onsdag, juli 11, 2018

Hvad er det for noget?

Min kollega lignede et stort spørgmålstegn, da en anden kollega og jeg kom til at snakke om ribs, ribsgele og Tutti Frutti. Jeg havde plukket de ribs, jeg ville bruge som fyld i kager og som rysteribs til min morgenmad. Jeg havde helt glemt, at vi altid bruger ribsgele og hvert år, når efteråret banker på med gode vildtretter ærgrer jeg mig over, at jeg ikke fik lavet ribsgele.Vi fik forklaret, hvad en tutti frutti er, og jeg har også lagt billede ud af den på instragram, hvor hun følger mig. Det der med at stå foroverbøjet for at plukke ribs bliver jeg hurtigt træt af, og derfor huskede jeg et tip fra en havemand. Trillebøren blev fyldt med grene tunge af ribs og samtidig blev busken udtyndet og klargjort til næste år.

Bærplukningen foregik over to dage, så jeg nåede både at hygge mig med aftente og morgenmad sammen med hundene og mine ribsgrene. Tutti Fruttien a la saftkogeren gjorde resten af arbejdet, og nu er der ribssaft i fryseren, der kan forvandles til gele til flæskestegen/dyreryggen eller saft til risengrøden.Hvis du plukker ribs, hvad bruger du så dem til? God dag til dig.


24 kommentarer:

 1. Her i huset elsker vi luksusøllebrød med flødeskum og frosne solbær og ribs på toppen. Så ungerne på 6 og 7 tager gerne en tjans ude ved bærbuskene i disse dage :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, det lyder også lækkert :-)

   Slet
 2. Haha, sådan en tutti frutti er givetvis sort snak for mange:-) Min farmor havde en, som min mor arvede. Tilsammen har de nok kogt en million liter saft til saftevand og gele. Nu ved jeg ikke, hvor tutti fruttien er, og iøvrigt har jeg ingen bærbuske, såeh ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, skulle du få bærbuske, kan du stadig købe en tutti frutti :-) Jeg købte min første, da jeg blev landmandskone (og ofte bruges den blot til hyldebærsaft) og for nogle år siden kunne jeg ikke få reservedele til dem, så måtte jeg investere i en ny :-)

   Slet
 3. Ingen bærbuske her, - og heller ingen saftproduktion, marmelade eller bær i fryser. Det ser ellers hyggeligt ud med god tid til at ribbe grene og spise morgenmad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, da vi plantede bærbuske og frugttræer var min eneste betingelse at det var nydelse. Så ikke noget med bemærkninger om at jeg vist burde plukke og sylte. De år vi ikke får plukket, får fuglene fornøjelsen :-)

   Slet
 4. Hvor blev Tutti Frutti af? Min mor havde én :-) Jeg har ingen bærbuske nu, men det lyder hyggeligt, og det er smart at klippe grenene af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, saftkogeren findes stadig, tror ikke den hedder tutti frutti mere :-)

   Slet
 5. Jeg kunne ikke drømme om at plukke ribs, de der små åndssvage bær, nej tak ;) men min mand kunne finde på det, og han ville nok koge i tutti frutti, sådan en købte han engang på genbrug, men den har endnu ikke været i brug. Vi spiser enkelte gange ribsgele, men ikke engang et glas i løbet af et år, så det ville næste ikke kunne betale sig at sylte selv. Hvis jeg havde en busk, ville jeg nok kunne finde på at ryste nogle ribs til maden. Jeg foreslog Lasse, at bruge tricket med at klippe grene af - vi har en solbærbusk - men han så helt forskrækket ud, det skal nok være besværligt, for at være godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, jeg er enig, så jeg plukker kun lige det, jeg ved jeg bruger i løbet af året. Men med saftkogeren kan jeg plukke en hel klase og putte den i kogeren :-) Og når Lasse hygger sig med plukningen, så lad ham endelig ;-)

   Slet
 6. De lækre ribs. Jeg havde selv en Tutti Frutti tilbage til dengang børnene var små og vi boede på landet.
  Vi skabte en tradition med ribselagkage. Min søn har fødseldag den 30/7-85 og ældste bonusdatter den 9/8-78, de blev gerne fejret samtidig, og her blev der serveret en ribselagkage, det var en jeg selv havde kombineret, ikke noget smukt opsmurt etc., dog øvede jeg mig i min ribs mousse ikke løb.
  Dejligt du har fået så meget lavet, og ribsgele kan ikke undværes til vildt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, ribsmousse lyder godt, det skal måske prøves til en kage :-)

   Slet
 7. Jeg elsker ribs og spiser dem hver dag i denne tid. Jeg spiser dem, som de er, uden sukker eller noget som helst andet. Dem jeg ikke kan nå at spise, før sæsonen går på hæld, bliver plukket og lagt i fryseren. Så bliver der på et eller andet tidspunkt kogt ribssaft, så der er til den hjemmelavede rødkål til jul :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi, jeg har aldrig prøvet at lave hjemmelavet rødkål, måske er det i år, at jeg skal :-)

   Slet
 8. Ribs er sådan et smukt bær, og alting skal ikke være sødt. Din tutti frutti ser smart ud, men det kræver da vist høst af en vis størrelse, før man investerer i sådan en krabat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, du har helt ret, det er et smukt bær. Ja jeg købte min for at lave hyldebærsaft, så den bruges normalt kun en gang om året :-) det smarte er at både med hyldebær og rib kan man putte hele klaser i øverste gryde, de behøves ikke at ribbes. blot skylle, det er dejligt nemt :-)

   Slet
 9. Så, jeg ser, at min kommentar gik igennem. Det gjorde den ikke sidst skønt flere forsøg - mystisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, godt at det lykkedes og jeg ved desværre ikke hvad det er der sker, når man ikke kan kommentere hos mig.

   Slet
 10. Jeg havde inil sidsteår også sådan en Tutti Fritto, men jeg solgte den, da jeg synes det er lige så nemt i en stor gryde og en saftpose.
  Jeg bruger mest ribs til saft, is og i kager, samt lidt i min havregrød, når jeg laver det om vinteren til morgenmad. Ellers spiser jeg dem bare fra busken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia, saftpose synes jeg lyder så besværligt, så jeg elsker min Tutti Frutti de få gange om året, den er i brug :-) Havregrød og ribs lyder lækkert sammen, det skal jeg huske til vinter.

   Slet
 11. Jeg kunne ikke leve uden min saftkoger, men det jeg laver mest, er æblegele af paradisæbler - det smager endnu bedre end ribsgele til vildtretter og til de brune sovse, der kun bliver lavet, når der er børn på besøg i huset :-)
  Og så er det godt til ostemadder ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vores æbletræ giver ingen æbler i år, for ellers havde jeg også kogte saft til gele af dem :-) her i huset er mest mig, der nyder æblegeleen, de andre vil hellere have ribsgele. Enig, den er helt perfekt til ostemadder.

   Slet
 12. Skønt med stor høst.
  Jeg har spist dem på koldskål - plain and simple!

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. A, ribs og koldskål er også en skøn blanding :-)

   Slet