NaCl - altså natriumklorid? Hvor mange gram pr. liter? Jeg bruger 40 g/liter.
  For så forstår jeg det heller ikke - men det burde kunne lade sig gøre at opløse saltet forholdsvis hurtigt i koldt vand - i hvert fald bør du ikke bruge mere salt, end du kan opløse det i koldt vand.
  I varmt vand kan der opløses meget mere salt, som så derfor vil fælde ud igen, når vandet afkøles.

  Det var et forsøg på en forklaring - men jeg ved ikke, om du blev kloger :-)

  SvarSlet
 12. Karin, jeg overvejede også at saltet havde ændret sig, men jeg brugte faktisk noget af det fine salt fra samme pakke, men sammen med groft salt :-)

  Tak Astrid, nu prøvede jeg med det halvt opløste, så får vi at se :-)

  Ha Liselotte, risengrøden, hvis der bliver rester, kommer ud lillejuleaften, så får vi at se :-)

  Charlotte, jeg ville frygtelig gerne have en logisk forklaring på det, men vi må jo, selvom vi ikke tror på nisser, overveje den indstilling en gang til ;-)

  Hold da op Ellen, i min kogebog skal jeg have 400 g/liter vand!! Det var da noget af en forskel. Nå men nu puttede jeg det halvt opløste saltvand i, så får vi at se. Jeg krydser fingre :-)

  SvarSlet
 13. Hold da op, Lene - hvis du putter 300 gram i pr. liter, får du en mættet saltopløsning; dvs. at så kan vandet (ved stuetemperatur) simpelthen ikke optage mere - ikke så underligt, at du har problemer med 400 g! Og et pudsigt tal sammenlignet med mine 40 gram, som virker fint efter hensigten ... 400 gram er HELT vildt meget salt - mon ikke der er en trykfejl i din kogebog?

  SvarSlet
 14. Ellen, tak for hjælpen, jeg havde jo husket forkert ;-) Det var 400 g til 2 liter.

  SvarSlet