lørdag, april 15, 2023

Der lyttes

 Når nu jeg ikke kan holde fokus på at læse, så kan jeg lytte. Lytte til bøger. Langt om længe tog jeg mig sammen til at købe abonnement på en service, hvor jeg kunne finde de alle bøger, jeg havde lyst til at læse, og nu lytter jeg. Det har virkelig reddet min nattesøvn og givet mig gode oplevelser midt i en tid med alt for mange tanker om familiens, sygeplejens og kollegers tilstand.

De første blomster fra haven

Hvor lydbog aldrig blev et hit tidligere, så er det måden, hvorpå jeg får slukket tankemylderet i hovedet, når jeg skal sove. Kunsten er at sætte lydbogen til at køre længe nok, så jeg bliver hyllet ind i stemmens tonefald og slipper grebet om fortællingen. Om morgenen eller hvornår jeg nu igen vil lytte, må jeg spole tilbage (det hedder det helt sikkert ikke mere, det er et levn fra kassettebåndoptagerne eller længere tilbage fra spolebåndoptagerens tid) for at genoptage lytningen.

Det er ikke de store romaner, dem man bør læse en gang i sit liv, men derimod bøger med fortællinger, som blot føles rare at være en del af for en stund. Desværre har jeg ikke skrevet om alle de bøger, jeg har lyttet til eller læst, som rummer det aspekt. Lige nu er jeg blevet færdig med en fantastisk smuk fortælling af Camilla Säfstrand; Sandhedens om Havets døtre. Vi følger to kvinder, Meja på 37 år og Inez på 70 år og hvordan deres møde og venskab udfordrer dem begge til at finde vejen frem, mens de forsoner sig med fortiden. Jeg har nydt sproget, nydt ordenes visuelle virkninger på mig. Igen er der noget med temaet rengøring, som jeg før har været optaget af. Det med at få ryddet op, sorteret, smidt ud og lukket ny frisk luft ind både konkret og metaforisk. Tidligere har jeg læst Vingården for Vilde drømme, Villa Havbrise og Klubben for lykkelige slutninger. Hvis du klikker på linket kan du finde Randis anmeldelser af bøgerne. Hendes bogblog er en guldgrube for mig og især nu hvor jeg ikke skal vente på at biblioteket skal få bøgerne hjem.

jeg betages gang på gang over "lego" blomsterne i min Hoyaplante

Datteren har læst Ringenes Herre trilogien undervejs i sit sygdomsforløb og jeg har fået lov til at være højtlæser, når det var svært selv at læse og tankerne ikke havde lært sig køkultur, men utålmodigt skubbede til hinanden og skabte ravage. Når jeg igen kan læse en hel bog, tror jeg at de skal prøves. Jeg har aldrig læst dem, men set alle filmene sammen med mine børn og min mand, da de udkom. Dagen før sidste kemokur blev datteren færdig med bøgerne, så der manglede en bog, da der var brug for højtlæsning i går.

I barndommens bogreoler står alle bøgerne om det lille hus på på prærien, nummer to blev valgt og i går aftes nåede vi at læse så meget, at vi er nødt til at finde tid til at læse resten af bogen sammen. Jeg nyder at læse højt igen og datteren nyder at kunne slappe af til lyden af min stemme og den gode fortælling fra barndommens univers. Vi nåede kun læse de første bøger sammen, da mine børn var til højtlæsning, men jeg læste alle bøgerne som barn/teenager og jeg genlæste dem, da jeg købte dem til mine børn. Jeg havde måske håbet, de var blevet optaget af den verden, men verden var blevet en anden, der var andre bøger, video og meget mere fjernsyn for børn og teenagere, end da jeg var barn/teenager.



Jeg håber snart at jeg kan se mit barnebarn igen, for der er masser af bøger, vi skal hygge os sammen med. Der er masser af sange, vi skal synge og mange melodier, vi skal danse til . Det er en gave med et barn, de lader os se verden på en anden måde. Og når bøger er gode, kan de lidt af det samme.

Nu er jeg færdig med min bog, så har du nogle gode forslag til en lydbog, jeg skal lytte til, så skriv endelig.

Håber din weekend er god ved dig.

Den smukkeste buket til datteren fra S og hans forældre.


 


12 kommentarer:

  1. Hvor får i da det bedste ud af en hård og træls periode af livet.
    Lykke til, håber snart datteren er ovre sit forløb.
    Eneste bog jeg har lyttet til, er efterfølgeren af “ Ikke uden min datter” - seriens 2. Bog. Den kunne ikke lånes i bogudgave.og den er mindst lige så god, som Nr 1.
    Prøv evt at læse / låne den. Hvis du har set eller læst den..

    Rigtig god weekend🤗 og forår🌞🌞

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, tak, vi prøver :-) er det bogen Forfulgt? jeg mener at jeg har læst den, den var rigtig god. Tak, ja vi håber på foråret nu er her.

      Slet
  2. Det er da super, at du med lydbøgerne har fået et afslapningsinstrument. Desværre har jeg ikke til gode at læse Ringenes Herre for første gang - jeg må nøjes med genlæsning nr. xx.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, det har været rigtig dejligt. Jeg glæder mig helt til at skulle læse bøgerne og ikke at skulle læse dem højt :-) Sproget, Tolkien selv har opfundet, var svær at udtale :-)

      Slet
  3. Hehe - 'legoblomster' - fantastisk navn til dem, for det er jo lige det, de ligner 😀
    Jeg skal nok undlade at anbefale [lyd]bøger, for jeg tror ikke vi læser de samme bøger; fx har jeg forsøgt mig med Ringenes Herre hele tre gange, men jeg kan simpelthen ikke læse Tolkien, må jeg konstatere - jeg er dog glad for, at du nu har fundet glæde i bøgernes lydunivers.
    Jeg kalder det også at spole. Vi siger også 'lægge (røret) på', selv om det er en mobiltelefon. Hvad siger de unge egentlig? På engelsk siger de 'hang up', så der har det gamle udtryk også hængt ved.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg er glad for at du kan følge mig i den sammenligning :-)
      Jeg har dog læst nogle af dem, du har anbefalet tidligere og jeg er spændt på om jeg kan gennemføre at læse Ringenes Herre. Det er et anderledes univers at være i.
      Jeg skal have spurgt de unge, hvad de siger, for det kunne være skægt hvis de gamle udtryk hænger ved :-)

      Slet
  4. Hvor er det godt, du finder ro og mulighed for at sove ved lydbøgerne. Jeg er ikke kommet igang med lydbøger endnu, så jeg får fortsat bogen i hovedet, når jeg falder i søvn.
    Jeg er også rigtig glad for Randis boganmeldelser og finder tit inspiration der. Jeg kan rigtig godt lide bøger er kører i to tidsspilde, det er ikke altid feel good bøger, da det ene spor ofte er fra anden verdenskrig eller derefter, bl.a. Natasha Lester og Sarah Jio synes skriver gode bøger.
    De sidste bøger jeg har læst er, Annas sang, De bedste familier, Boghandleren i Dachau og Den forsvundne søster, en broget landhandel, må man vist sige.
    Hvis du mange nye bøger til den lille gut, må du ikke glemme, Mimbo Jimbo, den blå elegant, det er så hyggelig bøger.
    Rigtig god søndag til jer, kh Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Marianne, og jeg har aldrig prøvet det med at få bogen i hovedet, for jeg blev ved med at læse til midt på natten. Så boglæsning dur ikke ved nattetid :-)
      Natasha Lesters bøger har jeg læst og nej, de er ikke feel-good bøger, men alligevel er jeg tryg ved at hun nok skal føre os trygt gennem historien og efterlade os med håb. Sarah Jio har jeg ikke læst noget af, så hende må jeg lige tjekke. Og dine andre bogtitler må jeg lige tjekke. Tak :-)

      Slet
  5. Tusind tak for dine pæne ord og link til min blog, Lene! Jeg håber, det lader sig gøre at kommentere på din blog - det har ikke været muligt længe nemlig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak, Randi, jeg nyder at kunne dykke ned i dine anbefalinger. Og godt at du nu kunne kommentere :-)

      Slet
  6. Højtlæsning kan virkelig give noget godt sammenhold og samvær. Hvor er det hyggeligt, at I fik valgt Det lille hus på prærien (igen). Jeg læste noget af dem for vores børn, men vi syntes alle, at der blev bygget for meget og for detaljeret i længden ;) Sådan har jeg det også med Ringenes Herre. I visse passager var det virkelig gode bøger med god handling og anledning til mange tanker, mens andre passager var virkelig meget vandring op og ned og op ned - lidt for meget som Lille mis med de blå øjne, bare langt mere kedeligt.
    Jeg vil også anbefale Annas Sang, som en af de foregående kommentarer. Jeg forestiller mig, den vil være god at lytte til. Det er en interessant handling, man bliver klogere på livet og får tænkt mange tanker. Og så kan han skrive, Benjamin Koppel.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, bøgerne er meget detaljeret, og det er derfra jeg har megen af min viden om syning, husbyggeri, møbelsnedkeri osv :-)
      Annas sang lyder som en god bog, som jeg helt sikkert skal prøve. Tak for anbefalingen.

      Slet