tirsdag, marts 18, 2014

DE SMÅ TING

Morgenen starter som altid med, at jeg brygger te, sort te i den sorte kande til landmanden, i dag var det Tre slags Te, og hvid eller grøn te i den grønne termokande til mig, i dag blev det hvid te med havt0rn. Bagefter snitter jeg frugt til min morgenmad og morgenmaden bliver nydt foran computeren, mens jeg læser blogs. Lige der, er det ikke altid, at jeg har overskud/lyst/tid til at kommentere, men ofte sætter de forskellige indlæg tanker i gang, som jeg tager med mig ud i hverdagen. I dag blev det Tinas kommentar til mine indlæg i går, at det er de små ting, der tæller. Det genfinder jeg i Annes indlæg om lynhistorier, minderne om yndlingsskoene, eller i Ilses indlæg fra i går om foldning af traner eller Ellens glæde ved indkøb af blomster eller Dorthes smukke billeder fra sin have. Jeg finder det også, men på en anden måde i Davids blog om det at være ramt på sine kognitive evner. Davis startede sin blog for at beskrive, hvordan det er at have Alzheimers. Undervejs finder man ud af, at det har David ikke, han har cognitive impairment, dvs handicaps på det kognitive område, formentlig på grund af vaskulær demens, dvs at der er sygdom i hjernens kar, som så sætter sig små spor i hjernen. Det kan skyldes forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, livsstilsfaktorer så som røg, forkert kost, for megen alkohol eller familiære dispositioner. I dagens indlæg skriver David om, at folk omkring ham er lettet, og ja det er da også godt i forhold til Alzheimers diagnosen, for der kan gøres noget medicinsk og livsstilsmæssigt for at forebygge, men de handicap, der er der, er der stadigvæk. For andre ses det måske ikke med det samme, men for David H. er de synlige hver eneste dag. Han kan ikke huske aftaler, hvis ikke de er skrevet ned, han kan fare vild selv i kendte områder, han kan ikke finde ord, han vil bruge:

“I was an intellectual. I still do some teaching. For me, communicating has always meant finding the precise word to express myself. If I want to tell you I’m feeling “frustrated,” synonyms won’t do it. I don’t mean I’m “irritated,” or “upset” or “disturbed.” I mean I’m frustrated.”

Det kan synes som en lille ting, men også her gælder det, at det er de små ting, der tæller. Jeg har fokus på de positive små ting, men jeg lægger også mærke til, når jeg f.eks ikke kan finde et ord som høreværn, eller jeg pludselig en søndag eftermiddag får en sms fra en god ven, hvor jeg i første omgang godt ved, at hun er gift med K, men efterfølgende ser hendes navn helt forkert ud. Jeg synes slet ikke, det er et navn, og hvis det er et navn, så er hun ikke forbundet med K. Mobilen gemmer heldigvis alle mine sms’er, så ved at scrolle ned, kan jeg se, at det, hun og jeg har snakket om, passer med hvem jeg tror hun er. Lige der blev jeg så angst, at jeg end ikke delte oplevelsen med min mand og datter, som var hjemme på det tidspunkt. Først senere fortalte jeg dem det. Det er så også en af årsagerne til, at denne ferie som overskrift har: ingen pres, ingen krav, gør kun det, der fylder dig med glæde. Jeg tror ikke, jeg har begyndende Alzheimers, jeg tror, jeg har været mere presset arbejdsmæssig, end jeg selv opfattede. Jeg tror, at jeg har en blanding af mine forældres gener og jeg satser på at min mors gener slår igennem på netop det område. Min kusine, der er lige så gammel som min far, døde forrige sommer, hun var frisk lige til det sidste, hun havde en skarp hjerne, og hendes mor fik også demens. Men derfor trigger det mig alligevel, hver gang jeg ikke kan finde et ord, ikke kan huske, hvor jeg har lagt ting eller når jeg oplever den angst ikke at kunne genkende et navn som et navn.

Hele mit hus er fyldt med skabe, reoler og loft med ting, der burde sorteres i, men jeg orker det ikke, og så får det vente til en anden ferie, nogle andre fridage, for jeg fokuserer på det, der fylder mig med glæde. Dagen i dag er fyldt med gode ting . Jeg har sat min gamle studiegruppe stævne på en cafe i Aalborg i eftermiddag, og inden da skal jeg i LOOPcenteret og en smut forbi Ella med en glemt ting. Må din dag fylde dig med glæde.

P1070762

22 kommentarer:

 1. Lene - Når jeg læser med på din blog kan jeg nogle gange blive helt forpustet over det du når/synes du skal nå. Pas på dig selv og giv dig selv lov til at lave "ingenting" - det er ok nogle gange at være rigtig doven KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette, jeg synes jo selv at andre når meget mere end mig, men lige nu slapper jeg meget af :-)

   Slet
 2. Jeg har også nogle gange tænkt på, om 'egenomsorg' indgår i dit aktive ordforråd - det kan jeg se, at det heldigvis gør :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, det kan du tro at det gør :-)

   Slet
 3. Godt at du selv kan se, at det er nu du skal stoppe op og trække vejret. Jeg kender det alt for godt, at hukommelsen begynder at svigte, som et tegn på at stresshormonerne er ved at få overtaget. Men første skridt er at erkende det. Så gælder det om at tømme hjernen for krav, for alt det du føler du burde gøre er værre end travlhed. Nyd dine dage :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ditte :-) og du er på linje med et gruk af Piet Hein, som min mor havde hængende på sin opslagstavle:
   Alt det meget ingen når
   gråner mange menskers hår.
   Glæd dig over alt, det du formår
   og over alt det lidt du når.

   Slet
 4. Den indre "bør-stemme" er det gavnligt at være temmelig skeptisk overfor. Den pisker én rundt og får én til at tro, at man skal præstere både det ene og det andet og det tredje og det ... for at være god nok og et ordentligt menneske. Godt at du lytter til tegnene på, at det måske nu er tid til at stoppe op og sætte tempoet ned. Nogen gange har vi mennesker så travlt med at gøre, at vi næsten glemmer at være. Og nogen gange, hvis vi ikke vil høre efter og sætte kravene til sig selv ned, så bliver vi stoppet i stedet for. Ofte tror vi, at det ikke kan være på en anden måde, fordi der er jo så meget, der skal gøres og klares. Det har jeg prøvet selv. Jeg blev for år tilbage helt bogstaveligt totalt stoppet i alle mine mange travle gøremål og lagt ned af virkningerne af en hjernerystelse. I en årrække var jeg sat helt ud af funktion. Og mit liv blev totalt forandret, hvilket jeg i dag er lykkelig for. Men man behøver jo ikke at skulle helt derud, hvor man går ned med stress eller bliver ramt af en ulykke, hvis man selv stopper op, mærker efter og åbner for, at livet måske kunne være anderledes, og at man kan se med milde i stedet for krævende øjne på sig selv. Hav en god dag, Lene. Jeg ønsker dig alt det bedste ... det som er bedst for dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ilse, dine ord sætter spor, at se med milde øjne i stedet for krævende øjne, det er godt :-)

   Slet
 5. Uf, en ubehagelig oplevelse, så er det vist tid at sætte bremserne i! Men det ved du jo heldigvis, og så er du jo allerede nået et vigtigt stykke. Jeg håber, din dag har været god med både ro og gode oplevelser :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, tak jeg havde en dejlig dag :-)

   Slet
 6. Jeg ville dæleme også være blevet forskækket, og jeg håber virkelig, at du har ret i, at det er din mors gener og ikke din fars, der er dominerende her, og at det er stress, der påvirker dig. Jeg stoppede faktisk op et øjeblik hos Inge, da jeg bemærkede, at du ikke lige kunne finde frem til 'høreværn¨'.
  Tænk, at man ligefrem kan håbe på, at det er stress ... i sig selv tankevækkende ...
  Pas nu rigtig godt på dig selv - men det er du heldigvis i god gang med :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ellen, jeg ved fra neuropsykologer at ordfindningsbesvær er typisk, når man har for mange bolde i luften, det bekymrer ikke dem så meget, men den oplevelse med smsbeskeden, den bekymrede mig. Så jeg satser på at en uge med ingen krav til mig selv gør godt :-)

   Slet
 7. Jeg er ny læser her på din blog, jeg kender godt til at være bange for at arve uheldige gener.. jeg tror at du har ret, det falder sådan lidt tilfældigt ud, vi er sammensat af 2 personers gener, og det giver noget helt andet ik..
  Det lyder som om du har rigtig store forventninger til dig selv, men vi kan ikke alt, husk at giv dig tid til at slappe af..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sanne, vi er både en kombination af gener og opvækst, så jeg satser på at de uheldige gener ikke dominerer. Og jeg husker at slappe af :-)

   Slet
 8. Vi ved heldigvis ikke, hvad der vil ramme os, men vi har et ansvar og nogen muligheder selv. Jeg synes, du skriver så inspirerende om at passe på sig selv.
  Og en smule dårlig samvittighed får jeg også, - der er jo mange ting, man KUNNE ændre på, - måske skulle man komme i gang.
  Kalenderen er godt fyldt op, - så det er med at finde sine åndehuller. Dem vil jeg lede efter. I eftermiddag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva, vi har et ansvar selv, og det er en balancegang, for der er jo også ting, vi ikke kan ændre på, så at slå sig selv i hovedet med alt det man ikke får gjort af gode ting for sig selv, er jo også med til at skubbe til læsset. Håber du fandt et åndehul. Jeg vil skænke en kop te og bare være sammen med min bog :-)

   Slet
 9. Man skal passe på sig selv og lytte til de små signaler kroppen sender. God dag til dig Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne, lytte og reagere og være overbærende :-)

   Slet
 10. Dejligt at kunne lade sig inspirere - åbne armene, lukke øjnene for det der burde, og åbne dem for det der er nødvendigt.
  Ønsker dig en dejlig ferie.

  SvarSlet
 11. Du sætter så godt ord på vores bange tanker, synes jeg. Og giver også gode råd om at imødegå dem. Det lyder, som om din ferie virkelig har været tiltrængt - og også som om du har brugt den godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Conny, de tanker følger nok med alderen og ferien er nu brugt , og det har været en god uge :-)

   Slet