søndag, december 26, 2021

Julen 2021

 Traditioner

Først skulle jeg arbejde juleaften, så blev det ændret. Skemaplanlæggerne havde mere brug for mig i nytåret. Det skulle de ikke høre noget for :-)

Så overvejede den lille norske familie, om de kunne nå at komme hjem til Danmark, men alle var enige om, at to dags rejser med et lille barn for at få to dage sammen, ikke gav mening. Så de drog nordpå til svigerfamilien.

Heldigvis var svoger og svigerinde frisk på at fejre juleaften sammen med os og datteren, og vi havde en dejlig juleaften sammen. Vi facetimede med hele den norske familie, og der blev sendt videoklip med traditioner begge veje. 


Vi går rundt om juletræet og synger lige så mange salmer, som vi er personer. Det gør de ikke i sønnens svigerfamilie. De får besøg af julenissen, det har vi aldrig haft. Der valgte jeg at fastholde traditionen fra mit barndomshjem. Jeg har altid syntes, det var synd at bilde børn ind, at julemanden fandtes. At vi så i fantasiens verden legede, at der fandtes der nisser, det var noget andet. Vi legede også, at så mange af andre fantasifigurer fandtes. Vores børn har også vidst, at gaverne i julesokken adventssøndag kom fra os.

Datterens bordpynt

Men jeg er helt sikker på, at S også får besøg af julenissen fremover. Sådan har hver familie sine traditioner, som er deres helt egne og en køn blanding af mine og dine og nye fælles.


I år valgte vi at pynte juletræ lillejuleaften, hvor vi normalt først gør det juleaftensdag. Det gav lidt mere ro d. 24 sammen med at vi også opgav at komme til gudstjeneste. Ikke desto mindre kom jeg til at slappe så meget af om formiddagen, at jeg pludselig var bagud med julemiddagen. Så fremover holder jeg fast i, at alt det, der kan gøres klar inden julefrokosten ved 14 tiden, skal være klar. Vi er ikke parat til at slippe det fælles julemorgenbord og julefrokost (vi fik dog skåret ned på retterne til julefrokosten). 


Til gengæld fik jeg for første gang gået en tur juleaftensdag om formiddagen sammen med datteren. Det var skønt. I det hele taget ved jeg godt, at gåturene skal jeg have fokus på at få gjort. De gør mig godt, både når jeg er træt, ked af det, vred, frustreret, afmægtig, glad eller eftertænksom.

Juledagene

Der er længerevarende sygdom på min afdeling, så jeg tilbød at komme 1. juledag i seks timer, inden vi skulle til julekomsammen hos svoger og svigerinde. Vi havde travlt, men kontrollerbart. Der lå ikke 4-5 patienter på gangen, som der har gjort i lang tid.

 Jeg kan godt mærke, at jeg ikke har alle rutiner på rygraden, men jeg nød at være på arbejde, nød at kunne drage omsorg for patienterne. Jeg nød det knapt så meget om morgenen, da uret ringede klokken 5.30 efter knap fem timers søvn, men når først jeg er i gang, glemmes trætheden.

Heldigvis fik vi tid til en god travetur i det skønne vejr i går til julekomsammen, det gjorde at trætheden minimeredes.



Anden juledag er afslapningsdag. Vi har spist risalamande til morgenmad, og vi har tænkt os at lave en ny portion af resterne af risengrøden. Oprindelig havde vi tænkt klatkager, men der er masser af fløde og kirsebærsovs tilbage, så ... 

Alle tre trængte til gåtur i det fantastiske solskinsvejr, så vi fik travet små 5 km i vores eget lille område. 


I morgen drager vi vestpå, dog kun datteren og jeg. Vi tre jyske søstre mødes til julekomsammen med den del af vores familie, der kan være med. Det er lang tid siden vi har set hinanden, så jeg glæder mig. Landmanden skal sortere kartofler, så du også kan få gode kartofler til nytårsmenuen. Og jeg skal have bagt to tærter, der skal med til julekomsammen.

Jeg holder af de tolv juledage, så julen slutter ikke før Helligtrekonger her i huset. De bliver en blanding af fridage og arbejdsdage, det gør ikke noget, så går jeg ikke helt i slowmotion. Lige nu overvejer jeg, om julen skal vare lidt længere, for måske kommer den lille norske familie hjem i januar. Så kunne vi jo fejre jul i januar. Vi får se.

Håber du har haft nogle gode dage, om du fejrer jul eller ej. 

opdatering: Tak, Ellen, jeg havde skrevet 2022 i overskriften. Jeg må siges at være forud for min tid :-)




10 kommentarer:

  1. Du er forud for din tid, Lene :-D
    Jeg morede mig lidt over, at dine børn gerne må tro på nisser og fantasivæsener, men ikke på julemanden - jeg/vi syntes, det var så herligt, at familiens børn alle har troet på ham indtil de var 4-5-6 år.
    Til gengæld er jeg imponeret over, at I har maveplads til både et traditionelt morgen- og frokostbord PLUS selve julemiddagen den 24. december!
    Jeg håber meget for jer, at I får jeres tre nordboere ned til jer i januar. Det må være på tide, at lillefyren ser sin fars fædreland :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hold nu op, Ellen, jeg er virkelig i front :-) Det bliver rettet.
      For mig er der forskel på at de vælger at tro/lege, at der findes nisser/julemænd/fantasivæsner eller at jeg bilder dem det ind ved at lade en julemand komme ind juleaften. Men de mødte jo julemænd overalt, så de har ikke manglet ham ;-)

      Slet
  2. Julemanden har aldrig spillet en rolle hos os. Hverken da jeg selv var barn, eller nu for mine børn.
    Da jeg var barn vidste jeg udmærket at min mor lavede pakkekalenderen, men nu har vi nissen Alfredo som rykker ind på loftet år efter år. Alfredo er aktiv i nissernes fagforening, og efterhånden som børnene er blevet større er kravene til hans arbejdsmiljø blevet skærpet, hvorfor det ikke længere er muligt at lave en pakke til hvert barn hver dag. I stedet har der nogle år været en pakke som de kunne spille om. I år fik de hver en færdigkøbt kalender som passede til deres alder, så mindsten kunne få lego, mens teenageren fik hudplejeprodukter. Pakkerne i sokken var mere sporadiske og kom især når de havde hjulpet med at passe vores dyr, som Alfredo selvfølgelig kærer sig særligt om.

    SvarSlet
    Svar
    1. Laura, og sådan får hver generation sine traditioner :-) Og så blev mit fokus helt vendt mod det faktum, at du har en teenager. Hvor i alverden er den tid blevet af? :-)

      Slet
  3. Vi kom hjem i går aftes efter 2 hektiske dage i det jyske. Juleaften hos svoger og svigerinde, her på Sjælland, med hele den side af familien, julefrokost 3. juledag hos min bror og svigerinde, med hele den side af familien, og nytår med anden svigerinde og ex-svoger (ja, de er lige flyttet fra hinanden midt i december, men vi tager nytårsaften med, "som vi plejer", for deres 3 døtres skyld). Og efter al den selskabelighed, så er jeg næsten helt glad for at corona/Omicron har sørget for, at jeg skal sidde alene på hjemmekontoret de næste 14 dage - og garanteret længere end det.
    Jeg er glad for at læse, at du har haft en god jul, trods manglen på de unge fra nord. Men jeg bliver nødt til at nævne, at hvis det var mig, der først kunne komme hjem til januar, så ville jeg helst undgå at der blev holdt jul nr. 2 for mig, så måske skal du lige forventningsafstemme med sønnen. Jeg ved godt, det afspejler mit forhold til jul, men jul i januar skal jo helst nydes af alle.
    Mette L
    PS. Vi har aldrig brugt julemand eller nisse, og mine børn har aldrig troet på noget af den slags, så da mine søskende fik børn 15 år efter mig, og julemanden pludselig kom juleaften og også havde en gave med til mine teenagere, så sagde de - med rette - fra.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mette, sikke et hektisk julerejseliv, I har været igennem.
      Bare rolig, jeg skal selvfølglig nok afklare det med dem først, men faktisk var det dem, der såede ideen. De fortalte, de havde fejret jul med hendes forældre i januar, da de havde holdt jul hos os ;-)

      Slet
  4. Ah du laver også klattekager, når der er en rest! Men altså ikke denne gang, hvor der var rigeligt til en rigtig dessert. Men klattekager kan altså laves så de er lækre, sprøde og lette.

    Det jeg læser to gange i denne jule"rapport" er overvejelserne om at komme afsted på en gåtur. Det er nemlig samme oplevelse jeg har: både frustrationer og træthed forsvinder, eller opløses i nye iagttagelser, hvordan man nu vil udtrykket det.

    Jeg elsker beskrivelsen af hvordan traditionerne giver glæde og hvordan man holder på hver sine. Du har ret i at det egentlig er forkert at bilde børn ind, at der er en julemand. Jeg kan huske jeg sagde til min mor: Hans øjne lignede fars!

    Og jeg kan stadig huske de øjne.

    Det var meget fint at du tog vagt. Også jeg kunne i gamle dage blæse trætheden væk, når jeg var på arbejde, og det kan være meget tilfredsstillende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Donald, tak for dine gode betragtninger. Håber du har haft mere held end mig med at komme ud. Det var som om det var sjovere, da der var sol og frostvejr

      Slet
  5. Og en ting til: Billedet af 2.juledags rimfrost er så smukt - og det var godt at i kom ud på tur.

    Det gør vi også, det er en tradition, som min Charlotte har fundet på de sidste 10-20 år, og vi nyder juledagenes lækre mad meget mere på den måde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Donald. Det er en god tradition med en julegåtur

      Slet