fredag, december 17, 2021

Forlænget weekend i Trondheim

 Sidste lørdag var vi aktive, vi tog ind til Trondheim og nød julepynten/lysene. Vi skulle selvfølgelig snuse og opleve julemarkedet. Jeg går altid i indkøbsblokering ved synet af mange julehytter med salg af alt muligt. Der hvor jeg typisk handler ind, er lækkerier til her og nu. Det kunne være et glas varmt gløgg, men der mærker man forskellen på Danmark og Norge, for i Norge serveres der ikke alkoholiske drikke udendørs. Det kunne også være en specialitet på julemarkedet, vafler på pind, men der var så stor en kø til den bod hele dagen igennem, så det opgav vi. Jeg fik købt et glas julegele, lavet af sortbær. Det vil vi nyde juleaften.


Vi kunne godt have fået gløgg. da vi kom ind i den store Lavvu med plads til mange mennesker og med ildsteder flere steder. I stedet for valgte vi en lækker ret, Bacalao, egentlig er den portugesisk, men med norsk klipfisk, så den kan købes mange steder i Norge. Det smagte lækkert og S. sov gennem hele julemarkedet, så vi havde tid til at nyde maden og hinandens selskab.
Bagefter gik vi en tur gennem byen til Byhaven, et indkøbscenter, hvor Pepperkakebyen holder til. Det er en udstilling med velgørende formål. Overskuddet går til Børneafdeling for kræft- og blodsygdomme på St. Olavs Hospital. Alle kan bidrage med sit dekorerede peberkagehus og så kan alle, der køber billet, stemme om det bedste peberkagehus. Nogle havde valgt den nemme løsning, nemlig et samlesæt i færdigbagt peberkage dej, som man (typisk børn) havde pyntet.S. var vågnet, så han så det hele fra sin fars arm. Bagefter var han sulten, så vi tog en kaffe/kage pause i konditoriet i centeret, mens han blev ammet.

de kongeliges residens, når de er i Trondheim


Søndag var slappe-af dag med tid til hinanden hjemme. Jeg fik lov at passe S, da han vågnede. Og jeg kan stadig gøre noget, samtidig med at jeg passer barn. Vi hyggede os, mens jeg gik i bad. Og bagefter lavede jeg morgenmad, mens han lå på et tæppe på gulvet og øvede sig i at vende sig.

Sidst på eftermiddagen tog datteren og jeg en utilfreds lille herre med i barnevogn. Han kunne ikke finde ud af at falde i søvn, det hjalp med frisk luft og en lang gåtur. Det er et skønt område søn og svigerdatter bor i. Lige bag huset ligger et fredet naturområde med lysløjpe om vinteren, og lige ved siden af løjpen er en sti. Sneen var trampet flad, så vi kunne fint gå med barnevognen.Om aftenen fik vi en nationalret fra Trøndelag (som Trondheim hører til), Sodd,  en suppe lavet på fårekød og med stykker af kødet i suppen sammen med kødboller. Dertil fladbrød eller skjenning (et sødt fladbrød). Når det serveres, lægger man først kogte kartofler og kogte gulerodstern i tallerkenerne, kartoflerne moses let i stykker og suppen hældes over. Det smagte rigtig godt.


Bagefter fik vi besøg af min svigerdatters storesøster med mand og børn. Det var hyggeligt og dejligt, at de også gerne ville hilse på datteren. Snakken gik livligt. De er gode til ikke at snakke hurtigt, så vi kan følge med i det norske.

S er en kraftkarl, 4 måneder gammel vejer han 8,5 kg og måler 70 cm, så han kan faktisk allerede passe str 74 (svarer til 6-9 mdr). Heldigt at jeg havde købt tøj i str 74 i adventsgave. 


Mandag formiddag drog datteren og jeg af sted. Sønnen skulle på arbejde, så vi ville udforske det norske bussystem. Det gik fint, jeg fik købt billet på en app og turen med to busser gik hurtigt. Jeg er typen, der altid skal af sted i god tid, for vi skulle jo nødigt komme for sent til flyet. Det gav os flere timer i lufthavnen. Denne gang fløj vi først til Oslo og så til Aalborg. Det er en kortere rejse, men ventetiden undgik vi ikke. Det er hurtigere at flyve, og det er skønt, at vi kan og må komme til Norge, men jeg holder nu mest af køreturene. Her oplever man noget hele tiden, og man skal ikke have mundbind på hele tiden.

Nu er der så gået en uge siden vi drog af sted. Hverdagen er hektisk, jeg står i samme sitaution som de andre år. Meget er endnu ikke nået, men da mit motto er, at julen kommer, uanset om jeg er klar eller ej, så tager jeg den med ro.

Jeg ved ikke om det er post-corona tilstand, men min søvnrytme er ikke god og derudover bliver jeg hurtigt træt, uanset om jeg får fire timer eller ni timers søvn. Jeg sveder også mere end vanligt. det minder om tiden under overgangen. Min smagssans er forstyrret, jeg har ikke mistet den, men jeg kan f.eks ikke så godt smage salt. Det fandt vi ud af, da landmanden måtte erkende, at aftensmaden lige var til den salte side, han spiste den, men derefter har han smagt maden til.

Jeg købte helt nye krydderier til min store småkagebagning før Norgesturen. Alle de andre synes, at kagerne smager af noget. Jeg kan godt smage lidt, men ikke krydderierne. Den lille familie i Norge fik fem slags småkager i adventsgave. Og da min svigerdatters mor havde givet os lækkert hjemmestrik sidste gang og søsteren dengang havde inviteret os hjem til aftenhygge, havde jeg fyldt en lille kagedåse til dem hver med vores favoritter i hjemmebagte julesmåkager.

Så det kan godt være, at jeg ikke har pyntet til jul eller fået købt noget af det, vi skal have i julen, men vi har masser af småkager.9 kommentarer:

 1. Det er nyt for mig at man laver julemarked i Trondheim med en "lavvu", - det kan jeg se på billedet er en slags telt eller "skind-hus"; meget flytbar, hvis man altså orker. Man kommer til at tænke på lappernes runde telte som bruges når man er ude med ren-hjorden ( -- hvis jeg altså har forstået rigtigt).

  Jeg kan godt forstå at du får "indkøbsblokering". Er det noget vores generation har fælles, eller er det snarere den slags familie, vi kommer fra, som er meget omhyggelige med hvor pengene lægges?

  SvarSlet
  Svar
  1. Lavvu er et sametelt, her i meget stor udgave.
   Jeg ved ikke om det er vores generation, der nemmere får indkøbsblokering, men det er blevet mere udtalt med årene, så måske er det aldersbetinget :-)

   Slet
 2. Dejlige julestemningsbilleder og hvor heldigt og skønt, at det lykkedes at komme til Norge!
  Jeg er også bagefter med forberedelser, men har også den holdning, at julen kommer, uanset om småkagerne er hjemmebagte eller - bragte :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Henriette, jeg var så lettet.
   Hjemmebagt eller hjemmebragt er for mig også det samme. Jeg elsker at bage til jul, ellers bager jeg nærmest aldrig.

   Slet
 3. Dejligt at læse om jeres oplevelser i sønnens familie og nye land. Det skinner igennem blog og alting, hvor meget du elsker at være sammen med lille S, der allerede har vokset sig pænt stor. Jeg er imponeret over, du har bagt så mange småkager, at du kan dele ud til svigerfamilien.
  Du ønskes gode dage hjemme med juleforberedelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, tak. Jeg gik vist lidt amok med småkagebagningen ;-)

   Slet
 4. Det er utroligt hvad man kan nå, når man ved, at man ikke har alverdens tid til rådighed ... I har virkelig fået hygget igennem.
  Det bliver interessant at finde ud af, hvor længe dine covid-19-følger vil vare - omend de hører til de mildere af slagsen, så er de da irriterende alligevel.
  Julen kommer uanset man har eller ikke har nået, men mirakuløst nok når man trods alt næsten altid det meste alligevel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det kender du jo alt til. Vi hyggede os vældigt og det ved jeg at I også gør.
   Vi når det vi når, og det går jo hvert år endda :-)

   Slet
 5. Hej allesammen . Jeg har for nylig set et vidnesbyrd om Ypperstepræstens HARMONI på en blog, jeg besøger for forholds- og datingrådgivningsproblemer, fordi jeg havde haft alvorlige problemer med min kæreste, og vi havde været kærester i seks måneder, han ændrede sig lige pludselig, han returnerede ikke min kæreste. opkald, han begyndte at være utro, han sårede mig på mange måder, som jeg aldrig troede var muligt, og jeg tænkte bare, at jeg skulle prøve det*måske af desperation af en slags*..og jeg kontaktede Ypperstepræsten HARMONY. Til at begynde med føltes alt drømmende og utroligt , hans konsultationer og løsning var en lille smule let og mærkelig, og jeg var lidt bange, fordi jeg havde læst og hørt mange historier om falske trylleformularer, svindel, og jeg troede aldrig rigtig på magi.. Jeg spillede med med lidt håb og og tro og jeg sendte nogle få ting efter alt, og det virkede som et mirakel, alt gik i en helt ny retning, det var og er fantastisk... Jeg tror, ​​det var god tro, der fik mig til at læse det særlige indlæg den trofaste dag ..Jeg håber han c Du vil også hjælpe andre mennesker, som han gjorde mig...Jeg gjorde lidt, og jeg fik alt, hvad jeg ønskede. Hvis du ønsker *din kæreste, din kæreste, din mand, kone, din familie og dit kærlighedsliv tilbage. Send en e-mail til priestharmony1@gmail.com eller kontakt ham på Whatsapp ham +2349011460555

  SvarSlet