mandag, juli 11, 2011

LANGT HØJERE BJERGE

Når man vælger at køre i bjergrigt område, så kommer man ikke udenom passene, der hvor man har fundet vej over på den anden side af bjerget. Jeg kan stadig blive slået af beundring over de mennesker, som har lavet veje, togspor, ført strøm og telefonlinjer i bjergrige område. Vi tager som en selvfølge, at vi kan tale i mobil hvor som helst og når som helst, at vi kan have lys og varme på toppen af et bjerg, og at der altid er en fremkommelig vej. Det er svært at forestille sig i sommerens lyse og varme tid, at der er måneder, hvor disse veje er spærret, og hvor menneskerne på bjergene må finde andre måder at komme frem på end i bil.

P1010609

Da vi var vel nede i Italien gennem passet Timmelsjoch, måtte vi op igen gennem Jaufenpass, det var en anderledes vej, ikke så mange hårnålesving, men sving, det kommer man ikke udenom. Og vejarbejde var der overalt, hvor vi kom frem, og motorcyklister, som mener, de har første ret til vejene uden hensyn til andre.

P1010612

Her på vej op over Jaufespitze blev vi overhalet af en gruppe slovenske motorcyklister, som kom ræsende  af sted; længere ned mødte vi tre af dem igen, en lå på vejen, en motorcykel lå væltet på kørebanen, en modkørende bil havde fået smadret den ene halvdel af forpartiet, og bilisten gik rundt og så chokeret ud. Vi stoppede, men motorcyklisterne vinkede os videre frem, jeg så, at det var en kvinde, hun kunne bevæge sig og tale. Jeg tror, hun er sluppet nådigt, men hold da op hvor blev jeg gal over mennesker, som sætter andre menneskers liv på spil i jagten på det evige sus af spænding. Stakkels bilist, som havde mødt dem over i sin vejbane i et sving.

P1010624

Nede fra bjerget valgte vi at køre ad landevejen fra Vipeteno til Bressanone i stedet for motorvejen; i og med at vejen er i dalen mellem to bjerge fulgtes motorvejen, floden og landevejen hinanden gennem dalen.

P1010640

P1010644

Kort før Bressanone eller Brixen, som byen også kaldes (der skal store byskilte til, når byerne både har italienske og tyske navne) svingede vi mod øst med kursen på Dolomitterne.

P1010656

Også her fulgtes vi med floden og med udsyn til alpehytter og små, skønne alpelandsbyer. Dolomitternes karakteristiske hvide bjerge (som følge af det kalkholdige materiale) dukkede til sidst op i det fjerne og lovede godt for de næste par dage.

P1010661

I dag skal vi have gæstebud, så jeg må vist hellere komme i omdrejninger. Ha en god dag.

12 kommentarer:

 1. Så flott bilder fra turen deres, Lene.

  Jeg er veldig begeistret for å feriere i Sveits og Østerrike. Har vært der ofte, fordi vi har familie i Bern. Liker både naturen og kulturen. Sveits er et kostbart ferieland, Østerrike mer prisgunstig.

  Lykke til med selskapet og forberedelsene idag.

  SvarSlet
 2. Sikke nogle smukke billeder du har taget, Lene - det kunne jo næsten være Norge lige bortset fra husene!
  God mandag til dig.

  SvarSlet
 3. Skønne billeder du har taget Lene, er det jeres oppakning, det gul-orange man kan se på nogle af billederne.. Det ser ud som om den er foran dig og bagved landmanden.. eller tager du billedet bagud.. :-)

  SvarSlet
 4. Det lyder og ser ud som en dejlig tur. Min mor havde motorcykel engang for mange år siden. Oplevelsen og udsynet fra sådan en sag er en helt anden end mange andre transportmidler :)

  SvarSlet
 5. Tak Elisabeth, jeg nyder også ferier i de lande, hver dal giver nye udsigter :-)

  Tak Madame, og der er ikke så skarpe hårnålesving i Norge :-)

  Tak Inge, det orange er regndække over en taske bag mig, så når du ser den, har jeg vendt mig om og fotograferet bagud :-)

  Pernille, man har langt bedre udsyn på motorcykel, det er det jeg elsker allermest ved min plads på bagsædet :-)

  SvarSlet
 6. Hvor er det smukt. Jeg er glad for, at vi får lov at komme med på din tur.

  SvarSlet
 7. Smukt :-) Vi bliver også altid lige imponeret over det arbejde det er at anlægge veje og den slags i bjergene.
  Desværre er der mange der tilsyneladende kører med hovedet under armen. Vi fik opfrisket Østrig for et par år siden, men ikke på motorcykel :-)

  SvarSlet
 8. Det ligner virkelig er dejlig ferie, men uhada som de kører, de vilde hoveder! Godt I kom sikkert frem gennem alle sving!

  SvarSlet
 9. Smukke billeder du har nupset fra bagsædet.

  SvarSlet
 10. Susanne, det er jeg glad for at læse :-) Tak

  Pia, når man står oppe på en bjergtop og kigger ud over alle de små hytter, der ligger på bjergsiderne, og som er aktive landbrug, imponerende :-)

  Charlotte, og den kørsel har fået os til at overveje at Norge-Sverige bliver vores næste feriemål, men det var en dejlig ferie :-)

  Hanne, tak, jeg nyder at fotografere der :-)

  SvarSlet
 11. Denne billedserie siger jo alt om at køre i bjerge. Lige fra de skønne udsigter, de rivende vandløb til de rolige dale. Hvor er der bare flot.
  Heller ikke i år går turen til Østrig. Norge står for tur, igen-igen.
  Tænk, at du tør tage billeder, mens I kører. Tager landmanden farten af imens, eller sidder man alligevel godt fast?

  SvarSlet
 12. Conny, Norge er nu heller ikke så ringe endda :-) vi vil gerne til Norge igen. Jeg sidder godt, så der tages ikke fart af, men jeg kan selv mærke hvornår jeg kan fotografere, og med det lille kamera kan jeg gøre det med en hånd, hvis det skal være. Jeg holder faktisk sjældent fast i min gemal ;-)

  SvarSlet