tirsdag, juli 14, 2015

Oh at være selvstændig

At være selvstændig er vist ikke min spidskompetence, selvstændig som i at være sin egen arbejdsgiver og arbejdstilrettelægger, ikke selvstændig som i at kunne tænke og handle selv. Det sidste skal man også som lønmodtager, hvilket måske kan komme som en overraskelse for mange selvstændige. For noget tid siden havde jeg en samtale/sparring med en HRperson, jeg havde selv bedt om det, fordi min nye funktion påvirkede mig på en måde, som ikke var sundt. Egentlig havde jeg selv tænkt mig frem til meget af det, vi snakkede om, men det var godt at sparre med en, som ikke var en del af arbejdshverdagen. Noget af det jeg pointerede var, at jeg levede sammen med en, for hvem arbejde og fritid gled ud og ind mellem hinanden uden gnidninger, og derfor føltes det også rigtigt, at jeg tit arbejdede videre hjemme efter arbejdsdagen på sygehuset. Jeg kunne blot mærke, at jeg var nødt til at skelne mere mellem de arbejdsopgaver, jeg tog med hjem. Så jeg øver mig i at lægge opgaver til side med påskriften: skal gøres ved lejlighed eller efter fridagene.

Sådanne arbejdsdage hjemme kan nemt gå op i overspringshandlinger, der bliver vasket tøj, der bliver ordnet regnskab, og jeg bliver umanerlig sulten, hele tiden, selv om jeg sidder ned hele tiden. Jeg ved jo godt, at selv om jeg spiser sunde ting, så som nødder, tørrede frugter og almindelige frugter, så rummer de alle kalorier, og dermed er dagens indtag langt over kalorieforbruget. Jeg får nemlig ikke motioneret, LOOP er nærmest helt ude i kulden og gåturene er reduceret til halve timer, det ses på vægten. Sommeren skal bruges på at finde tilbage til motionen igen, det er min redningsplanke for mange ting. Det er godt for vægten, det er godt for blodårerne, som qua min alder allerede nu er i gang med en forkalkningsproces og dermed bliver mere stive og skrøbelige, det er godt for tendensen til stigende blodtryk, det er godt for velværet (dokumenteret effekt på depression og på den nedadgående funktion ved Alzheimers), det er godt for kolesteroltallet (øger det gode kolesterol og flytter dermed det lede kolesterol væk fra blodåren, hvor det sammen med forkalkningen øger tendensen til blodpropper). Der er ganske enkelt ingen bivirkninger ved motion som gåture, cykelture, havearbejde og støvsugning.

Indlægget her var tænkt til at blive udgivet, mens jeg var på ferie, men sådan gik det ikke på grund af manglende internet undervejs. LOOP er stadig ikke kommet på programmet, men det kommer det. Gåture og nu også lidt løb i mine nye sko er kommet tilbage, og det gør godt. Jeg har ikke tjekket arbejdsmail og har holdt helt ferie fra mit arbejde. I går gik det løs igen, jeg har intentioner om at fortsætte de gode vaner med at være bevidst om, hvad der kommer med hjem af arbejde på gården. De unge mennesker med kærester dukker op og holder ferie, det skal nydes mellem arbejdsdagene. Og fritimerne/fridagene skal udnyttes fuldt ud til samvær med dem, især fordi jeg har arbejdsweekend de næste to weekender.
God sommertirsdag til dig.


17 kommentarer:

 1. Uha, det gav mig stof til efter tanke det du der skrev. Men hvor er det rigtigt. Der er lige nogle ting jeg også skal ha fat på.... tak for "sparket", og go´ dag herfra.

  SvarSlet
 2. Ferien er slut og du må ha' fundet de gode løbe og LOOP takter frem igen.. Jeg hepper på dig :-)
  God tirsdag i det nordjyske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Inge, jeg er gald for din heppen :-)

   Slet
 3. Først tak for sparket... til motion! Lover mig selv... i morgen... hver dag!!!! NU skal jeg ud og gå!
  Dernæst holdnuved de gode tiltag... det er jo en pokkers balancegang, at styre de to ting der fylder så meget: Livet og arbejdslivet! At bibeholde gnist og glæde både hjemme og i det arbejde du holder så meget af.
  God vind videre....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne, jeg holder ved og kan mærke, at det er sådan det skal/må være :-)

   Slet
 4. Det er kloge ord og tilvalg/fravalg som er gode og vigtige. Det glæder mig at læse om din tiltag så godt at du stopper op og ændrer kurs og passer på dig selv KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette :-) jeg har set lidt for mange, der ikke reagerede på det, de mærkede.

   Slet
 5. Første skridt er at være opmærksom på sine problematikker, og dér er du jo allerede, så mon ikke du når de næste skridt også :-) Dejligt at læse, at I kan trække på en HR-person, hvis I føler behovet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, det er godt at blive taget alvorligt, når man beder om det.

   Slet
 6. Husk at passe på dig selv - det er du i hvert fald opmærksom på - du skal bare huske at gøre det også :-)
  Den er god, den med at der ikke er nogen bivirkninger ved motion. Jeg vil skrive den med store bogstaver og prøve at se, om det er de argumenter, der kan få mig i gang igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg har holdt fast i det i disse dage, jeg har ikke tjekket mail efter jeg kom hjem. Ja vi må holde hinanden i gang med motionen. Inge hepper på mig, jeg hepper på dig :-)

   Slet
 7. Åh - det bliver godt for dig at komme i gode vaner igen! Jeg får ikke løbet mere - det er meget sjældent. Her på ferien er det alt for varmt, men vi går og svømmer og sveder helt uden at røre os. Og det vi spiser? Og drikker? Nå ja, der er man virkelig nødt til at tænke sig om, hvis det ikke skal gå helt galt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, når man har ferie, vil man tage på, det forsvinder som regel hurtigt når man finder tilbage til de gode takter. Så jeg må bare i gang igen :-)

   Slet
 8. Tilbage til rutinerne ... eller hvordan er det nu det er? :-)
  I mine øjne er der stor forskel på at være selvstændig, som i 'rigtig' selvstændig som din mand er, og så på at være lønmodtager, især når ingen takker en for at arbejde en vis legemsdel ud af bukserne, at blive stresset, fordi man ikke synes man kan nå det hele, osv.
  Det er svært at forklare kort, for jeg er såmænd heller ikke tilhænger af, at man hænger i en klokkestreng og synes egentlig selv, jeg var meget ansvarlig og fyldt af faglig stolthed, men hvis jeg havde brug for at arbejde meget over i en periode, sørgede jeg for at få kompensation for det, enten i form af fritid eller penge, for jeg gad simpelthen ikke arbejde gratis. Det var min løn ikke høj nok til. Og INTET arbejde er værd at blive dårlig på grund af ...
  Men du er opmærksom både på problemet og symptomerne, så det går forhåbentlig alt sammen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er enig med dig. jeg har også fået betaling for det arbejde, jeg har lavet hjemme, eksempelvis instrukser og min synopsis. Men at læse artikler anser jeg for interessearbejde, så det gør jeg i min fritid. Jeg begyndte blot at tage mere af alt det andet med hjem, eksempelvis at handle på mails etc, fordi jeg lige så langsomt havde overbevist mig selv om at jeg var for langsom på arbejde. Den overbevisning har jeg skrottet, den gør ingen gavn :-)

   Slet
 9. Hvor virker det bekendt det du skriver om. Jeg er barn af selvstændige, giftede mig med en slagteriarbejder, og var/er regnskabassistent. Jeg er pligtopfyldende. Telefontid kl 10 - 15, har fri kl. 14, ringer telefonen kl. 13.59 har jeg ikke fri, så da tager jeg den, den giver måske en opgave der ikke kan klares på 1 minut. (ex manden forstod ikke dette, skulle sommetider hentes grundet dårlige bus forbindelser, men var jeg der ikke præcis kl. fri, så kørte han - det er en af de årsager til jeg er kronisk udbrændt i dag)
  Jeg har altid været villig til at give en ekstra hånd/lillefinger, har bare glemt at sige fra så det bliver hele armen der tages.
  Dette udløser overspringhandlinger, og de vigtigste ting er dem der skubbes i baggrunden. I dag er min opgave at sige fra da helbredet er det vigtigste, jeg er ikke i mål, da et af mine sige fra manøvre, først kan tages op i aug. sept. grundet ferie i ledelsen.(de har tid til at købe bil/sælge aktiver etc. men personalet må vente) Fik lige råbt op. Tak. Men dit indlæg råbte til mig, ud med det.
  Vi skal passe på os selv. Vi kan ikke fortsætte som vi gjorde af vi var 25 år, derfor må vi lærer der er ting der skal blive i garderoben.

  SvarSlet