søndag, september 21, 2014

PLADS TIL OS ALLE

Der skal være plads til insekter og ukrudt i min have, men brændenælder gider jeg ikke. Området med frugttræer og bærbuske er fyldt med brændenælder. Først på sommeren klippede jeg det hele ned med buskrydder, så glemte jeg det, det var jo varmt og travlt på arbejde og …

Al regnen i august har skabt en frodig brændenældemark, man kan ikke komme til frugttræer og bærbuske uden at brænde sig. I min søgen efter hvad man kan gøre, når man ikke vil sprøjte, stødte jeg på en årsagsforklaring på mængden af brændenælder. Vi kørte mængder af flis på området, da vi plantede rododendron, frugttræer og bærbuske. Det flislag er nu ved at formulde, og dermed er der rigelig næring til brændenælderne. Lige nu synes jeg, det er en kamp, jeg kun kan tabe, men jeg giver ikke op. Dagen i dag er sat af til en time ad gangen at fjerne brændenælder med greben, det er for så vidt nemt nok, men meget hårdt og mine arme brænder af gentagne berøringer med nælden. Nu vil jeg strikke lidt, mens jeg ser serie, min topdown trøje er forbi ærmegabene, så jeg kan bare strikke rundt og rundt og … Egentlig kunne jeg godt tænke mig den figurstrikket, men det rækker mine evner udi strikkefaget ikke til, så det må blive en anden gang.

Vejret? Her er der sol og jeg drypsveder lige nu efter en time i haven. Så pause for mit vedkommende, insekterne har nok stadig travlt. God søndag til dig.

P1010178

14 kommentarer:

  1. Ja der skal være plads til det meste.. Her er der plads til forbedring.. rent vejrmæssigt, vi vågnede op til øsende regnvejr.
    God søndag med nælderne. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Inge, og forhåbentlig ombestemmer vejret sig hos jer :-)

      Slet
  2. Ja, det dårlige vejr har vi så fået i dag ...
    Hvis det kan være en trøst, synes jeg, at det er nemt at slippe af med brændenælder, når man går til den på den måde du gør, så rødderne kommer med. Det har jeg gjort i Sverige med fin succes - det gør nemlig ikke noget (i modsætning til skvalderkål), at der er lidt rødder tilbage. Bare du får taget det mester af det store rodnet, kommer nælderne ikke igen i et omfang, der betyder noget.
    Men jeg ville nok arbejde med handsker på :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg håber din erfaring også gælder her, og jeg har handsker på, men kan ikke arbejde med langærmet bluse, så når jeg svinger greben, sker det at nælderne rammer mig ;-)

      Slet
  3. Brændenælder- de har min store kærlighed , men hold da op hvor jeg også kæmper med dem ! Jeg bruger dem til pesto i det aller tidligste forår, til the og til gødning- sommerfuglene elsker dem- hurra for det. MEN de gror alle vegne !!! Så jeg kæmper en brav kamp med at holde dem til en del af haven og ikke over alt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Miri, jeg er endnu ikke kommet til at spise brændenælder, men hvem ved om de spæde skud næste år ryger på panden :-)

      Slet
  4. Sjov nok minder din titel på dette blogindlæg om en gammel 1. maj-sang "Plads til os alle, plads til alle der vil". Om den bruges mere ved jeg ikke, men den er også fra dengang Socialdemokratiet var for arbejdere, og det er jo efterhånden en del år siden :-)

    http://www.arbejdermuseet.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=434&Itemid=581

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne, der kan bare se, jeg bruger ofte sangtitler i min overskrift, men ikke denne gang :-)

      Slet
  5. Der er jo ellers nogen, der koger suppe på brændenælder. Det skulle være så sundt, men jeg skal nok ikke nyde noget. Det er sikkert også kun de første, spæde skud, der er egnede. Ikke sådan noget jungleagtigt noget, som du er ude i. Du siger, du bekæmper dem med en greb. Har i ikke en le stående et eller andet sted? Det måtte da være det perfekte redskab.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henny, jeg satser på at jeg med greben får fjernet rødderne. Jeg har tidligere brugt buskrydderen, som er en moderne udgave af leen, det hjalp så ikke :-)

      Slet
  6. Går jeg i krig med brændenælder (som vi desværre også har i haven) foregår det med handsker og lange ærmer. De er lettest at trække løs i foråret, men det er jo en ringe trøst nu - til gengæld synes jeg også, det er rimeligt lsngtidsholdbart og ikke så slemt som tidsler, som vi også har haft fornøjelsen af. Det med figurformning er ikke så svært (i strik altså) - jeg plejer at tage ind 2-3 gange og ud 3-4 gange, som regel med 3-4 cm afstand til sidesømmen i hver side, hvis der ikke er noget mønsterstrik at tage hensyn til, og hvis det er på pind 4-6 mm, i tyndere strik skal der lidt flere ind-/udtagninger til. Til Henny: brændenælder i brød smager fint, men kun nye friske skud - og vi kunne ikke spise os ud af brændenældeplagen - havde til gengæld mange smukke nældens takvinge :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, jeg satser på at jeg til næste år kan tage dem i opløbet, når jeg nu har fjernet dem med rødder. Tak for strikkerådet, jeg vil prøve trøjen i morgen og se om jeg kan regne mig frem til indtagninger :-)

      Slet
  7. Bare jeg havde boet i nærheden, så havde jeg høstet til pesto, suppe etc. der er uanede muligheder for brændælder i husholdning. En af mine kusiner er godt gift, og han arbejder sammen med Claus Meyer i bogen Almanak(http://www.saxo.com/dk/almanak_claus-meyer_indbundet_9788711430705), CM laver opskrifterne og ellers botanikken står min kusines mand for.

    SvarSlet
    Svar
    1. Abildjyden, du skal spise meget, hvis du skal spise dig igennem det her hav :-) Og det er vist også de spæde skud, der skal bruges?

      Slet