torsdag, april 21, 2022

Bevægelse

 Bevægelse kan i følge sproget.dk både betyde det, at man skifter stilling/rører på sig, en organisation eller en sindsstemning præget af længselsfulde, ømme eller taknemmelige følelser. Susse Wold kaldte sin anden bog for Bevægelse og som jeg genkalder mig bogen, så var det både i betydning fysisk at bevæge sig og mentalt at bevæge sig.

For to uger siden var jeg til temadag i Dansk Stroke selskab, og de havde fået en professor i bevægelse og aldring Charlotte Suetta til at fortælle om hvad immobilisation( det ikke at bevæge sig) og alder gør ved vores muskler. 

Man har i mange år sagt, at vi mister muskelmasse (altså tykkelse og mængde af muskler) med alderen. Det er også korrekt, men slet ikke så tidligt som antaget. Faktisk er det først efter 75 - 80 år, at man har et fald i muskelmasse, som øger ens risiko for at blive afhængig af andres hjælp.

Det man også fandt var, at omkring 70 år falder vores fysiske funktion til et niveau, der øger vores risiko for at blive afhængig af andres hjælp. Dette blev målt på ganghastigheden. Omkring de 60 år sker det samme  for muskelstyrken, målt ved en håndgrebstest. MEN omkring de 50 år går det galt for muskelkraften, målt ved rejse-sætte sig testen.

Muskelkraften er ansvarlig for de eksplosive muskelbevægelser som det at sætte i løb, men også for balancen og det at rejse sig og sætte sig.

Så hvad er kuren så for det? Hvilken medicin skal vi tage? Den medicin der hedder træning. Det at løbe er ok, det at svømme er ok, men det der batter for både muskelkvaliteten og muskelmassen er styrketræning.

Det er aldrig for sent at starte. Selv plejehjemsbeboere har man kunnet måle forbedring ved træning tilrettet deres formåen.

Det var aldersbetinget tab af muskler. Men immobilitet kan også gøre det. CS havde lavet et studie, hvor hun så på unge mennesker og ældre mennesker (over 65 år), som blev immobile pga et brud på benet, hvor de gik med en skinne. De var immobile i to uger, herefter fik de genoptræning i fire uger. De unge tabte faktisk mere muskelmasse end de ældre, men efter de fire ugers genoptræning var de unge tilbage til normalt niveau, det var de ældre ikke. Ældre er her defineret ud fra WHO som værende 65 år. Hvor gammel er over 80 år. Som jeg forstod det, kunne de ældre godt komme tilbage til tidligere muskelniveau, men det kræver meget længere tid med træning.


Hvorfor dette indlæg? Fordi jeg blev inspireret til at gøre noget ved de rygsmerter, jeg havde fået efter at have tumlet rundt med mit dejlige barnebarn. Han er en stor og stærk gut. Jeg vil gerne være stærk og mobil om ti år, når han er 11 år og jeg er 75 år. Nu har jeg aftalt med min fys, at jeg får en vurdering af mine muskler og får lagt en plan for styrketræning i hendes klinik af en af de unge fys, som har megen viden om ryg og styrketræning. Så kan jeg selv træne i klinikken og indimellem få supervision. Det glæder jeg mig til.

Da jeg kom hjem fra temadagen, søgte jeg på rejse-sætte-sig-testen og fandt en anvisning og score i forskellige grupper. Det er ikke helt galt med min muskelkraft. Jeg havde et højere antal end gruppen fra 60 - 64 år.

 Hvis du er interesseret i testen, så findes den her. men husk nu at sikre at stolen ikke skrider bagud, så du ender på bagdelen. Vi skulle nødig have skader af at have læst dette indlæg :-)






12 kommentarer:

  1. Dit inspirerende indlæg pirker til min dårlige bevægelses-samvittighed. Jeg mærkede den kontante afregning i går, hvor jeg rensede fortov. Det er ingen sag at arbejde siddende i skrædderstilling, men når jeg skulle rejse mig og gå, mærkede jeg tydeligt, at jeg ikke er 60 år længere - hofterne skulle "tø op", og de første skridt var vaklende. Det manede til eftertanke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, det er også det, jeg kan mærke. Og vi skal træne ekstra hårdt for at kunne gøre en forskel på vores muskler, så vi har noget at tære på, hvis vi skulle komme ud for noget, som gør os immobil.

      Slet
  2. Meget interessant indlæg og viden, du deler med os. Immobilitet er den helt store skurk. Da der for tre år siden kom nye folk til i mit nabotræningscenter og dermed nye muligheder for træning, har jeg lige siden trænet 2 - 3 gange om ugen. Der skete en stor forbedring for mig. Både når det handlede om kondition og styrke men også bevægelse. Jeg fik ny energi. Nu fylder jeg 78 og jeg kan mærke, det er blevet mere anstrengende at følge med på 'mine' hold. Da jeg sagde til min datter, der også er uddannet fysioterapeut, at jeg gerne ville holde mit niveau, svarede hun "det ved du godt, du ikke kan". Og sådan er det: bliver vi meget gamle, bliver vi svagere. Men træning er vigtig. Vi er genetisk forskelligt udstyret. Nogle har forudsætninger for en mere aktiv alderdom end andre. Jeg nyder træning, men jeg er i gang med at finde mere skånsomme hold at deltage i. Nå, det blev langt. Jeg skal vist skrive et indlæg om det :-) Men tak for at dele og inspirere :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, selv tak. Du skal vide at du er min inspiration på alle måder, for som jeg kan regne ud, er du også blevet mormor i en sen alder og jeg elsker dine indlæg om træning og dit samvær med dine børnebørn.
      Og nej vi kan ikke ændre at vi bliver langsommere og ikke kan magte så meget som tidligere. CS havde et slide med en atlet på 88 år som stadig løb. Og så en kurve, der viste at 100 meter løbere begynder at løbe langsommere omkring 75 - 80 år. De har så også trænet hele deres liv, så sådan nogen som mig, skal være glad hvis jeg kan holde ved så længe som dig på den type hold, du har gået på. Du er så sej, og jeg er så glad for at du skriver det her, for det giver mig håb om, at jeg godt kan rykke på min form, når jeg går i gang nu. Tak

      Slet
  3. Spændende!
    Og endnu et spark bagi for at komme i gang (igen) med styrketræning - og træning i det hele taget!

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, ja det er spændende, og du har jo været god til at få lavet styrketræning på en sjov måde i naturen.

      Slet
  4. Jeg har været klar over betydningen af motion eller træning siden engang for 5 år siden, min ex- Charlotte havde ondt i fødderne og fik en rygskade ved at løfte forkert, men hun er sejg og efter nogle ugers rekreation begyndte hun at gå igen. I går gik hun 8 km. Hun er 73, jeg er 75, og jeg var også ude, men "kun" 2 km.

    Det er klart at jeg skal se at komme "op i omdrejninger", vinterens glatføre og nogle uger, hvor jeg nok har været plaget af virus'er af forskellig slags, har taget noget af "muskelmassen" eller bevægeligheden. Jeg vejer rigeligt og har flere kræfter end efter chemo for 2 år siden, kan selv åbne flasker og dåser og lave havearbejde osv.

    Jeg vil tro du skal finde de bevægelser og den motionsform, som du synes er så dejlig at du ikke kan lade være. Og det gør ikke noget om det er den samme skov. Der er mange måder at gå - også med ryggen aktiv; det tænker jeg faktisk på selv - og gør noget ved.

    Arme og hænder må jeg sige jeg ikke ved hvordan man gør uden at det bliver kedeligt. Jeg spiller klaver og dér er meget lidt "fysisk styrke", - men man får dog brugt både hænder og arme og skuldre. Var det måske noget?

    SvarSlet
    Svar
    1. Donald, det er godt at høre om nogen ældre end mig der kommer godt tilbage efter skader og sygdom. måske skulle jeg forsøge med klaver igen. Det kunne måske være god træning for mine slidgigtfingre. Tak for inspiration.

      Slet
  5. Meget interessant indlæg. Jeg rører mig helt klart mere i sommerhalvåret, hvor jeg er meget i haven og går flere ture end om vinteren.
    Jeg har nu prøvet ad tre omgange at gå til fitness, så jeg har nu lært, at jeg bare ikke den slags mere end nogle få gange - det keeeder mig desværre alt for meget.
    Jeg prøvede RSS og nåede op på 13 gange, hvilket vel er okay - det er vist desværre bare ikke mine muskler, den er gal med, men mine knæ, som får det værre og værre. Det gør ondt, når jeg går op ad trapper - det er noget hø.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg orker heller ikke fitnesscentre, så jeg overvejede personlig træner for at komme i gang med selv at styrketræne, men så havde min fys dette tilbud.
      det er helt indenfor vores aldersgruppe, så det er fint. Men knæene gør måske ondt fordi dine muskler ikke har så megen kraft mere, så måske du kunne få øvelser til at træne knæmusklerne mens du strikker eller ser engelske serier :-)

      Slet
    2. Tak for rådet! Jeg troede ikke jeg kunne gøre noget ved de knæ, men hvis det er muligt, gør jeg hellere end gerne en indsats :-)

      Slet
    3. Ellen, jeg ved jo heller ikke med sikkerhed om det kan hjælpe, men alt andet lige så selv om det er slidgigt er det godt at musklerne bliver styrket.

      Slet