torsdag, august 22, 2019

Små historier i mit liv lige nu


Det føltes, som om det kom fra den ene dag til den anden. Måske skyldtes det, at jeg faldt meget sent i søvn og var meget træt, da jeg stod op klokken fem for at gøre mig klar til arbejde i tirsdags. Men der var bælgravende mørkt udenfor. En time senere, da jeg gik ud til bilen, var lyset brudt igennem, og solen stod som en stor rund lysende kugle midt på himlen, da jeg satte kurs mod motorvejen. Solbrillerne kom frem, blot for at blive pakket væk nogle minutter senere. Solen havde besluttet sig for at lægge sig bag skyerne for måske at tage en lille lur, inden den bragede igennem på vej hjem fra arbejde.


Den lille spinkle dame kiggede på mig med et skælmsk blink i øjet. Jeg havde spurgt, om hun spiste godt til hverdag, før hun blev indlagt. Jeg skulle sammen med en kollega rundt i kvalitetsikringens øjemed og spørge patienterne, om de havde liggesår. Hun var lille og meget slank, og man kunne nemt få den tanke, at sådan en ældre dame, som boede alene, glemte at spise og derfor ville hun også være i risiko for at blive underernæret, når hun kom på sygehuset. Underernæring er med til at forværre mange sygdomme, for som der skrives i en pjece, mad er medicin.

Tilbage til den lille, ældre dame med de skælmske øjne. Hun var svær at forstå, fordi hun talte med lav stemme (det var tidlig morgen, og hvem har ikke en ru stemme der) og samtidig havde hun det, der kaldes dysartri, problemer med at udtale ord, fordi talemusklerne er påvirket som følge af en blodprop i hjernen. Men ved at gentage det fik jeg fat i ordene. Hun var blevet sendt på svagbørnskoloni som barn, fordi man troede at hun var underernæret. Dog kunne jeg ud fra hendes fortælling, om hvad hun spiste hver dag, forstå, at hun fik nok med energi. Der var heller ingen liggesår, så vi smilte til hinanden og fortsatte dagen på hver vores måde.


I nat vågnede jeg efter tre timers søvn og kunne ikke sove mere. Heldigvis har jeg fri i dag, så jeg brugte min strategi med at påskønne timerne om natten til at være taknemlig over livet. Da jeg havde ligget et stykke tid, stod jeg op, tømte opvaskemaskine, smurte mad til landmanden og ryddede op, så huset var klar til rengøringsfirmaet. Så kunne jeg sove lidt længere. Sidste torsdag kom de allerede klokken syv, det var usædvanligt, huset var dog klar, mens jeg måtte skynde mig med morgenproceduren på badeværelset. I dag nåede jeg badet og føntørring, inden de dukkede op klokken halv otte.


Den gamle kvinde lå i sin seng, hun var vågen, da jeg kom ind med en undervisningsportør, som skulle se, hvordan vi lejrede patienterne. En del portør undrer sig altid højlydt over, hvorfor vi bruger alle de dyner og puder. Derfor havde vi aftalt denne dag. Vi havde blot få patienter, hvor det var relevant og passende at tage en ekstra person med ind. Vi fik snakket med den gamle dame undervejs, mens vi fik lejret hende godt, siddende i sengen klar til sondemad, så alle led blev understøttet i den naturlige stilling. Efterfølgende havde jeg ikke flere patienter, som vi kunne gå ind til fra morgenstunden. Så portøren gik ned til sit andet arbejde og jeg hjalp mine kolleger, for de var presset. Patienten var faldet godt i søvn, så jeg gik stille rundt og gjorde klar til sondemad, fik doseret medicin og fik sat pumpen i gang med sondemad. Jeg har revideret vores sondeinstruks, som skal publiceres i næste uge. Så det var en god måde at tjekket, om den virkede efter hensigten. Mens sondemaden langsomt løb ind gennem sonden ned i maven, havde jeg taget en computer med ind på stuen. Vi lader ikke vores patienter være alene,  det er alt for farligt, hvis de af vanvare rykker sonden op i spiserøret, og sondemaden dermed kan løbe ned i lungerne. Der adskiller vi os fra andre afdelinger, hvor patienterne er mere bevidste om, at de har en sonde.


I går aftes fik jeg gået en lille aftentur, lyset er noget ganske særlig, når solen går sin vej for at skinne på andre. Vores faunastriber lyser gul af masser af solsikker.


Landmændene er i gang med at tage kartofler op til næste bestilling. Holder regnvejret sig væk de næste to dage, kan vi måske gå i gang med at høste lørdag. Det håber jeg, for de lover regn igen onsdag og torsdag i næste uge, og med lidt velvilje fra vejret kan vi blive færdige med kornhøsten inden da. Snart banker den intense kartoffelhøst på, og det er skønt at have overstået kornhøsten inden da. Vi får se, vejret er en med-og modspiller, som vi blot må acceptere.
Må du få en god dag, hvor smilet når til øjnene og hjertet føles let.

14 kommentarer:

  1. Hvor er det tidligt, du skal op, og tænk, at det er mørkt kl fem. De lyse nætter er forbi. Jeg kan ikke lade være med at synes, det er synd, at du (og andre) skal så tidligt op. Men I er uundværlige på alle tider. Det er dejligt at se dine smukke morgen- og aftenbilleder.
    Det glæder mit gamle fys-hjerte, at I er omhyggelige med lejring. Og giver jeres viden videre til portører. Det er så vigtigt at blive lejret godt, når man ikke er mobil. Da jeg var yngre, kunne jeg ikke forstå min mor, der havde en pude hist og pist i sengen. Nu da jeg er blevet gammel, jonglerer jeg også rundt med et par puder, der støtter på det rigtige sted. De er gode at falde i søvn med :-)
    Så de hedder faunastriber, de dejlige blomsterrækker, jeg så langs vejen, da jeg var i Vendsyssel i weekenden. Jeg har ikke set nogen her omkring Silkeborg - Ikast. Men det er da en fornøjelse.
    Jeg hepper på det gode høstvejr.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, tak for dine ord. Ja vi er nødt til at være hos patienterne døgnet rundt. Og en af mine terapeutkolleger har også sagt at hun ikke misunder os vores arbejdstider eller at vi ikke kan holde frokost i fred.
      Lejring er et stort MUST hos os, og en terapeut sagde en gang til mig, at selv når vi havde allermest travlt forfaldt vi aldrig til ikke at lejre patienterne godt. Det glædede mit sygeplejerskehjerte.
      Vi hepper også, nu er solen endelig brudt frem Og de faunastriber er en skøn opfindelse til glæde for både dyr, insekter og mennesker.

      Slet
  2. Ja, det går stærkt med de lyse timer, så du har taget dine smukke morgenbilleder på et mere humant tidspunkt.
    Held og lykke med både høsten og din spinkle dame :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Eric. Og det kommer som en overraskelse hver morgen i denne uge, at der er så mørkt. Jeg håber jeg snart vænner mig til det (ups var lige ved at skrive vende, uha, det plejer jeg aldrig at gøre :-)

      Slet
  3. Det er utroligt smukt at se jeres faunastriber lyse gult af masser af solsikker. Jeg så en faunastribe af dahliaer i dag. Det glæder mig, at landmænd er begyndt med disse bælter af blomster.
    Du har et travlt liv. Dejligt at du trives med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, en faunastriber med dahliaer gad jeg da godt at have, men den skal vi nok selv plante. Det må jeg lige tale med landmanden om. Bare de så ikke bliver plukket af forbipasserende.
      Jeg trives med mit liv, og det er jo som det skal være :-)

      Slet
    2. Dahliaer er meget, meget smukke at se på for os mennesker, men de er da vist ikke særlig insektvenlige, er de? Jeg ser kun ganske få i mine dahliaer, og vi mangler (heldigvis) ikke insekter på matriklen, så det er ikke derfor.

      Slet
    3. Ellen, det er de højst sandsynlig ikke. Og jeg tænkte at det nok var hustruen der har fået dem sat, så hun har noget at plukke af :-)

      Slet
  4. Jeg har netop her til aften noteret mig, at det var næsten helt mørkt allerede kl. 21! Uhh, det er tidligt, og jeg føler - ligesom jeg gør hvert år - at midsommer og dermed den længste dag kommer aaalt for længe før den rigtige sommer.
    Spinkelhed kan snyde! Da jeg blev gravid med Charlotte, var jeg et lille nips, som bare vejede 45 kilo, og jordemoderen var bekymret for, om fødegangen var bred nok. Efter at have undersøgt mig, sagde hun, at jeg havde "et bækken som en kone, der havde født de første 4-5 børn" - og jeg var da også kun seks timer om det fra den første ve kom, til hun var ude :-)
    Der er åbenbart mange, der bruger først honningurt i faunastriberne, og derefter solsikker. Dem er der en del af på vores egn, og det er et herligt syn.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg har endnu ikke tænkt over det om aftenen, nok fordi jeg er en hyggefis, som elsker tændte lamper og hygge foran skærmen med te ved siden :-)
      Godt at du var funktionsdygtig i fødselsadgangen.
      Jeg har nydt vores striber og andres striber hele sommeren, og masser af solsikker er et skønt syn.

      Slet
  5. Kæreste, fantastiske Lene. Jeg har lige nydt godt af den viden, jeg har fået ved at læse med her hos dig. Tusind tak for at fortælle os så meget, så det giver mulighed for både at spørge rigtigt ind og forklare ting, der ikke er forstået. Min mor har lige haft en lynvisit på din afdeling (mandag til tirsdag), så jeg er lige hjemme for at se, hvordan verden ser ud 'hos de gamle'. Hun er sluppet gennem en forbipasserende blodprop uden mén overhovedet, men der er jo mange spørgsmål bagefter, som vi tager stille og roligt i disse dage. Hils lige dine kolleger og sig tak for rigtig god behandling.
    Mette L

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, søde Mette. Øv det var da træls for din mor, og selv om man slipper uden men, så kan det godt sætte spor i kroppen bagefter, for det er noget af en forskrækkelse at få.
      Jeg hilser mine kolleger og endnu en gang tak.

      Slet
  6. Det er så hyggeligt der kl. 5 - Jeg vågner ca samme tid. Nyder det. Og ja, nu er det mørkt. Tænker ofte på, hvis nu vi ikke stillede på uret, så var det jo lyst.
    Jeg kender et par stykker der har rengøringshjælp som du. Den ene glemmer det med oprydningen, så det tager tid for rengøringspersonalets andre muligheder for at gå i dybden. Tid er lig penge.
    Din fortælling om den ældre dame henleder mine tanker til min mor. Hun led af bulimi i rigtig mange år, da hun så blev ramt af KOL blev vægten rigtig slem. Da hun sov ind vejede hun 28 kg. Hun har aldrig vejet over 50 kg, dengang hun vejede 49 kg var da hun ventede mig. Hun har aldrig i den tid jeg kan mindes/huske haft et normalt forhold til mad.
    God fredag/weekend. Krydser fingre for det snart bliver tørvejr så landmanden kan få høsten i hus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Karin og god weekend til dig også.
      Jeg skulle lige regne ud i hovedet, det med sommertid, men du har jo ret :-)
      Det er svært med mad og vores vaner, og bliver man så syg oveni, så bliver det kompleks.

      Slet