fredag, juni 26, 2009

BILLEDER JEG IKKE TOG

Jeg har billeder i mit hoved, landmanden har sørget for, at de kom derind.

Lige for tiden hypper han kartofler, dvs. han kører og skubber jord op omkring jordkammen, så kartoflerne ligger trygt og godt og vokser sig store og lækre.

Første billede:
Landmanden ser en bevægelse inde i læhegnet, tror det er et rådyr, men så opdager han, det er en kronhjort, en spidshjort. Den hopper tværs over kartoffelmarken og gemmer sig i næste læhegn. Seancen gentager sig, da landmanden så kører over på næste mark.

Andet billede:
Landmanden ser en vibe med fire vibeunger gå rundt nede imellem to kartoffelrækker, hvor han kommer kørende med traktor og kamformer. Ud af traktoren, samle de små op og sætte dem hen i de rækker, der var blevet hyppet.

Tredje billede:
Næste dag er det en stor regnspove og dens unge, der går tur i kartoffelrækken, da traktoren kommer kørende. Den voksne flyver, og ungen forsøger at komme væk, men triller omkuld og kan ikke komme op. Landmanden går ned og tager ungen op, den skriger højt og så ser landmanden regnspoven gøre klar til angreb, den flyver lige forbi hans hoved, så han skynder sig over til de rækker, hvor han har kørt og sætter ungen ned.

Fjerde billede:
Landmanden ser tre dyr komme ud fra skoven, de går i skellet mellem vores mark og naboens mark. Da han kommer nærmere, kan han se, at det er kronhjorte, der kommer flere ud, til sidst står der 11(ELLEVE) kronhjorte, en med et gevir med tolv ender, andre kun med en enkelt tak. Naboen kommer også kørende ned mod dem, de vil gå over på vores mark, men landmanden skynder sig at køre ned mod dem, de kan nemlig anrette store skader på afgrøderne, så de fortrækker ind i skoven igen.

Jeg har sagt, at han skal have kameraet med!

11 kommentarer:

 1. Kære Lene
  Ja, sikke nogle billeder din mand kunne have skudt, men han er en god fortæller, og du er en god genfortæller.
  Få ham nu til at tage et kamera med, han har jo tid, når han alligevel skal ud og ind ad traktoren for at redde dyr og fugle.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Dejligt at han kan "fotografere" så godt at han kan genfortælle billederne når han kommer hjem:o) Kram fra vest .........

  SvarSlet
 3. Det var dog en dejligt hensynsfuld landmand, du har valgt som livsledsager. Jeg er desværre ikke sikker på, at alle ville have taget sig så omsorgsfuldt af fuglene, som han gjorde.
  Det var meget rørende at læse - tak for din fine fortælling... også tak til din mand for at være mere end 'bare' landmand :-)

  SvarSlet
 4. Pyt med billederne..
  Jeg så det hele for mig.
  Knus fra Ærø.

  SvarSlet
 5. Vibeke, han er nemlig en god fortæller :-)

  fru koch, vendelboer er altid god til at fortælle ;-)

  Ellen, jeg tror faktisk at min mand er prototypen på landmænd, men jeg ved det jo ikke, men jeg kan godt lide hans respekt for den natur han lever af, og bemærk venligst at han ikke er økologisk ;-)

  Mette, det var godt :-)

  SvarSlet
 6. Tusind tak til landmanden, for nogle utroligt smukke "billeder". Hils endelig.

  SvarSlet
 7. Ja, alt for sjældent har vi kameraet med i marken!!
  Dejligt, at I har kronvildt; håber vildtskaderne bliver begrænsede.

  @Ellen: Jeg tror nu nok, at det med at flytte unger og reder er nu nok noget selv den mest fortravlede landmand giver sig tid til.
  Der ligger sådan en urgammel uskrevet aftale mellem os bønder og de markrugende fugle om fri kost og bolig mod at bringe held til afgrøderne.

  Det tror vi selvfølgelig ikke på idag; men vi agerer som om.
  (man kan jo aldrig vide.. :-) )

  SvarSlet
 8. Sister, det skal jeg gøre :-)

  Tak farmer, dit svar til Ellen er lige mine tanker :-)

  Og endnu har kronhjortene ikke anrettet skader, men min gemal ser spor af dem i kartoffelmarkerne. Jeg håber sådan at jeg får lov til at se dem, det må være et fantastisk syn. Jeg må med ud på traktoren, det er den bedste måde at komme tæt på dyrene, den ænser de ikke ;-)

  SvarSlet
 9. Dejligt indlæg, med gode billeder (som vanligt ) ...synlige eller ej.
  Samme slags billeder/indlæg findes i øvrigt også ofte hos farmer.
  Så bliv endelig ved med disse indlæg..

  SvarSlet
 10. Vi behøver jo slet ikke billeder :-)

  SvarSlet
 11. Anne, vi har en mission ;-) folks opfattelse af den gængse landmand skal ændres :-)

  Miri, så maler vi videre med ord :-)

  SvarSlet