lørdag, september 21, 2019

Alder og hverdag


  • Vi stod og snakkede, hun fortalte mig om hendes mor, som havde fået kræft. Jeg udtrykte min medfølelse og så siger kvinden, som jeg vil skyde på var midt i 30erne, måske lidt ældre: nå ja men hun er jo også blevet 60, så ... Bortset fra at sygdom er hård ved alle uanset alder, også for de pårørende, og jeg tror datteren ville forsøge at være i kontrol og voksen overfor mig, så følte jeg mig godt nok gammel der.

  • I lørdags var jeg sammen med mine elevkammerater fra sygeplejeskolen, 1. september for 42 år siden startede vi på sygeplejeskolen i Viborg. Mine kolleger på arbejdet kom til at grine, da jeg fortalte det. Udover fem social og sundhedsassistenter, som er i slut 50erne og først i 60erne, så er der vel kun nogle ganske få, som var børn på det tidspunkt, og så nogle få, der blev født omkring 1977. Resten er i 20erne og 30erne, langt de fleste er yngre end mine børn.

  • Jeg nød at være sammen med nogen, som havde den samme historie som mig, den samme reference, selv om vi er vidt forskellige. Bagefter tænker jeg hver gang på, hvor trist det er, at jeg aldrig har ført veninder med fra én livsfase til en anden. Det er ikke, fordi jeg bevidst har droppet dem, men vi er gledet fra hinanden, og dem jeg gik meget med i sygeplejeskoletiden, kommer heller ikke til disse komsammener. I dag er jeg meget mere i tråd med dem, der kommer. Det var jeg ikke dengang. Alderen og livet ændrede mig, de fejltagelser jeg gjorde/gør, de succeser jeg oplevede/oplever, de er med til at forme mig som det menneske, jeg i dag er blevet.

  • Hvor andre i min alder virker meget skråsikker på hvad de vil, hvad de mener, hvad de interesserer sig for, så føler jeg mig på den ene side ret tryg ved mig selv og den jeg er, på den anden side føler jeg mig som en vandrer, der forsøger at finde den rette vej(for mig), indimellem usikker på hvilken vej, men fortrøstningsfuld og sikker på, at jeg nok skal klare det, hvad nu end vejen vil byde mig.

  • En af mine elevkammerater fyldte 60 sidste år, og det var som talt ud af min mund, da hun sagde, at det kom bag på hende, at tankerne om livet og at vi nu var et sted, hvor langt over halvdelen af livet er levet, fyldte så meget. Hvor hun valgte at sige jobbet op, give sig selv et sabbatår til at finde ud af, hvad fremtiden skulle byde på, fordi man ikke skulle spilde sin tid, så vælger jeg mere at være i det liv, jeg valgte for år tilbage og se på mulighederne der.  

  • Kontrasten til den skønne eftermiddag i Thisted/Klitmøller blev aftenens fest for to af mine kolleger, der fyldte 30. Der var så meget skæg og ballade, og jeg nød at være sammen med dem. Jeg tog dog tidligt hjem, så jeg kunne ligge i min seng ved midnatstid efter en lang og skøn dag.

  • Ugen er strøget af sted, og den sluttede med en MUSsamtale med min leder. Vi blev enige om hvilken retning mit arbejdsliv skulle gå de næste år, jeg kommer af med funktioner og vi ændrer på min arbejdstid, så jeg kan gå mere sammen med mine kolleger i hverdagen. Det glæder jeg mig til. Samtidig er et nyt skib, vi har forsøgt at bygge og få i vandet, nu tæt på at være et skib, og min opgave bliver at være med til at få det til at sejle. Det er jeg spændt på.

  • I dag skal jeg dog finde tilbage til min hverdag for 20 år siden, jeg skal hjælpe med at lægge kartofler ind på lager i formiddag. En af medarbejderne havde en aftale, som ikke kunne aflyses. Jeg hjalp også i forgårs, så jeg ved, at det kan jeg godt. Det er en god følelse.
Du ønskes en god weekend.

10 kommentarer:

  1. Jeg elsker dine tanker, Lene. Jeg elsker din ro og gode reflektioner, selvom du siger, du søger og er usikker. Jeg ville ønske, jeg kunne tage mig sammen og besøge dig en gang imellem, for det kunne måske hjælpe mig til at finde lidt ro i den, jeg er - eller vil være.
    Mette L

    SvarSlet
    Svar
    1. Mette, tusind tak for dine ord, de gjorde mig glad og jeg vil hjertens gerne have besøg af dig. Du må give et praj, når du er i Aalborg, om ikke andet kan vi gå på cafe og få en kop kaffe/te og en god snak :-)

      Slet
  2. Det er skønt at være sammen med nogle der har samme historie/ baggrund. Ja det kan jeg give dig ret i. Vi er for et år siden flyttet 125 km. Så det første år har jeg , kan jeg mærke manglet at være i selvskab med kvinder i min aldersgruppe. I onsdags var jeg på udflugt, og her kom jeg i kontakt med to, der er jævnaldrende med mig, og har interessegrupper der matcher mine. Det var skønt, så nu har jeg fået nye kontaktflader.
    Og i samme uge har jeg fundet et motionshold, hvor vi er kvinder på pension, og der er gang i den( ikke stolegym). Så jeg har haft en fantastisk uge.
    Jeg havde ikke tænkt på, at det var så betydningsfuldt for mig.
    Men det betyder noget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lykke, hvor er det dejlig at du har fundet nye bekendtskaber og ny måde at være aktiv sammen med andre på :-)

      Slet
  3. Det er nogle spændende tanker om alder, du skriver om, Lene.
    Jeg synes det er sjovt, at man føler sig yngre, end mig er - jeg gør i hvert fald.
    Jeg har også flere venner, som jeg gik i skole med, og jeg nyder at følge dem, som jeg har kendt så længe.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, jeg føler mig også yngre, men kan godt mærke at restitutionsfasen, når jeg har brugt mig selv meget fysisk, er længere end da jeg var ung :-)
      Dejligt at du stadig har kontakt med venner fra skoletiden.

      Slet
  4. Alder er så relativ. Det er tankevækkende, at datteren til den 60 årige mor syntes, at så var det rimelig nok at være alvorlig syg i den alder. (sagt med mine ord) Min veninde på 67 havde en god oplevelse mht alder. Hun er blevet udredt på Skejby for pludselige besvimelser. Grundigt, omhyggeligt, omsorgsfuldt udredt. Da hun udtrykte sin taknemlighed over at blive undersøgt så grundigt, når hun nu var så gammel, svarede lægen "du er da ikke gammel - du er ung" Hun blev glad. Om lægen havde samme alder, glemte jeg at spørge om :-) for alder er relativ. Jeg oplever jo, at når folk først i 70erne dør, så tænker jeg, at det var tidligt. Altså lige indtil jeg husker, det er en gammel person og en meget høj alder.
    Det er dejligt at have kontakt til ungdomsvenner. Jeg nyder meget at mødes med dem, jeg gik i skole med og tog uddannelse sammen med.
    God weekend til dig. Du kan så meget - også sortere kartofler. Respekt for dig

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, alder er relativ og jeg ynder selv at betegne mig som gammel, men ikke i forhold til det at blive syg. Og jeg syntes da min mor døde 74 år gammel,at det var for tidligt. Det synes jeg også, når vi har mennesker indlagt i den alder. Og på vores afdeling er man ung, hvis man som patient er under 65, men uanset hvad så er sygdom jo det, der gør, at alderen bliver tydelig. Vi har sværere ved at restituere og komme tilbage til vores normale niveau end tidligere.
      Og tak :-)

      Slet
  5. Som altid kloge ord og tanker fra dig, Lene - du sætter temmelig ofte noget i gang hos mig :-)
    Alder er IKKE bare et tal - alder er så mange, mange ting, og en hel del af dem ændrer sig over tid - både synligt og usynligt.
    Og ja, alder er relativ. Som Aubrey sagde: "HOW old are you? 66???!!! You can't even beCOME that old - that's impossible!" Det er kun ham, der kan slippe afsted med at sige sådan noget :-D
    Jeg er bestemt gammel efterhånden, men jeg synes jeg er alt for ung til at dø.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, og du kan noget med ord. Din sidste sætning siger jo det hele :-)
      Åh hvor er Aubrey dog skøn, ja det er da kun ham, der kan slippe af sted med at sige det :-) Men jeg husker godt hvordan jeg omkring de 20 så på nogen over 30, og over 60, det var jo nærmest plejehjem :-)

      Slet