søndag, oktober 30, 2022

Smuttur - lige hvad vi trængte til

 Hverdagen har fundet sin egen rytme, og jeg ved, at jeg har været kryptisk på bloggen, men syntes ikke at jeg ville spørge om, hvad jeg måtte skrive og har også følt, at det ikke var min historie at fortælle. Datteren har været åben om sit sygdomsforløb på instagram og har sagt, at jeg også bare skal skrive det, jeg har brug for. 

I denne uge startede kemobehandlingen, så vi var alle tre enige om, at hvis landmanden og jeg skulle nå at se barnebarnet, inden den lille dansk-norske familie kommer hjem til jul, skulle det være sidste weekend. Datteren var sammen med gode veninder i weekenden og havde backup til kørsel og tunge løft fra vores familie de to andre dage (begge ting var og er stadig forbudt efter brystoperationen).

Hundene og gården havde vi også fundet en til at passe, så fredag formiddag pakkede vi bilen og kørte til Hirtshals for at tage færgen til Larvik. De fire timer på færgen gik med at spise og slappe af. Kl. 16.30 kørte vi fra borde. Jeg er ikke vild med at køre varebilen fra borde, så landmanden tog den første time på vejen og så overtog jeg, indtil vi nåede til vores faste rasteplads tæt på Elverum, Myklegard. Her var der billig diesel, toilet og muligheden for at få strakt ryggen, inden vi drog videre med landmanden som chauffør. Denne gang gjorde vi ikke samme fejl som oktober sidste år. I år var der vinterdæk på bilen, og det var godt, temperaturen var visse steder i fjeldene nede på 6 graders frost.

Storelgen er pejlemærket for at være halvvejs til Trondheim

0.45 parkerede vi bilen foran huset. Vi troede alle sov, men S var ikke helt tilpas, så sønnen tog imod os, men svigerdatteren forsøgte at få S til at sove igen. Vi hoppede hurtigt i seng, så vi kunne være friske til de næste to dage.

Op ad formiddagen mødtes vi alle til morgenmad og S var nok reserveret, men han tøede hurtigt op. Dagene gik hurtigt, søn og landmand lavede nyt skrivebord til kontoret, satte skab op og hang lamper op. Svigerdatteren og jeg var sammen med S og sørgede for forplejning. Hold nu op der var gang i ham, han begyndte at vælge at gå i stedet for at kravle denne weekend, og han klatrede op på alting. Jeg kan godt huske den periode, hvor man overhovedet ikke skal tænke på at se væk i flere minutter. Og perioden kommer samtidig med, at børnene overgår til kun én lur i løbet af dagen. Det er en hård tid for forældre.

Det var sjovt at lege med ham, vi sang, dansede og legede med alt hvad han fandt frem, som farforældrene skulle se. 

Jeg nød at få lov til at gå tur med S, så han faldt i søvn og fik sin middagslur. Ligesom jeg nød at handle ind og hjælpe hvor jeg kunne. Vi kan jo ikke lige besøge dem en eftermiddag, men flytter ind og er der konstant i flere dage. 


Vi nåede alle at hygge os, være på legeplads og gå tur sammen, selv om der også stod et fint kontor, da vi tog hjem.


Det var så godt at se dem, og vi glæder os til at få dem hjem til jul. Til den tid håber jeg, at S har fået alle de vira, man kan få i en børnehave, for han er godt nok tit syg. Det hjælper selvfølgelig heller ikke , at hans far, sønnen, samtidig er startet i en anden børnehave og også slæber vira med hjem. Så de tre er forkølet, hoster og har feber jævnt tit. Heldigvis var de rimelige friske i denne weekend, og vi nød alle at være sammen.


Vi smurte madpakker søndag morgen, så vi kunne køre tidligt efter at have brygget te og krammet sønnen til farvel. Svigerdatteren og S havde vi sagt farvel til om aftenen. Vi ønskede ikke, at svigerdatteren skulle stå op tidligt, for så vækkede vi blot S. Når man har en dreng, som sover meget afbrudt om natten, så skal man som mor og barn have al den søvn, man kan tilkomme. 


Det var en gråvejrsdag med regn det meste af vejen, men turen og færgeturen gik godt og vi kunne køre ind på gårdspladsen kort efter kl 22. Klar til hverdagen efter at være tanket op med intens nærvær med søn, svigerdatter og S.







12 kommentarer:

  1. Hvor dejligt at I kunne komme af sted nordpå og få et gensyn med familien. Tænk, at han allerede begynder at gå. Træls for dem med al den sygdom, der følger med. Det er jo ikke altid kun institutionernes skyld - min nevø fik det faktisk ikke meget bedre af at blive passet i hjemmet i forhold til i institution.
    Jeg krydser fingre for, at datterens kemo ikke bliver for hårdt for hende, og at den hjælper. Det må være en streng tid for hele familien.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, der er fart over feltet, når han kravler, knap så meget i gang. Nej, det er jo en årstid, hvor der florerer mange vira, men vi krydser fingre for det snart er over.
      Tak, faktisk synes jeg at vi har det godt lige nu. Men indimellem dykker vi mentalt, heldigvis på forskelligt tidspunkt.

      Slet
  2. Det gør mig meget ondt at læse om din datters forløb. Jeg tænker altid, at om vores børn er små, store eller voksne, så må der bare ikke ske noget ondt med dem. Sådan er livet ikke, ved jeg godt. Vi skal tackle forskellige udfordringer. Men børnene, uanset alder, er så tæt på vores hjerter, og det er så sårbart. Jeg sender varme tanker i din retning, og håber at behandlingen vil være skånsom.
    Så dejligt for jer med sådan en smuttur til familien i Norge. I er så seje, både på turen og alt det I kan hjælpe den lille familie med.
    Tak for billeder fra skønne Norge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Betty. Vores børn er børn uanset alder, og vi ville jo tusinde gange hellere have at det var os, der blev syge.
      Vi nyder at vi kan nå derop på en dag, og da vi ikke har problemer med kørsel, så går det ganske gelinde.

      Slet
  3. Heldigvis er der da lyspunkter indimellem, så man kan abstrahere lidt fra de tunge tanker, som måske godt kan indfinde sig indimellem, når man selv eller - næsten endnu værre - ens nærmeste er i et slemt sygdomsforløb.
    Det glæder mig på jeres vegne, at I har den mulighed, for selv om man ikke lige nøjes med at kigge ind til en kop eftermiddagskaffe, kan I klare turen på en (lang) dag, kan jeg forstå.
    Og I får dem hjem til jul ... dejligt. Det gør vi også, så i år skal der pyntes lidt mere op, end jeg plejer, når vi selv er væk i julen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg synes faktisk vi er gode til lyspunkterne og til galgenhumor. Det har været svært når jeg gerne vil gøre noget for at lindre bivirkninger og datteren bare har brug for at jeg går ud. Jeg kan godt følge hende, faktisk tror jeg også at jeg ville have det sådan.
      Det er så skønt at vi kan køre hjemme fra10.45 og lande i Trondheim 0.45. Det er overkommeligt, når der er fire timers færgetur med i de timer.
      Det bliver så godt for både dig og mig. Jeg skal have fundet en måde at pynte juletræ på, så det nederste pynt kan tåle en nysgerrig tumlings gransken :-)

      Slet
  4. Det gør mig virkelig ondt at læse, at din datter er blevet ramt af kræft. Jeg tror, vi har talt om det før, en ting er at acceptere sin egen død og forfængelighed og at livet ofte er svært, men rigtig svært er det at man står magtesløs overfor at det samme vil overgå ens børn.Sådan har jeg det ihvertfald med min søn, hvor ville jeg ønske, jeg kunne trække kærlighedens skjold over ham og beskytte ham mod alt ondt og svært, men sådan fungerer livet desværre ikke.
    Dejligt at læse, at i også kan holde humøret oppe og glæde jer over barnebarnet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Henriette. Du skriver det så godt og det er en erkendelse, der gør ondt, at vi faktisk ikke altid kan beskytte vores børn mod det onde og svære.
      Vi nyder alle samværet med barnebarnet på messenger. Han skaber glæde :-)

      Slet
  5. Det var en dejlig smuttur - ikke kun billederne, men også glæden ved at se hinanden igen - midt om natten og igen i lys.

    SvarSlet
    Svar
    1. Donald, vi elsker de smutture og nyder glæden :-)

      Slet
  6. Så skønt med en "smuttur" forbi guldet. En lille forlænget weekend.
    Husker denne skønne tid, både da mine børn og nu børnebørnene var den alder S har ramt. Jeg mindes det var en fornøjelse med den ene middagslur, det var lettere at koordinere. Jeg har så også været forskånet for syge børn og børnebørn. Ved diverse vira har med at fange nogle og ikke andre. Håber de alle 3 snart har bygget et værn mod dem.
    Skønt lige at få den dejlige stund med de kære 3, nu er det vel på FaceTime frem til jul, hvor der igen bliver tid til at kramme, side tæt og ellers bare julehygge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, undskyld men jeg havde ikke set din kommentar. Det var så dejligt, og de har vist fået opbygget immunforsvaret, det er ikke så hyppigt mere med sygdom :-)

      Slet