søndag, juni 20, 2021

Det handler ikke bare om lønnen

 At tænke sig, at vi siden 1969 har været sat ind i en lønramme ud fra, at vi ikke var forsørger, men mere at vores løn var lidt lommepenge til familien. 

Jeg stemte ja til forliget, ikke fordi jeg synes, at vi ikke skal have mere i løn, bedre vilkår og værdisættes efter den uddannelse vi rent faktisk har taget. Jeg stemte ja, fordi jeg dybest set synes, at strejkevåbnet er en forældet metode i Dagens Danmark og fordi det har store konsekvenser. Jeg har bare ikke en anden løsning til at lade politikere og arbejdsgivere forstå, at nu må de finde de penge, der skal til for at udligne den ældgamle reform fra 1969, så vi får løn for det vi laver. Jeg er rigtig glad for, at så mange stemte og at NEJet er så stort, det havde været træls at gå i konflikt på et lille flertal.

Jeg synes dog også, at vi skal fokusere på mere end blot lønnen. Samfundet kan ganske enkelt ikke undvære sygeplejersker, sygeplejen har så stor en betydning for det enkelte menneske og for samfundet. De fleste lægger mest fokus på, om de nu fik den behandling de skulle have, om man fandt ud af hvad de fejlede osv., men under det hele forløb er det sygeplejen, der sikrer (eller burde sikre) at du som patient ved, hvordan du skal håndtere sygdommen og hvordan det er at netop du gerne vil håndtere din sygdom.

Får du ikke instruktioner om/hjælp til at udføre god mundhygiejne  og ved hvilken betydning det har, op til en operation, kan man faktisk påvise dårligere resultat af din operation. Eller du kan få en lungebetændelse pga dårlig mundhygiejne og dermed forværre din sygdom (eks Stroke) og forlænge din indlæggelsestid.

Får du ikke hjælp til/støtte til at blive mobiliseret, mens du er indlagt, så kan man også påvise dårligere resultat, uanset om du er på kirurgisk afdeling, medicinsk afdeling eller på et stroke afsnit. 

Får du ikke støtte og hjælp til den rigtige ernæring, kan det også have betydning for din krops heling.

 Føler du sig ikke set og hørt, kan du forlade sygehuset med en følelse af, at du bare var et nummer i køen og om de nu havde styr på tingene. Vi er et tværfagligt team på sygehuset, men det er sygeplejersker og social og sundhedsassistenter, der er tæt på patienten døgnets 24 timer. Det er os, der typisk lytter til dig, når du synes det, der er sket, er svært. 

Hvis du er forvirret og bange, får du måske ikke fat i det, der er vigtigt eller føler dig rendt over af en damptromle af effektivitet. Jeg vil vove at påstå, at det ofte er sygeplejersken, der sørger for, at det lægen har besluttet behandlingsmæssigt og det terapeuten har besluttet træningsmæssigt, bliver sat ind i en helhed, så du forhåbentlig føler dig klædt godt på til at stå for dit eget efterforløb.


Der er en grund til at sygeplejeuddannelsen gik fra at være en elevuddannelse med elevløn til at være et studie med krav om et øget akademisk vidensniveau kombineret med færdigheder til at at kunne udøve grundlæggende sygepleje på et højt niveau. Behandling og pleje ændrer sig, en gang gjorde man det ud fra den enkeltes erfaring, men efterhånden har alle faggrupper indset, at der også skal undersøgelser/studier til om eksempelvis sygepleje til at understøtte erfaringen eller måske endda påpege, at det faktisk ikke forholder sig sådan som jeg troede. 

Havde vi ikke forsket i, hvordan mennesker med lette følger efter Stroke oplevede det at komme hjem, havde vi ikke haft argumenterne i orden til at få i gangsat et projekt om opfølgning over flere gange. Vi havde heller ikke haft viden til at kunne hjælpe andre patienter til at forstå, at det de gennemgår er helt normalt og at der bliver lys for enden af tunnelen.

 Havde andre ikke forsket i opløsning af blodpropper eller fjernelse af blodpropper i hjernen, så havde vi haft langt flere med store handicap efter Stroke. 

Hele tiden kommer der ny viden, og jeg skal som sygeplejerske kunne håndtere denne viden og omsætte den til praksis.

Så vi er mere værd end den løn vi er sat til og de vilkår, vi bydes hver eneste dag. Lige nu er det svært at få nogen til at søge job på sygehuset, fordi de kan få job i kommunen, der er bedre betalt og med mange flere friweekender. Men selv om der er kommet fokus på udvikling i hjemmesygepleje (og det er godt) og langt flere patienter behandles i et ambulatorium, så har vi stadig brug for sygeplejersker på sengeafsnittene og gerne en kombination af nyuddannede og erfarne. Og de skal altså arbejde i weekender, i natte-og aftenvagter og på helligdage, for vi bliver jo alle syge uanset tidspunkt på året/dagen. Så Ja Tak til lønløft, til ændring af den forældede tjenestemandsreform og bedre normering.


Jeg læste en artikel i Zetland, hvor de beskriver, at tilbage i 1969 var det mere reglen end undtagelsen at kvinder stoppede med at arbejde, når de fik børn. Og hvis de arbejdede, var det "mere i en bifunktion eller noget mere perifert uden særligt ansvar" Dengang var sygeplejersker primært ugifte, man drøftede endda i DSR, om man kunne have en forkvinde, som var gift!

Det kom bag på mig. Min mor arbejdede som lærer, siden hun blev uddannet i 1956 på nær et års orlov. Så jeg har ikke kendt til andet end at selvfølgelig arbejder en mor lige som en far gør. Barselsorlov i 1957, da jeg blev født, var vist meget kort, 4 uger.  Hun boede i samme lille by som skolen, så hun tog hjem i pauserne og ammede mig. Vi havde ung pige i huset, så på den måde kunne hverdagen hænge sammen med fem børn og en mand, der tog ekstra arbejde i ungdomsskolen om aftenen, for at de kunne få økonomien til at hænge sammen. 

Det er klart at set udefra, så var det min far, der gik ledervejen og min mor, der efterhånden som vi blev større, engagerede sig i alt muligt ulønnet arbejde udover sit arbejde. Men jeg oplevede dem egentlig som ligeværdige og jeg husker også drøftelserne om, at min mor fik mindre i løn end min far, selv om de begge var almindelige lærere i starten. 

I følge Zetland er der faktisk større forskel på lønninger i den offentlig sektor i dag end i 1969 OG indenfor sygeplejen. Mændene er åbenbart bedre til at forhandle sig til en højere løn. Den eneste gang jeg fik forhandlet mig til noget, blev det ikke på lønnen. Min leder ville efter min diplomuddannelse gerne have mig opgraderet i min funktion som specialeansvarlig, men hun havde ingen penge. Så hun tilbød mig fem dage om måneden ud af plejen, så jeg fik bedre tid til at dykke ned i viden om sygepleje til vores patienter, og så forhandlede jeg mig frem til kun at arbejde hver fjerde weekend. På det tidspunkt var min mor død og min far havde brug for hyppige besøg først hjemme og siden på plejehjemmet. 

De aftaler betød utroligt meget for mig, ligesom aftalen om at jeg nu må flekse mit hjemmearbejde, hvilket betyder, at jeg først møder klokken 8 - 15, og indimellem har hjemmearbejdsdage. Det gør en forskel uden lige. Jeg kunne godt have fået overarbejdsbetaling for det, men jeg er et sted i livet, hvor de penge ikke har en betydning, men derimod tid har.



14 kommentarer:

  1. Altinget bragte forleden en sober artikel om sygeplejerskernes løn sammenlignet med lønnen til andre grupper af offentligt ansatte. Bemærkelsesværdigt er fx, at bygningskontruktører får en del mere, selvom uddannelsens længde er den samme som jeres. Forskellen på de to grupper er, at bygningskonstruktør er et "mandefag," så der er god ræson i at sige, at det er et historisk betinget efterslæb. Artiklen findes her: https://www.altinget.dk/artikel/sygeplejersker-strejker-for-bedre-loen-se-hvad-de-tjener-i-forhold-til-andre-offentligt-ansatte
    I en helt anden afdeling er der vel glæde i det lille hjem, når I som færdigvaccinerede nu kan besøge Norge :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, min kollega kunne fortælle at hendes bror som nyuddannet diplomingeniør/bygningskonstruktør tjente mere end hun gjorde efter 12 års erfaring. Den artikel vil jeg glæde mig til at læse.
      Og du kan tro vi smiler. Nu skal vi bare have alt til at gå op i en højere enhed med gårdens opgaver, hundepasning, mit arbejde osv.

      Slet
  2. Det er vel nok dejligt, at du nu må flekse dit hjemmearbejde og først møder klokken 8 - 15 og indimellem har hjemmearbejdsdage.
    I mine sidste år som lydtekniker havde jeg fri en dag om ugen.
    Som Erik skriver, så er det vel nok godt, at I nu som færdigvaccinerede kan besøge Norge :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, jeg nyder den mulighed, og jeg har også en hverdagsfridag.
      Det er så godt, men vi må vente indtil QRkoden kan bruges i udlandet.

      Slet
  3. Det er i hvert fald rigtigt, at mænd er bedre til at forhandle løn. Det mærkede vi tydeligt, da jeg arbejdede, og jeg diskuterede det flere gange med cheferne.
    Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af strejken.
    Og held og lykke med planlægningen og ikke mindst udførelsen af turen til Norge! Det havde jeg ikke engang selv set, men har jo læst Erics kommentar. Hvor det dog glæder mig på jeres vegne :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er vist bevist masser af gange :-)
      Og tak, ja nu har de endelig skrevet at de accepterer dansk coronapas og at vi ikke skal i karantæne som fuldtvaccinerede, så skal vi bare have det hele til at passe med arbejde :-) Håber der også snart er håb forude for jer.

      Slet
  4. Jeg er så enig med dig - det burde være en politisk beslutning at ændre på det uretfærdige tjenestemandsforlig og ikke nødvendigt at bruge strejkevåbnet! Jeg er også enig i, at sygeplejen helt ved egen kraft kan noget helt særligt og særdeles nødvendigt for patienternes bedring og helbredelse.
    Min første sygeplejelærer, som var tæt på pensionsalderen i 1995, har fortalt. Hvor kontroversielt, det var dengang, at sygeplejersker giftede sig og stiftede familie, så det er ikke nyt for mig.
    Min mor og moster var begge lærere og havde 3 måneders barsel, vel at mærke fra de stoppede med at arbejde!, da jeg blev født i 1968 - det er derfor min bror og jeg - og også min kusine - alle er født i april, for så kunne man holde sin sommerferie i forlængelse af barselsorloven :-)
    Og så har jeg da vist fortalt om min fars klassekammerat på Århus seminarium,som dengang var indremissionsk orienteret, der blev bortvist fra læreruddannelsen først i 50'erne, fordi hun blev gravid. Faderen til barnet var hun såmænd gift med og han gik i samme klasse, men han fik sin lærereksamen og blev senere skoleinspektør, mens hun gik glip af uddannelse. Min far syntes det var forfærdeligt uretfærdigt.
    Heldigvis er mange ting blev bedre i dag, men ligeløn en lader desværre vente på sig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, jeg er glad for at vi er enige.
      Og dine skønne bidrag fortæller jo om en tid, hvor det var uhørt at kvinder arbejdede, efter de var født og samtidig ved vi jo at blandt fabriksarbejdere fandtes der kvinder, som også havde børn, men åbenbart kunne man ikke som lærerstuderende være gravid og samtidig fortsætte sit studie.

      Slet
  5. Et rigtig godt indlæg!

    SvarSlet
  6. Hvor er det godt skrevet, Lene. Det burde næsten være en kronik i et dagblad!
    Det bliver dejligt, at I kan tage til Norge snart!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Conny, det er jeg glad for at høre.
      Vi glæder os :-)

      Slet
  7. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om det er godt eller skidt, at der ikke er almindelig elevtid fremfor en masse bøger og skolegang.
    Nu har vi været igennem min hustrus kræfthelbredelsesforløb i 1½ år med lykkelig udgang; men det er sygeplejersker af vores årgang med den "gammeldaws" uddannelse vi kan takke for livet.
    De har kunnet skære igennem, fået forløbene og behandlingerne tilpasset og sidst men ikke mindst brugt erfaringen fremfor regnearket og opslagsværkerne.

    Godt med vaccinerne, så Norge bliver muligt.
    Vi har lige fejret vaccineringen med 2½ dag i Polen og sidst i oktober skal vores barnebarn fra januar langt om længe døbes.
    Vores svigerdatter er fra Island, så det har ikke været muligt at den gren hertil før.

    SvarSlet
    Svar
    1. Farmer, jeg er glad for at høre, at I har mødt nogen, som gjorde jeres forløb bedre, Mine unge kolleger er fantastiske, omsorgsfulde og klar til at gå de ekstra skridt for en patient og patienterne er virkelig glade for dem. Det er klart at erfaring gør at man nemmere kan skære igennem, fordi man ved hvordan man kan gøre det. Uddannelsen blev jo lavet om for ca 20 år siden, så mine kolleger først i 40erne har jo bacheloruddannelsen. Og de er de gamle på min afdeling. Vi er ikke mange, der er over 50 endsige 60.

      Det er så skønt at vi nu kan se dem. Dejligt at I kan holde barnedåb med hele familien :-)

      Slet