søndag, april 24, 2022

Oase

Oase defineres i sproget.dk blandt andet som fredfyldt sted eller tidsrum midt i en situation/periode præget af larm, stress eller anden form for hektisk aktivitet. 

Sommerhuset blev min påskes oase. Jeg kan godt mærke, at med alderen har jeg sværere ved at køre hjem  og sørge for mad til landmændene, som arbejdede alle påskens dage undtagen søndag og så finde roen igen, når jeg kommer tilbage til sommerhuset. Datteren flyttede derop onsdag aften sammen med mig. Hun havde forskellige aktiviteter på programmet torsdag og fredag, og var jeg ikke hjemme på gården, læste jeg i sommerhuset eller gik ture i området. Lørdag gik vi en tur ned til Blokhus og kiggede på tøj og nød det gode vejr.

Jeg havde en masse planer for påsken, som slet ikke passede sammen med at jeg ville slappe af. Så min hjerne tog talrige diskussioner med sig selv om dette skisma. Slappe-af-delen vandt for det meste.


Søndag holdt vi påskefrokost med svoger og svigerinde, vi nåede også en god lang gåtur. Det var nok meget godt med al den mad, vi spiste. Jeg havde fundet en opskrift på en lækker kartoffeltærte og datteren en skøn opskrift på en gulerodskage med frosting. Derudover havde vi påskeæg i lange baner.


I den travle hverdag bliver bilturen til og fra arbejde min oase med musik eller lydbog. Herhjemme bliver min fridage fyldt med boglæsning indimellem det praktiske landhusmor/kontorarbejde. Det der med at jeg skulle få ryddet op og ud, nu hvor jeg er på 24 timer, sker ikke rigtig, i hvert fald ikke specielt meget. Men jeg øver mig i at klappe mig på skulderen over, at nu er tre mapper på kontoret tømt, tre kasser gammelt børnetøj er sorteret og det, der kunne bruges, vasket.

I dag fik vi taget os sammen til at at få MitID til at virke og koble det med erhvervsdelen. Klap på skulderen,

I går gjorde jeg som langfredag, jeg gik 5 minutter, løb 1 minuter og så fremdeles, til jeg havde gået/løbet 5 km. Det føltes godt. Og det kan godt ske, at jeg aldrig kommer til at løbe 5 km, men jeg løb hver 6. minut på turen. Klap på skulderen.


Det er min søsters skyld at jeg er faldet i bogfælden igen. Det har hele mit liv været sådan, at hvis jeg først falder i en bog, så glemmer jeg alt andet. Jeg sniger mig til at læse, mens jeg laver aftensmad (og køber mig tid til bogen med nemme madløsninger). Min ældste lillesøster spurgte, om jeg havde læst serien De Syv Søstre. det havde jeg ikke, og jeg havde heller ikke tænkt mig at læse dem, for jeg gider ikke læse bøger om gamle dage, hvor kvinder ingen rettigheder havde og blev behandlet usselt. Hun havde det på samme måde, men jeg SKULLE læse denne serie, for de bøger var virkelig gode.

Så lånte jeg den første og jeg var fortabt. Jeg tror, jeg læste den på to dage. Nu skal jeg i gang med den 6. bog i serien. Det satte gang i lysten til at læse, og da Randi anbefalede Natasha Lesters bog Den hemmelige arv, måtte den også med hjem fra biblioteket. Jeg har tidligere lyttet til Den franske fotograf af samme forfatter. Begge bøger er bygget efter samme koncept, Natasha Lester tager udgangspunkt i virkelige kvinder før og under 2. verdenskrig, som vi aldrig har hørt særligt meget om. Dem skriver hun ind i sine bøger sammen med fiktive kvinder, og så hopper bogen mellem den tid og nutiden. Sidste gang var det kvindelige krigsfotografer, denne gang kvindelige flyvere og kvindelige spioner. Jeg glæder mig til 3. bog af forfatteren, Huset på Rivieraen, om kvinder i den franske modstandsbevægelse og nazisternes kunsttyverier. Den er jeg skrevet op til. 

Jeg er god til at lade 2 og 3 være lige. Der skal ikke være ryddet op eller alle punkter på en mental to-do liste krydset af, før jeg kan slappe af med en bog. Og det vil jeg gerne klappe mig selv på skulderen for. Indimellem tror jeg, at det har reddet mig fra stress og mental nedsmeltning.

At kunne gå ind i min oase, om det er sommerhuset, gåture eller bøger, det nyder jeg. 


I går var jeg i byen for at købe et konfirmationskort og en lille gave dertil. Jeg ville have et bestemt kort, som en af mine kolleger tegner og sælger, blandt andet i en boghandel midt i Aalborg. Da det var købt, købte jeg en lille kande te ved Kochs kaffebar, satte mig på deres tagterrasse, skrev kort, nød solen og drak te. God service med te-ur, tallerken til tesien og information om trækketid. 

Personalet var så søde, de lånte mig en kuglepen og jeg fik lov til at låne deres klipsmaskine til at klipse kort og gave sammen. 

Søndag er startet langsomt. Landmanden har brug for afslapning på hans ene ugentlige fridag, så jeg har slappet af sammen med ham. Datteren kom til eftermiddagste, hun skal være med i en friluftsforestilling om Robin Hood i hendes barndomsby, og søndag er øvedag. Det nyder vi godt af, for så smutter hun hjem omkring gården. Vi fik hygget og snakket og minsandten om ikke jeg fik støvsuget på den anden gård, mens hun fandt forskellige ting/møbler fra hendes depot herhjemme til hendes kunstnerværksted. 

Solen skinner, søndagen har været god mod alle, både dyr og mennesker på gården. Håber din søndag har behandlet dig godt.


10 kommentarer:

 1. Det lyder som en dejlig påskeoase uden fatamorganaer. Kochs Kaffebar har jeg ikke besøgt, og jeg vidste ikke, at de har tagterrasse. Det må prøves en dag med godt vejr!

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, ingen fatamorganaer, i hvert fald ikke jeg har opdaget det.
   Den tagterasse er virkelig fin, og så var der så stille, selv om der var liv på gågaden.

   Slet
 2. Vi har alle brug for en oase - om ikke virkelig, så i hvert fald mental.
  Jeg havde det engang med bøger, som du har det lige for tiden - var vældig dygtig til at snige læseminutter ind i alt, hvad jeg foretog mig. Nu har strikketøjet overtaget den rolle, selv om jeg stadig læser en del.
  Bøgerne om søstrene slugte jeg også - de var magiske.
  Jeg tror du ville nyde bøgerne om Maisie Dobbs, men det er vist ikke ret mange af dem, der er oversat til dansk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er spændt på om den her kommentar bliver udgivet, for kommentarfeltet ser anderledes ud :-).
   Det er skønt at læse. jeg tror også du lytter en del, mens du strikker.
   Du har før nævnet Maisie Dobbs før, og jeg kan se at mit bibliotek har fire af bøgerne, så jeg skal da have prøvet dem :-)

   Slet
 3. Det er godt at have oaser. Dejlige oaser du har. Jeg har det med bøger, som du har det. Der er ingen, der kræver noget i det daglige, så sommetider tager jeg et langt stræk :-)
  Fine billeder og hyggelig stemning.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak, Betty, oaser må der til. Det er skønt, når man bare kan læse i lange stræk. Det gør jeg sommetider, når landmanden er herhjemme og jeg er i sommerhuset.

   Slet
 4. Godt! Mange skulderklap herfra! Jeg måtte lige se efter hvad det var med De Syv Søstre (stjernebilledet Pleiaderne kaldes også de syv søstre, fordi der er syv og de ser ret klare ud sammenlignet med naboerne, når man ser i en kikkert).

  Nille har på sin blog også skrevet om De Syv Søstre, men det er 5 år siden (Nilleslitteratur Blogspot, søg på De Syv Søstre).

  Var det som lydbøger at du "læste" mens du lavede mad?

  Jeg kan godt forstå at du går efter de nemme løsninger mht. mad, selv om de billeder du viser fra påskefrokost simpelthen ikke kan laves som en nem løsning, - men det er godt at festdage, familiedage, er noget andet end hverdagens mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Donald. De syv søstre er opkaldt efter stjernebilledet. nej jeg kan sagtens læse en bog, mens jeg rører i risengrøden, men lydbøger er jeg ved at vænne mig til :-)
   Tricket med påskefrokosten er at jeg kun kogte æg og bagte tærten. Resten blev købt og anrettet fint :-)

   Slet
  2. Godt købt, så !!! :)

   Slet