fredag, december 04, 2009

RØR BLOT IKKE VED MIN GAMLE JUL

Vi kan hurtigt læsse en masse på julelisten, vi kan hurtigt tro, at julen går under, hvis ikke det og det er på plads.

Her i huset har der gennem årene været forskellige tidspunkter for julepyntning, men som regel var det på plads omkring første søndag i advent, mens børnene boede hjemme. Juledekorationer, juletræ og julebag kom senere, men vi er dog nået hen midt i måneden, før huset var julepyntet.

IMGP0182

Mine barndomsminder mente, at det var ligesådan hjemme hos mine forældre. Sådan forholdt det sig ikke, mine forældre var lærere, og min mor orkede ikke at pynte op, så længe der var fuld gang i julemåneden på skole, så der blev typisk først pyntet op, bagt, gjort rent og… ,når juleferien havde meldt sin ankomst. MEN der var adventskrans og kalenderlys, der var julekalender i fjernsynet, der var hygge og stearinlys, og da vi begyndte på gymnasiet, stod min mor op og lavede varm kakao til os, inden vi tog af sted; de øvrige måneder sørgede vi selv for at komme ud af døren til tiden, der var en tidlig bus, der skulle nås. Så når jeg tænker tilbage, synes jeg, at vi julede hele december måned, og det bedste af det hele; mine forældre holdt på den gamle tradition med de 12 juledage, så juletræ og julepynt kom først ned dagen efter Helligtrekonger, altså d. 7.januar. Jeg husker som juletiden som en lang række af dage med tid til hygge og nærvær.

IMGP0188

Som sygeplejerske kan jeg ikke tilbyde mine børn en mor, der er hjemme hele tiden, men de 12 juledage holder jeg i hævd, og mon ikke de husker deres barndoms jul som hyggelige og nærværende, jeg håber det, det er i hvert fald for sent at ændre på det ;-)

IMGP0191

Og billederne i dag symboliserer, at jeg kan vælge at vise dig et redigeret billede af min hverdags morgen, eller sådan som den også ser ud. Ha en god decemberdag.

15 kommentarer:

 1. Især det sidste af de tre billeder oser langt væk af hygge og at man, selv om man skal tidligt op, godt kan nå at hygge lidt, inden man skal ud af døren.

  Min Skat og jeg når at pakke hver sin lille kalendergave op hver morgen, før han kører hjemmefra og selv om jeg endnu ikke har pyntet op til jul, så juler vi på vores egen måde ... julen er for mig den tid på året, hvor det er fuldt ud legalt at fortælle alle dem, jeg holder af, at jeg rent faktisk holder af dem.

  SvarSlet
 2. Dejlig at læse om din jul i barndomshjemmet,det kan være svært, at nå det hele, når man har et arbejde at passe.Hvor ser det hyggelig ud på dine billeder og dine nye vinduer er så flotte.
  God weekend til dig og landmanden.

  SvarSlet
 3. Jul er ikke en udstilling/opstilling, jul skulle gerne være hygge, så det nederste billede, er så absolut det mest julede/hyggelige, det skaber sammenhæng.
  Også en god dag til dig!
  Knus
  vibeke

  SvarSlet
 4. Ikke at det undrer mig voldsomt, Lene - men jeg har også lige haft den slags refleksioner ... Konklusionen blev også her, at jeg styrer julen - ikke omvendt ;-)
  - og så er dit uredigerede morgenbillede da fantastisk hyggeligt :-)

  SvarSlet
 5. Jeg har efterhånden også oparbejdet mine egne traditioner, hvor jeg forsøger at sætte hjertet i højsædet - For julen er hjerternes fest på alle måder :-)

  SvarSlet
 6. Tine, det lyder som dejlige morgentraditioner I to har :-)

  Tak i lige måde Conny, vi når det vi når, sådan er det :-)

  Vibeke, når jeg kigger på billederne, så tænker jeg det samme :-) men dengang jeg tog dem, tænkte jeg anderledes :-)

  Et cetera, vi har taget kommandoen, og det mærkes godt :-)

  Marianne, enig :-)

  SvarSlet
 7. Hvor ser der altså hyggeligt ud hos jer :-) God fredag

  SvarSlet
 8. Tak Anette og også en god fredag til jer :-)

  SvarSlet
 9. Og jeg stemmer i sammen med de andre: Det sidste billede er så fyldt med hygge så det kan kun være en perfekt start på dagen:))

  SvarSlet
 10. Din barndomsjul ligner vores her i huset. Jeg er uddannet børnehavepædagog og jeg har heller aldrig julet før efter 4. søndag i advent for vi holder også traditionen ved lige, men i år er der rod i regnskabet for 1. søndag i advent plejer jeg at lave grønlangkålsboller, men grønkålen har ikke villet gro her i år og jeg har sået om og plantet og jeg ved ikke hvad, men lige lidt hjalp det, så nu må jeg finde ud af hvad jeg så gør. Måske rydder jeg min gamle fars have for grønkål når mor har taget dem hun skal bruge, men tiden bliver skubbet. Vi holder iøvrigt også på 12 juledage og får grønlangkål sidste gang til helligtrekonger og brænder 3 lys og dagen efter bliver pynten taget ned. Børnene plejer så at få de sidste grønkålsboller til " fastfood" hvad det jo er, hvis man har en rest medister eller lidt hamburgerrygpålæg når man er studerende- iøvrigt spiser de det så også med brasekartofler på den tid.

  SvarSlet
 11. Jeg har heller ikke pyntet til Jul endnu..... men som du, kan jeg også bedre lide at rykke julen i halen end i ørerne(selvom det ikke bliver helt til Helligtrekonger.... Jeg er sikker på vi begge nok når det, der skal nås i år.

  SvarSlet
 12. fru koch, der er noget særligt over disse morgener, hvor lyset er lang tid om at komme i gang, så der må små lyskilder til indendørs :-)

  Karin, og grønkål er jo noget, jeg har giftet mig til :-) så vi får det nok ikke så meget som jer :-)

  Pollyanna, herligt udtryk at rykke julen i halen :-) Vi når nemlig det der skal nås :-)

  SvarSlet
 13. Lige så meget som jeg elsker at pynte op til jul, lige så meget afskyr jeg at pakke pynten væk igen, så derfor holder vores også til den første weekend efter nytår - så kan John ikke holde det ud mere og samler det hele på købmandsdisken, så jeg bare skal pakke det ned i de rigtige æsker og kasser :-)

  Charlotte blev født 12.12., så indtil hun flyttede hjemmefra, markerede vi hendes fødselsdag med at pynte op til jul den dag.
  Nu starter jeg omkring 1. december, men det hele kommer ikke op på en gang.

  Hyggeligt køkken :-)

  SvarSlet
 14. Dejlige billeder og minder:-)
  God lordag til dog.

  SvarSlet
 15. Ellen, og som min søster siger, julen starter først til jul, lige nu er vi midt i adventstiden, ventetiden, det er jo noget helt andet :-)

  Tak Ravheks og i lige måde :-)

  SvarSlet