fredag, april 08, 2022

Ordene forsvinder

 Hvor de går hen, ved jeg ikke, men jeg har dem inde i hovedet. Alt det jeg gerne vil fortælle, og når jeg så sætter mig ved computeren, opløser de sig. Pist borte. Så rejser jeg mig, sætter mig i en sofa med en kop te og hiver smartphonen op og scroller bevidstløs gennem nyheder, instagram og facebook uden mål og mening. 

Eller jeg begynder at arbejde med sygepleje eller landbrug på computeren. Nu prøver jeg noget andet, jeg bliver her, drikker te, tænker mig om, lader tankerne flyde og se hvor de tager mig hen.

Og knap så overraskende førte de mig til sygeplejen ;-)

Lige nu er jeg optaget af hvor urimelige forhold sygeplejersker og social og sundhedsassistenter arbejder under på min og alle andre afdelinger. Sygehuset er spændt til bristepunktet med dårlige patienter, patienterne ligger på gangene overalt og hvordan man har tænkt sig at løse det, når vi en gang flytter ud på det nye supersygehus med enestuer og ingen muligheder for at opgradere stuen til en tosengsstue, er der ingen, der vil forholde sig til.

Oveni corona-krisen, sygeplejestrejke, mangel på personale blandt andet pga mange syge (influenza og corona), overflod af patienter,  er vi så også skiftet til ny elektronisk journalsystem. Jeg tror, det bliver rigtig godt, men det gælder for os som det jeg siger til patienter ramt af stroke (blodprop eller blødning i hjernen); hjernen skal finde nye veje, ingenting kører automatisk som ellers og det kræver energi. Mine kolleger er trætte og slidte og indimellem grædes der også en del i kroge og på personalestuen.

Jeg tog en ekstra vagt i søndags, ikke en hel men 6½ timer. Det var godt, fordi jeg der kunne mærke, hvor svært det er at finde overblik i min læsning om morgenen om patienterne. Jeg mærkede også angsten for at glemme noget, fordi jeg hele tiden skulle tænke over, hvor er det nu jeg finder det rigtige sted at beskrive mine observationer, vurderinger og pleje. Der var ingen problemer inde hos patienterne, der kunne jeg jo bruge mine mange års erfaring med sygeplejen. Og denne gang passede jeg en patient, som ikke hørte til os, men lå hos os, fordi der ikke var plads på vores anden neurologiske afdeling. Det i sig selv var ikke noget problem for mig, for jeg havde passet mange patienter ramt af ALS før. Det der stressede mig var, at vedkommende lå på en isolationstue sammen med en anden patient grundet corona.

At arbejde hele dagen iført en overtrækskittel, mundbind og vesir samt handsker, det er varmt, det er hårdt og man kan ikke bare lige smutte ud af stuen, når man har glemt noget. Så midt i en travl søndag måtte jeg af og til forstyrre mine kolleger ved at ringe eller råbe på dem fra døråbningen, om de ville hente et glas vand, et lagen, et bækken eller noget helt andet.

Mandag doserede jeg medicin til patienter i 1½ time, og jeg var ikke den eneste, der doserede. Når man hver dag får nye patienter ind akut, som selvfølgelig ikke har deres eget medicin med, så bruger jeg og mine kolleger ufattelig meget tid på at finde alternativer til det medicin de får, enten på egen afdeling eller et eller andet sted på sygehuset. Vi tjekker alle vores kurve med ikke-standard medicin, men som vi tidligere har hentet eller bestilt til andre patienter, før vi går på jagt efter det andre steder. 

Når en patient får sondeernæring, skal al medicin doseres enkeltvis i en ernæringssprøjte, så kollegaen kan trække vand op i sprøjten, få tabletten opslæmmet, inden det kan gives i sonden. Det tager meget tid og vi har mange, der får sondeernæring. Førhen knuste vi det i en stor pærevælling og opslæmmede det, men dels er det ikke godt for os at inhalere al det støv der bliver ved knusning, dels anede vi ikke hvor meget de havde fået af medicinen, hvis medicinen stoppede sonden.

Og mens jeg skrev færdig, har det haglet udenfor. Søde April, giv os sol og varme, tak.





10 kommentarer:

  1. Altså, når du beklager dig / beskriver forholdene, så må der virkelig være noget om snakken, for du har om nogen en positiv tilgang til dit arbejdsliv. Den, der kan løse denne gordiske knude med arbejdsforholdene på sygehusene, bør få en stor pris.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, og jeg har stadig et håb for min egen afdeling, men jeg er bekymret. Ja hvis nogen kan få det til at vende, så man stopper flugten fra sygeplejen og nedgangen i antal, der vil gå på sygeplejeskole.

      Slet
  2. Det er godt, at du tager bladet fra munden og beskriver forholdene, som de er.
    Hvad man så skal gøre ved personalemanglen er dog ikke nemt at svare på - det er jo næsten alle brancher, der råber på arbejdskraft, og hvis man siger "import", lyder et andet hylekor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, og det mest utrolige er at vi stadig formår at yde en god sygepleje på min afdeling, men det har sin pris for kollegernes privatliv.
      Jeg mener, at hvis man fik ændret arbejdsvilkårene og der ikke blot er behandlingsgaranti men også omsorgsgaranti, så vil man få flugten stoppet fra erhvervet. Der er så mange dygtige social og sundhedsassistenter og sygeplejersker, og det er trist at de forsvinder fra faget.

      Slet
  3. Åh, Lene ... både Conny og Eric siger det kort og godt ...
    Jeg ved virkelig ikke, hvad der skal til, og vidste jeg det (og kunne gennemføre), stod jeg nok til at få en eller anden pris. Der kommer hele tiden noget, som stopper for en positiv udvikling for jer. Er det ikke corona, er det en krig. Begge dele koster vildt mange penge, og så er der igenigen ikke så mange tilbage til jer - og andre, som trænger til et løft, men lige nu er det i høj grad jer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, der bliver sat fokus på overbelægning på sygehusene i Danmark fra på søndag i DR, kunne jeg læse på vores intranet i dag.

      Slet
  4. Dine ord læner sig om af de beretninger der kommer blandt andet fra Akutafdelingen på Gødstrup Sygehus. Håber virkelig der findes en løsning, så alle parter kan finde plads. For den flugt fra de bløde fag bliver dyrt på sigt.

    Det du omtaler med ordene forsvinder, kender jeg alt for godt. Er så ikke altid heldig når jeg siger det skal være nu, det bliver noget være rod, der bliver skudt med spredehagl, altså den røde tråd forsvinder. Måske kommer det igen, nu hvor min hverdagsuge bliver ændret, altså med 5 timer og 40 minutter mere frihed.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, det håber jeg også. Samfundet kan ikke undvære sygeplejepersonale.
      Hvor er det dejligt at du får mere fritid ❤️

      Slet
  5. Hvor er det svært, at jeres arbejdsforhold ikke er blevet bedre. Og udsigten til at det sker, er vel ikke for god. At det nye sygehus har ensengs-stuer er godt for meget, men hvordan få plads til alle?
    Jeg synes, det er beundringsværdigt, du beholder arbejdsglæden. Og at du fortæller om forholdene. Dit indlæg skulle være en artikel i avisen.
    Det er godt, vi modtager flygtninge fra Ukraine. De fleste har nok et godt helbred, fysisk. Men de har traumer, som sikkert skal behandles. Personalet på skoler og i børneinstitutioner var i forvejen pressede. Nu skal de modtage børn, der ikke er dansktalende og ikke kender vores kultur. Det bliver ikke let.
    Det er så trist, at personale, der arbejder med syge, børn og gamle er så hårdt spændt for. Der er ikke nogen quickfix. Men jeg håber virkelig, I får bedre arbejdsforhold.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, jeg så 21 søndag i dag og her kunne man fortælle at overbelægning har været meget konstant i mange år, så hvordan man har kunnet skære sengeantal ned forstår jeg ikke. Jeg er meget spændt på den sundhedsreform, jeg syntes sundhedsministeren talte udenom.
      Der er slet ingen tvivl om at skoler, børnehaver, sygehuse, plejehjem og hjemmeplejen er hårdt presset. Jeg håber at man snart får øjnene op for det og handler.

      Slet