lørdag, januar 21, 2012

KROP OG LEGEME

Er der forskel på de to ord? Betyder de ikke det samme? I følge sproget.dk er de synonymer. Men i Merleau-Pontys verden er kroppen hele mig, min bevidsthed/sjæl og min fysiske krop. Vores underviser valgte derfor på dansk at skelne mellem krop og legeme, så kroppen stod for det hele menneske og legemet for den fysiske krop. Vi vil måske gerne sige, at vi ser på det hele menneske som et, men faktisk er vi gennemsyret af dualismens tankegang.  “min krop svigter mig, min krop gør ikke som jeg vil”. Vores undervisers påstand er, at vi i dag lever i den omvendte dualisme. Hvor det før hen var intellektet, der var ophøjet, er det i dag kontrol over vores krop, der er ophøjet. Vi skjuler, hvis vi skulle være begavet med en større intelligens.

DSC04967

Når jeg ser på ideen om kroppen som hele mig, at jeg erfarer og erkender gennem kroppen, kan jeg genkende nogle af de måder, vi arbejder med at hjælpe den apopleksiramte til at danne hypoteser og problemløse som tidligere. Jeg synes det er rigtig spændende, det der lige nu nager mig er, at jeg jo som tidligere skal skrive en afsluttende opgave på det her modul. Den opgave starter som sidste gang med en gruppedel først, som er et litteratursøgningsstudie, og min gruppe valgte i første gruppeøvelse at fokusere på, om der findes undersøgelser af patienters oplevelse af opfølgende telefonsamtaler efter indlæggelse. Det ville være oplagt at gå videre med det emne, men har det relevans for min praksis, hvor man ikke bruger opfølgende telefonsamtaler? Jeg er slet ikke i tvivl om, og jeres kommentarer bekræfter også dette, at man ofte har spørgsmål, når først man er kommet hjem. Ofte går man ikke til egen læge med dem, og hvis man gør, har han måske ikke den specialviden, der skal til, for at afklare nogle af spørgsmålene. Jeg ved, at i Holland har man en apopleksisygeplejerske i kommunerne, ligesom vi herhjemme har demenssygeplejersker, og de apopleksisygeplejersker får besked om alle udskrevne med apopleksidiagnosen, også selv om der umiddelbart ikke er behov for hjælp. Men i disse besparelsestider er det ikke realistisk at komme med forslag om en telefonisk kontakt til udskrevne patienter, med mindre jeg kunne dokumentere mange genindlæggelser og umiddelbart er det ikke mit indtryk, at det sker.

DSC04974

Tilbage til kroppen! Hvis jeg skulle skrive opgave omkring noget der, er jeg for det første usikker på, hvordan jeg skal se det fra patientperspektivet, og for det andet ville det kræve, at jeg skal lave hele opgaven alene og dermed gå glip af den læring, som jeg i høj grad fik ud af sidste moduls gruppeopgave. For slet ikke at tale om udsigten til 3 ugers alenegang herhjemme, det tror jeg ikke, jeg kan magte.

DSC04983

Om det er alle de tanker, der har givet mig hovedpine og deprimerede tanker i dag, skal jeg lade være usagt. Nu har jeg gået en lang tur, som hele min krop er enig om, er kuren der dur.

DSC04993

God lørdag til dig.

2 kommentarer:

  1. Så.. Krop = sjæl + legeme, ja det giver faktisk mening for mig.
    Spændende hvor du lander i din opgave.

    SvarSlet
  2. Inge, det giver også mening for mig og jeg er også spændt :-)

    SvarSlet