torsdag, august 06, 2020

Motorcykelferie i Danmark sommeren 2020 - vi drog sydpå del 1

Omkring Nymindegab ligger mange seværdige områder, men vi var nødt til at komme videre, for næste hotel ventede i det sønderjyske. Så Tipperne må vente til en anden gang. Museer havde vi valgt fra, for så ville vi ikke komme så vidt omkring på de fem dage. Vi satte kursen sydpå med havet på vores højre hånd.
Vi vekslede mellem små og store veje og kursen var sat mod Blåvands Huks fyr. Undervejs mødte vi skønne figurer i landskabet.
I Blåvands Huk havde man udover de almindelige lygtepæle også et lille fyr underneden. Gad vide om det også lyser om natten?
Snart havde vi passeret alle sommerhusene og begav os ud i et smukt område.
Ikke alle skulle med til tops, men jeg skulle. Heldigvis var det en bred trappe det meste af vejen, jeg har før gået op i et fyrtårn, hvor trappen er smal og glat pga de mange, der har trådt på trappen.
Belønningen ventede foroven, der var smukt lige meget hvilken vej vi vendte øjet.


Jeg har endnu meget at lære i forhold til panoramabilleder, så det her var det bedste jeg kunne præstere.
Det var helt skulpturelt at kigge ned gennem trappeskakten, men min latente højdeskræk kunne godt vækkes, så jeg fokuserede hurtigt på de mange trappetrin.

Efter en kort pause med indkøb af vand og tid til at strække ben i Blåvands Huk skyndte vi os hastigt videre uden omkring Esbjerg, for målet var at se Ribe Domkirke. Det er tankevækkende, hvordan man har kunnet bygge sådanne skønheder tilbage i tiden. Og det var tydeligt, at der var bygget til i flere omgange.

Altertavle og kalkmalerier er af kreeret af nutiden, og jeg kunne læse, at der var megen ståhej, da de blev afsløret. Ægteparret Margrethe Auken og hendes mand kaldte kalkmalerierne smølfer og savnede en forståelse for kristendommens kirkehistorie.
Derefter fandt vi en bager, der lavede gode sandwiches, som vi nød udenfor. Indimellem havde folk det med at glemme afstandskravet, men så var det godt, at vi selv kunne flytte os. Vi nåede også en lille bytur med kig på små gader med huse, døre og skilte. Og for ca 380 år siden, brændte man kvinder for trolddom. Det er også tankevækkende.

Dagen var stadig kun godt begyndt, vi havde mere, vi skulle nå, førend motorcyklerne skulle parkeres ved næste hotel. Det må dog blive i et andet indlæg.






13 kommentarer:

  1. Uvist af hvilken grund har jeg aldrig været i Ribe, men byen er netop kommet på min rejsemålsønskeseddel. De smukke døre minder meget om dem, man kan se i Tallinns gamle by.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, jeg vil også gerne tilbage til byen og have mere tid til at på på opdagelse i den gamle bydel.

      Slet
  2. Jeg nyder dine dejlige billeder fra den sydlige del af Vesterhavet. Sikke meget I oplever.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, det er godt at høre, at du nyder billederne. Man kan nå meget på en motorcykeltur, der sanses på en helt anden måde.

      Slet
  3. Jeg har det ikke så godt med højder. Alligevel bliver jeg draget, hver gang jeg ser et fyrtårn og begiver mig gysende op i det. Fantastisk udsigt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Uffe, og vores vovemod trods højdeskræk belønner sig netop, når vi kommer op :-)

      Slet
  4. I er gode til at komme ud og opleve på jeres motorcykelture.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, egentlig har vi kørt for få ture i år, men den her tur opvejede det faktum :-)

      Slet
  5. Tak Hanne, ferie er for længst forbi, men jeg har først nu haft tid til at få fundet billederne frem og fortælle om turen.

    SvarSlet
  6. Det var meget respektløst af M. Auken og mage at kalde kalkmalerierne smølfer. Selv om man ikke selv er troende, bør man respektere, at andre er det - hvis ikke folk havde så travlt med at mene så meget negativt om alle andre(s) religioner, var verden et bedre sted at leve i.
    Ribe er en skøn by at gå tur i. Det gjorde vi hver gang vi skulle sejle til England, da færgen gik fra Esbjerg, fordi vi altid regnede med alt for god tid til at nå den i. Jeg kan da også genkende flere af dine billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg har ikke forklaret mig godt nok så. Mange kristne kunne ikke se kristne symboler i kalkmalerierne. Det ligner mere små nisser(smølfer) eller djævle. Biskoppen fra Rive var også ked af at der ikke var ét kristent symbol på loftet.
      Jeg kan godt forstå at I gav jer god tid så I kunne nyde Ribe.

      Slet
  7. Endnu en dejlig billedrække fra jeres tur - og jeg er ekstraglad over, at I også nåede min hjemby, Ribe. Du har fanget mange gode stemninger fra byen. Jeg er selv ret glad for de smukke døre.
    Selve domkirkepladsen blev lavet om for nogle år siden - fra at Domkirken stod nede i en "grav", blev pladsen udjævnet og belagt med de fine sten, I så. Jeg synes, det er en stor forskønnelse - min mor er derimod meget forarget over, at der ikke er p-pladser omkring kirken længere, så de gamle mennesker skal gå langt for at komme i kirke. Sådan er vores synsvinkler forskellige :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, Ribe er en skøn by. Det er godt at p-pladserne er rykket væk, vi fandt dog en til motorcyklerne tæt på. Men jeg kan sagtens forstå din mor :-)

      Slet