søndag, november 12, 2017

Weekendsyslerier

For andre vil dette her ikke være syslerier, men det er det for mig, lutter gode ting. Andre forbinder det  at sysle med noget, man laver med sine hænder, f.eks havearbejde, strik, bagning osv. I følge sproget.dk betyder det at sysle at beskæftige sig med noget, især lettere uforpligtende gøremål.

Hvad betyder så gøremål? Det betyder mindre opgave, dagligdags aktivitet. Hvad betyder så aktivitet?  Det kan være en slags handling, som nogen tager initiativ til eller noget man deltager i eller noget man er beskæftiget med eller at noget er i funktion.

DSC_4761

Dermed konkluderer jeg at starte lørdagen i nattøj med te og gode artikler om sygepleje til mennesker med apopleksi er at være beskæftiget med lettere uforpligtende gøremål, altså at sysle. Bagefter tog jeg til Aalborg og indløste et gavekort, men så var jeg også træt, så jeg nåede lige at købe te og gå en anden vej ned til bilen, inden jeg vendte hjem til min sofa, mine artikler, en norsk klejne og masser af te.

Senere kom landmanden hjem fra jagt, vi spiste rester og masser af is, han så fodbold og jeg opdagede at Tv3puls er gået i gang med de halvdårlige, romantiske julefilm, så det brugte jeg min aften på. I pauserne læste jeg artikler, for det var så spændende at læse.

DSC_4767

Først havde jeg læst artikler fra den verdensomspændende sygeplejesammenslutning, som har sat fokus på Sygeplejen. Hvad er god sygepleje, hvad forstår sygeplejeforskere og sygeplejeteoretikere ved god sygepleje, hvad forstår patienterne ved god sygepleje. Det har ført til beskrivelse af en forståelsesramme for sygeplejen, så vi har mulighed for at beskrive vores sygepleje ensartet. For sygeplejen er usynlig, både blandt politikere og blandt sygeplejersker. Vi har rigtig svært ved at sætte ord på vores sygepleje, det bliver ofte de instrumentelle ting, så som at løbe til trombolyse og give akut medicin eller at koordinere. Men den sygepleje, der er med til at sikre, at patienten føler sig tryg, får nok at spise og drikke, føler sig velsoigneret, føler sig set som et menneske, føler sig klar til at leve sit liv med de handicap/udfordringer, den pågældende sygdom har medført blandt andet pga. god information, der tager udgangspunkt i patientens liv; den sygepleje har vi svært ved at beskrive.

DSC_4768

Og derfor var det utroligt spændende at læse artikler fra et pH.d. projekt, hvor en dansk sygeplejerske har sat fokus på sygeplejens rolle i rehabilitering til mennesker med apopleksi og hvordan patienterne opfatter det. Det er fuldstændig de samme punkter som patienter med andre sygdomme i andre lande har peget på. DET synes jeg er spændende, og så begynder mine tanker at kredse sig om, hvordan jeg får det formidlet til mine kolleger. Hvordan fanger jeg deres opmærksomhed i en travl hverdag? Vi gør det godt, vi gør det rigtig godt, vi får mange tilbagemeldinger fra patienter og pårørende om nærværende og empatisk sygepleje, men der er også emner i de artikler, som peger på noget, vi er knap så gode til.

DSC_4765

Søndagen startede med french toast, vi skal jo have brugt de mange æg, vores høns lægger, til noget. Derefter gik jeg fem kilometer i solskin og nød at lade tankerne flyve. Nu er der printet flere artikler ud, og jeg ærgrer mig over, at Glostrup ikke ligger ved siden af Aalborg, for så skulle jeg til pH.d forsvar. Min leder har godt nok tilbudt, at jeg kan bruge en arbejdsdag på det og at hun vil undersøge, om der er en fond, der kan betale flyturen, men jeg kan mærke, at det skal jeg ikke. Selve projektet er på vej til mig i bogform, så der er skabt en kontakt til forskeren, der måske kan bruges senere hen. Nu kan jeg dykke ned i de sidste artikler, som endnu ikke er publiceret og finde nogen, der vil sparre med mig om sygepleje.

DSC_4766

Inden min sofa og jeg har et rendezvous, vil jeg en tur i IKEA, jeg elsker at gå i den butik.Jeg elsker alle deres sjove løsninger, jeg skal dog bare have en loftlampe eller to. Jeg har også planer om at bage æbleskiver (æggene skal jo bruges), nu får vi at se. Det kan være, energien er brugt, når jeg kommer hjem.

DSC_4763

Billederne til dette indlæg stammer fra min beslutning om at gå en anden vej til min bil i går. Jeg er vild med, at nyt byggeri har valgt beholde de gamle huses stil med forskellige farver. Og så tænker jeg på, om den altan nogensinde blev brugt dengang huset blev bygget. Husene lå jo lige så tæt den gang. Man kan få meget ud af at gå en anden vej og kigge op i stedet for at kigge på sin mobil. God søndag til dig.

DSC_4774

14 kommentarer:

 1. Det lyder virkelig som en dejlig weekend du har haft :) og igen, skønne skønne billeder - dejligt på en måde at være med på tur rundt omkring Ålborg -
  God læselyst :) kh. S.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, S. Det var en skøn weekend :-)

   Slet
 2. Jeg tænkte netop det samme med de nye huse: Hvor er det godt, at man holder dem i den gamle stil! Jeg blev glædeligt overrasket over, at der skrives ph.d.’er om sygepleje - hvor er det godt. Og skønt, at du vil formidle det til kollegerne, så I blir endnu mere obs på det i jeres daglige arbejde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, de faldt så smukt ind i bybilledet. Ork der er mange sygeplejersker, der har skrevet pH.d. Det er dog kun anden gang jeg har opdaget det er om apopleksi.

   Slet
 3. At sysle, - det er lige mig.Ikea er også lige mig. Det lyder som en skøn weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, vi er da rigtig enige :-)

   Slet
 4. Hej Lene - har du mon titlen på det phd projekt? Det lyder spændende og det er på høje tid front professionerne får beskrevet sig med deres praksis. Det der ikke er synligt kan jo som bekendt sagtens spares væk./Inge

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, jeg kan ikke finde ud af at kopiere på ipad, suk ;-) men søg på Mia Loft, PhD og apopleksi, så får jeg en meddelselse fra DSR frem. De andre artikler, som også sætter fokus på sygeplejen er under rammen Fundamentals of Care . Der findes der en dansk artikel af Erik Elgaard i Sygeplejersken om Sygepleje tilbage til det basale.

   Slet
 5. Sikke meget inspiration der ligger gemt i syslerier! Det lyder rigtigt spændende og godt, hvis der kan sættes ord på den pleje, der ligge bag alle de praktiske gøremål hos patienten. Det er jo mødet mellem to mennesker, der skaber rammen for et godt samarbejde om opgaven... uanset hvad den så er.
  Det glæder jeg mig til at læse dine reflektioner over... og godt du ikke kastede dig ud i en lang tur, men i stedet har bogform og en kontakt til senere brug.
  Det har jo været skønt vejr at gå tur/på jagt i! Både i gaderne og i naturen.
  IKEA Aalborg er den bedste... tilpas størrelse til at være overskuelig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, jeg nød syslerierne :-) IKEA har jeg kun prøvet i Aalborg, så jeg kan ikke sammenligne.

   Slet
 6. Jeg måtte jo lige tænke over det med at sysle, og jeg har nok defineret det som det med at lave noget med sine hænder, men din definition holder jo fint, så sysleribegrebet er hermed blevet udvidet for mit vedkommende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, dejligt at min definition blev godkendt :-)

   Slet
 7. Dejlige billeder af "min" by - elsker de fine streetart-kunstmalerier vi har (:

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, A. Og jeg har været på street art vandring flere gange, men finder stadig flere :)

   Slet