lørdag, december 26, 2009

2. JULEDAG

Da jeg var lille og frem til jeg var ca. 9 år betød 2. Juledag besøg hos min farmor.

Hun boede sammen med min farbror på et lille husmandssted. Huset havde huset en familie på 15 børn, godt nok var de ældste rejst fra gården, inden de sidste blev født, men 2. Juledag samledes alle, der kunne.

Inde i soveværelset blev der sat bænke og bordplader på bukke op, og de to små stuer var også fyldt op med borde og stole. Jeg husker min farmor i køkkenet sammen med alle mine fastre. Og det var et slaraffenland som datter af den yngste i søskendeflokken, for sikke mange store fætre og kusiner jeg havde.

Landmanden er nr. 7 i en søskendeflok på 9, og også her har der været tradition for at samles 2. Juledag. I år var der ikke nogen, der rigtig havde overskuddet/pladsen, vores børn syntes, det var trist, de elsker at være sammen med de mange fætre og kusiner.

D. 22. sad vi og drak te i køkkenet, da landmanden kiggede på børnene, skal vi ikke invitere hele flokken, selvom mor skal arbejde, vi kan vel godt gøre huset klar til besøg. Invitationen blev udsendt med besked om at møde med kage og kaffe, så sørgede vi for hotdogs til aftensmad, drikkevarer og engangsservice.

Da jeg kom hjem fra arbejde i dag, var hele huset fyldt, 42 mennesker havde taget imod invitationen, den yngste var 4 måneder, den ældste 64 år.

IMGP0375

Nu vidner dugen, som vi har arvet fra mine svigerforældre, duploklodsen fra vores kasse til børn, der kommer på besøg og de næsten nedbrændte lys om en dejlig dag.

13 kommentarer:

 1. Sikke en hjertevarme, Lene :-) Og tit er de spontanske arrangementer de sjoveste og hyggeligste .... Sikke et dejligt hus at komme hjem til efter arbejde - fyldt med mennersker, man holder af - og en masse hjertevarme :-)

  Skal du mon arbejde meget her mellem jul og nytår? Jeg selv har en del skiftende vagter, men er heldigvis sluppet for at arbejde juleaften og d. 1 januar, så jeg kan ikke klage :-)

  Rigtig godt nytår! Og jeg glæder mig til at følge din blog i det nye år :-)

  SvarSlet
 2. Hvor skønt at så mange mødte op selvom det var impulsivt. Det lyder skønt! Håber du også har fri lidt her i julen. Knus

  SvarSlet
 3. Åh ja jeg har også siddet bænket i mine bedsteforældres soveværelse sammen med alle fætrene og kusinerne til det årlige julegilde.
  Sikken fest det var.
  Det lyder også somom du er gået glip af en skøn julefest hjemme i dine stuer i dag.

  SvarSlet
 4. Det lyder bare så dejligt. Og det er sandt, hvis man har en stor familie, så skal man huske at holde sammen. Netop nu sidder de en stor flok, der fylder hele den ene stue. De ser film - vi har vel ialt været 25 til spisning og kagebord. Vi er så heldige at have et fødselsdags-barn - mellemste fylder 24. Bedstefar og farmor er lige gået hjem - de er 83 og næsten 80. Hans søster på 79 har også forladt festen. Hvor længe de unge bli'r? Tja, det er jeg ikke sikker på, jeg opdager. Forøvrigt havde jeg skrevet en lang fortælling om min jul til dit forrige indlæg - men det har nissen taget:-)

  SvarSlet
 5. Kære Lene
  Det var dog en skøn indskydelse! - og det var da godt nok mange, der havde lyst til at komme.
  Jeg syntes det er fantastisk, sikke en herlig initiativrig mand du har!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 6. Åhh hvor det lyder hyggeligt med sådan en spontan julekomsammen.

  SvarSlet
 7. Ditte, alle nød samværet, jeg arbjeder d 25., 26., 28.og 29.Til gengæld har jeg så fri fra d. 30 og en uge frem, det er slet ikke så ringe endda :-)

  Anette, fridagene kommer til nytåret :-)

  Hanne, det er dejlige minder at have :-)

  Og gæsterne kom først kl. 15, og jeg kl 16, så jeg nåede det meste af hyggen :-)

  Charlotte, tillykke med mellemste :-) det er så dejligt med lyden af unge mennesker, der hygger sig :-) Og hvor er det godt at de gamle vil og kan være med.

  Vibeke, han er dejlig :-) og han gjorde mange glade med det initiativ :-)

  Jane, der var gang i alle rum, og det var skønt :-)

  SvarSlet
 8. Det lyder som en rigtig glædelig jul.
  God jul og godt nytår.

  SvarSlet
 9. Sikke en dejlig dag/aften I der fik, godt initiativ. Behovet for at ses var der, med det talrige fremmøde :)
  Håber du nyder din enlige fridag i dag, og god arbejdslyst resten af året. Jeg napper en enkelt arb.dag i morgen, og så først arb. igen næste år. ;)

  SvarSlet
 10. Ahh ... at have fri en hel uge fra d. 30 - dit heldige asen :-)

  Dét er det gode ved vores fag - at have fri, når andre arbejder :-) Til gengæld må vi jo så også arbejde, når andre har fri, men det går jo også .... :-)

  SvarSlet
 11. Sikke en dejlig idé at invitere hele familien som en pludselig indskydelse! Vi var også sammen med mange i går - det har været en tradition i mindst 15 år.

  SvarSlet
 12. Det var rigtig flot initiativ af landmanden og børnene og flot at familien kunne kommer med så kort varsel.

  SvarSlet
 13. Så godt at han tok initiativet. I min familie var vi så få da jeg var barn, og vi hadde ikke juleselskaper i den forstand. Nå har vi det, og det er virkelig noe som bidrar til å holde familien sammen. Dagene går så fort, og det er sjelden man samler alle. Julen er en ypperlig anledning, og i dag har vi hatt alle her hos oss.

  Fortsatt god romjul til dere.

  SvarSlet