fredag, december 04, 2020

Jeg kunne tale i timevis

 om sygepleje. Og nogen gange gør jeg det også med mig selv. Der er der ingen, der ser trætte ud i blikket over, at jeg ikke kan slappe af og tænke på andet end sygepleje. 

Jeg kan godt tænke på andet end sygepleje, men jeg tror, at jeg lige til min dødsdag vil være optaget af den gode sygepleje. Den hvor der bliver skabt en forbindelse mellem sygeplejersken og patient/pårørende, og hvor sygeplejersken formår at yde sygepleje ud fra de behov, det enkelte menneske måtte have. 

Om det drejer sig om at sætte ord på det svære i en situation, hvor vi ikke kan gøre mere behandlingsmæssigt, men helt klart plejemæssigt. 

Eller om det er at få patienter/pårørende til at bruge hinanden til at se mulighederne for at håndtere et liv efter Stroke. 

Eller om det er at kunne se, at uroen skyldes, at man ikke kan sige, at man skal tisse og så hjælpe med at komme på toilettet og føle sig ren og soigneret bagefter. 

Eller om det er at anerkende midt i en en ophedet situation, at det er svært ikke at kunne tale. Og at sygeplejersken med disse få ord når ind til den meget urolige og agiterede patient, så de opnår øjenkontakt og sygeplejersken kan se, at ordene gav mening.

Eller ...

På hjemmefronten nyder jeg at slappe af med boglæsning. Jeg slugte Mindernes længsler, jeg læste Jenny Colgans Velkommen til Floras sommerkøkken på 24 timer, og jeg nød at læse som jeg gjorde da jeg var ung. Da lod jeg to og to være fem for at nå at læse en bog færdig. Det kan jeg tillade mig igen, nu hvor der kun er et landbrug og en sygeplejegerning, som jeg skal være til stede i og resten af tiden bestemmer jeg selv.

Jeg har taget en feriedag i dag for at nå at julebage og pynte til jul. I går var min ugentlige fridag, hvor datteren kom og julehyggede med mig. Vi flettede julehjerter. Dvs. jeg fik flettet et, som gjorde, at mine slidgigtfingre protesterede mod videre fletning. Til gengæld fik datteren flettet fire smukke julehjerter. Jeg lavede lækker aftensmad og vi sluttede af med hjemmelavet risalamande, mens vi så den Store Glutenfri bagedyst. Om eftermiddagen havde jeg prøvet en ny opskrift på de juleboller, som Hune bageren altid bager, og de boller blev en succes til eftermiddagsteen.


Der er blevet lavet regnskab både i dag og i går, og det drillede, ikke fordi jeg ikke kan finde ud af det, men fordi jeg var nødt til at have fat i mange forskellige for at få styr på fakturaer. Energien er derfor ikke til vinduespudsning eller til at få julekasserne ned fra loftet. PYT jeg har to dage mere til at nå det, jeg gerne vil nå, og på mandag har jeg en hjemmearbejdsdag, som er tætpakket med opgaver, men jeg kan klare dem i nattøj, uldsko og termovest, mit yndlingsoutfit herhjemme om morgenen. Jeg glæder mig helt.

Mørket sænker sig udenfor, landmanden er ved at læsse en lastbil med kartofler, og inde i køkkenet er der flere juleboller, som vi skal have til eftermiddagsteen. Og henne i min hyggekrog ligger den næste bog i serien om skotske Flora på øen langt mod nord. Må I få en hyggelig fredag aften.
14 kommentarer:

 1. Det er dejligt, at du har fire fridage i rap og har hygget med din datter og gode bøger.
  Her har vi også bagt, og det var blåbærmuffins med mandel- og kokosmel. De skal med til en kær veninde i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, det har været så hyggeligt. De muffins lyder lækre og vil helt sikkert glæde din veninde :-)

   Slet
 2. Uhh, jeg er bagefter dig, Lene :-)
  Jeg har hverken bagt eller pyntet eller ... noget som helst andet end at få hængt de lyskæder op, som vi havde fra sidste år.
  Nu skal jeg altså have downloadet Colgans bøger. Hvis du har lyst til at læse mere end én af dem, må de være læseværdige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg plejer ellers at være sidst ude, men vi når det jo alligevel :-)
   Nu er jeg jo en håbløs romantiker, men prøv en af dem, jeg er spændt på hvad du siger :-)

   Slet
 3. Det er dejligt, at du går så meget op i dit far <3
  Risalamande er en af mine livretter. Vi kan lige nå det en gang mere inden jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, jeg regner med at du mener mit job ;-) så lad nu være med ikke at sove i nat pga af det :-)
   Risalamande er en lækker dessert og jeg er faktisk endnu mere vild med risengrød og risklatter, så jeg tror vi snart skal have risengrød igen :-)

   Slet
 4. Jeg bliver helt rørt over at læse om dit engagement i dit fag og glæder mig over, at du ikke er alene om det. Hvor er vi heldige at have et sygehusvæsen med et personale, der brænder for sagen trods svigtende ressourcer og ofte urimelig kritik.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Uffe, jeg glæder mig også over at jeg ikke er alene. Der er en tendens til at sygeplejersker også fokuserer på det mere specialiserede end på det fundamentale i sygepleje. Det diskuterer vi på min afdeling, hvordan man får det vendt. Vi har brug for begge fokusområder, og jeg vil nødigt at vi taber den fundamentale sygepleje.

   Slet
 5. Tal endelig løs om dit fag og vær stolt af det!
  Min hustru har over de seneste 15 måneder været igennem et brystkræftforløb, hvor vi har mødt sygeplejersker med høj faglighed og samtidig med hjertet på det rette sted i en fortravlet hverdag.
  Dine fagfæller var vores jordiske engle, da det, præcis for et år siden, så sortest ud. Deres engagement og beslutsomhed var afgørende for, at forløbet fik en positiv udgang selv om det var meget tæt på at gå galt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, farmer. Jeg bliver så glad og stolt, når jeg hører beretninger om god sygepleje. Og jeg er virkelig glad for at I mødte nogle af mine fagfæller med høj faglighed og hjertet på det rette sted. Det gør mig ondt at I har skullet gennem et så hårdt forløb, jeg håber det går bedre og jeg ønsker jer al mulig godt.

   Slet
 6. Dejligt, du kan lide Jenny Colgan! Prøv også Den lille butik med de lykkelige slutninger

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Inger, det er så skønt med hyggelige bøger at glæde sig til :-)

   Slet
 7. Du er guld værd med din evne til at formulere, hvordan den gode kontakt og pleje til patienten skal foregå. Jeg er sikker på, du er lige så god til at pleje pt. og pårørende. Tak til dig og jer i den hvide uniform (hvis det altså stadig er den farve I bruger :-) ) Det lyder hyggeligt med læsning, julehjertefletning, boller og ris a la mande. Der er mange glæder i december :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, tak, vi er stadig i hvidt, men kan nu vælge blå t-shirts til de hvide bukser :-)
   Der er mange glæder i december, også selv om vi ikke har små børn omkring os (det kan jeg godt savne ;-)

   Slet