onsdag, august 19, 2020

Arbejdsdage og samværsnydelse

Hu hej som det går. Arbejdsdagene står i kø og byder sig til med en bred vifte af opgaver. Fridagene er blevet tilbragt i skarpt trav i hovedstaden. Søn og svigerdatter flytter til Norge, så deres lejlighed skal sælges. Svigerdatteren har været i Norge, siden corona brød ud, pga sygdom i familien. Nu er hun optaget på kandidatstudie i Trondhjem og sønnen flytter med. 

Jeg havde tre fridage og fik en feriedag oveni, som alle blev brugt i hovedstaden sammen med sønnen for at få lejligheden gjort klar til salg. Vi var et godt makkerpar, der blev ryddet ud og op. Der blev skuret trægulve til den store guldmedalje, der blev båret reoler ned til storskrald. Badeværelset fik den helt store hovedrengøring. Der blev båret møbler op på loftet. Der blev pakket ting væk i flyttekasser, så lejligheden fremstod let og luftig. Og til sidst kom datteren med sin kreative sans for indretning og satte ting sammen på en indbydende måde.

Man kan mene, hvad man vil om sådan en make-over, men der er mange beviser på, at det kan betale sig. Ikke alle har fornemmelsen for, hvordan de kan indrette en lejlighed. Og det jeg synes er hyggeligt, er absolut ikke sikkert, at andre synes er hyggeligt. Så om få måneder har jeg ikke nogen børn i hovedstaden. Datteren har allerede solgt sin lejlighed og flytter tilbage til Nordjylland lige om lidt. Det er tolv år siden, at vi flyttede hendes ting til hovedstaden, og ti år siden at vi kørte samme vej med sønnens ting. Der er sket meget i de år, vores børn er gået fra at være unge voksne på vej til at finde ud af, hvad de vil med deres voksne liv til nu at være voksne mennesker midt i 30erne. De år har ikke været nemme år for dem, der har været modgang og de haft hver deres at slås med, men jeg synes, de har taklet det flot og er kommet godt videre i livet. Jeg glæder mig til at følge dem i deres næste fase af livet.

Egentlig skulle sidste weekend have været familiekomsammen med mine søskende, alle mine fætre og kusiner, vores børn og de af vores forældre, der endnu lever. Det satte corona en stopper for, i stedet for mødtes jeg med mine søskende, ægtefæller og vores børn hos min bror og svigerinde lørdag aften. En skøn aften med tid til at fejre vores yngste søsters fødselsdag og høre om alt det, der er sat i gang for vores børn under coronaen. Det var et tiltrængt pusterum for sønnen og mig, men hold op hvor er det varmt at have mundbind på i metroen.

Søndag aften bød sønnen på lækker mad på en japansk ramen-restaurant. Det smagte lækkert og med udsigt til den skønne Langelandsplads med legende børn i soppebassinet og forældre, der nød den medbragte aftensmad ved bordene. Om eftermiddagen bød sønnen også på en kæmpe isvaffel med lækker cremet Paradisis. Det er godt med pauser til blot at være og at nyde. Og det mindede min søn mig gentagne gange om, for min hjerne har det med at begynde at planlægge næste skridt, når jeg sidder ned. Alle pauser i vores arbejde blev nydt på deres altan, og her satte han beroligende musik på, som hjalp hjernen til at slappe af.

Nu har mine børn taget et skridt ind i næste fase af deres liv. Det store spørgsmål er, hvad jeg vil med den næste fase af mit liv. Jeg har fået til opgave at tænke over de næste år i mit arbejdsliv af min leder. Hvad vil jeg, hvor mange dage vil jeg arbejde om et-to-tre år? Hvordan får vi indrettet mit arbejdsliv, så sygeplejen stadig kan være en del af mit liv, samtidig med at jeg også har overskud til andre ting i livet. Det er emnet for min MUSsamtale. Og ligesom jeg er en af dem, der kan have svært ved at se mulighederne i en tom lejlighed, men bliver inspireret af en indbydende indrettet lejlighed, så har jeg også svært ved at se/mærke, hvad der er godt for mig, når mulighederne i princippet er ret åbne. Det burde jeg have spekuleret over, mens jeg på denne fridag fik ryddet op, ryddet ud og gjort rent i alle  et af værelserne herhjemme. De bærer tydeligt præg af, at jeg først boede i sommerhuset i seks uger, og dernæst har haft travlt med at finde fodfæstet i hverdagen på gården og på arbejde i en varm august måned.

Her er kornet endnu ikke moden til høst, og vejrudsigterne skifter mellem regn hver dag og hver anden dag, begge dele er ikke høstvenligt. Der skal være to hele dage med tørt vejr, før vi kan høste. Så lad os håbe, at det regner af og at solen skinner venligt og varmt, når vores marker er klar til høst.


18 kommentarer:

 1. Nåda. Et barn længere væk og et andet tættere på - det kan man da kalde en alternativ form for give and take :-) - heldigvis er Norge dog ikke så langt væk endda.
  Det er fint, at du skal tænke over de næste år, og det er også fint, hvis du kan få en gradvis overgang til pensionistlivet, for det tror jeg, sådan en som dig vil nyde rigtig godt af :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, ja sådan kan det gå. Norge havde vi regnet med , men ikke Nordjylland :-)
   Jeg tror også at en gradvis overgang er løsningen for mig :-)

   Slet
 2. Det er de færreste af os, som kommer gennem livet uden at møde besværligheder - det er et vilkår, jeg sagtens kan acceptere for mit eget vedkommende, men jeg synes det er svært, at tænke på, at det samme gælder for mit barn 😁

  Det lyder godt med en gradvis nedtrapning af arbejdet, hvis man stadig, føler man har kræfter og noget at give, er der jo ingen grund til at holde helt op.
  I disse dage tænker jeg selv meget over, hvor stor en betydning og hvor megen mening, sygeplejen har haft og stadig giver i mit liv.

  SvarSlet
  Svar
  1. henriette, lige nøjagtig :-) Jeg kan sagtens takle al den modgang jeg selv støder på (mere eller mindre), men jeg har en iboende trang til at ville glatte vejen for mine børn, og det er ikke altid muligt eller gavnligt. På et tidspunkt måtte jeg sige til mig selv: modgang gør stærk, for at kunne finde ro.
   Sygeplejen fylder meget i dit og mit liv, og det giver så meget retur, så jeg skal ikke stoppe fra den ene dag til den anden.

   Slet
 3. Der sker sørme noget i dit liv lige nu. Jeg håber, du finder ud af noget godt for dig selv i forhold til dit arbejde. Det med de mange muligheder gør ikke valget nemmere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, ja og så har jeg slet ikke talt om, at der jo også er en landmand, der skal tage beslutninger om sit fremtidige liv, og det involverer i allerhøjeste grad også mig :-)
   Muligheder er dejlige, mange muligheder laver på en eller anden måde støj, så jeg har svært ved at høre mig selv :-)

   Slet
 4. Det må være rart at få datteren tættere på.
  Hatten af for din leder, der åbenbart kender sine lus på travet og ligefrem stiller det som en opgave, at du skal overveje det, du ellers ville have udskudt på ubestemt tid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, det bliver det. Omend jeg må sige, at jeg aldrig har savnet at have dem tættere på. Jeg har indimellem tænkt, at godt det ikke var mig, der havde voksne børn tæt på, som kom i tide og utide på besøg ;-) Ikke fordi jeg ikke elsker mine børn, men i hverdagen har jeg brug for selv at kunne bestemme om vi blot slænger os på hver sin sofa efter arbejde og får koldskål til aftensmad :-)

   Slet
 5. Det er spændende hvordan børnenes liv vil forme sig - du kan kun se til og glæde dig med dem i medgang og måske fælde en tåre i modgang (jeg ved ikke, om du er tåreperser :-))

  Som Eric synes jeg om din leder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg har let til tårer, men typisk går jeg i handling, når mine børn har det svært. Det er bare ikke altid at der kan handles ud af modgangen. Men de siger, jeg er god til at lytte :-)
   Og jeg er enig med dig og Eric, min leder er noget særligt.

   Slet
 6. Det vil jo så sige, at vi slet ikke når at mødes i Kbh. :) Jeg ku' selvfølgelig bare selv ha' taget affære, men du kender lige så godt som mig, at tiden går med det, man er mest optaget af (arbejde og familie). Men så må jeg jo bare tage mig sammen og finde tid til at se dig i Nordjylland, når jeg kommer forbi, hvilket jeg jo af og til gør.
  Mette L

  SvarSlet
  Svar
  1. Mette, måske bliver det nemmere at mødes i Kbh nu hvor jeg ikke skal bruge al tiden på børn :-) Jeg har planer om små miniferie i Kbh.

   Slet
 7. Det er dejligt for dig, at din datter flytter til Nordjylland - lidt mere besværlig at have din søn i Norge, selv om det vil give jer nogle spændende rejser.
  Inden jeg stoppede med jobbet, havde jeg fået fri hver onsdag og nød at trappe ned på denne måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, vi glæder os over begge flytninger. De er tegn på at vores børn har mærket efter, hvad der er rigtigt lige nu for dem.
   Jeg har også en hverdagsfridag, men ofte inddrager jeg dem, fordi der er ting, jeg ikke ellers kan nå. Så nu handler det også om at kunne give ting fra mig og lade andre stå for det :-)

   Slet
 8. Kære Lene, jeg glæder mig over, at en kommer tæt på og en anden kommer derhen, hvor hans livs lykke forhåbentlig ligger. Jeg tænker, at jeg endda ind imellem kan være så heldig at "rende over" hende, der slår sig ned heroppe og det ville glæde mig. Omkring dit arbejdsliv, så kender din leder dig godt. Jeg er sikker på, at I sammen finder en hverdag til dig, som vil gøre godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Liselotte. Jeg er helt sikkert på at du nok skal møde københavneren, der blev nordjyde igen :-)

   Slet
 9. Overgange i livet giver mange udfordringer, men også mange muligheder for vækst og glæde. Et barn flytter tættere på, et andet flytter længere væk. Og du skal overveje dine fremtids-arbejdsforhold. Jeg håber, I alle vil trives i de beslutninger, I tager.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, undskyld jeg overså at du havde skrevet en kommentar. Tak, det håber jeg også :-)

   Slet