onsdag, juni 21, 2017

At vælge sine kampe med omhu

Morgenen er startet langsommere end vanligt på arbejdsdage. Jeg skal på kursus, og i stedet for at sove meget længere, sov jeg kun lidt længere og har dermed haft en morgenstund med ro på. Ro til at studere fugle ved fugletræet.

P1050581

I år stoppede vi ikke med at fodre, da foråret kom med masser af lækkerier for små fugle. Og det har givet en rigdom af fugle ved vores fugletræ. Vi har en flagspætte, som grovæder de gode mejsebolde. Der skal fyldes op hver eneste dag. Der er gråspurve, blåmejser, musvitter, dompapper, sortmejser, grønsisken, grønirisk og kernebider. Her til morgen morede jeg mig over en kernebider, som gerne ville sidde på huset med nødder, men det var den for gumpetung til. Til sidst fandt den en gren tæt på nøddehuset og så kunne den nå, hvis blot den gjorde sig lidt umage og koncentrerede sig om at finde balancen, når den stod på tæerne.

P1050586

P1050585

Sådan er det også med vi mennesker, vi kan også godt nogen gange overkomme vanskeligheder, hvis vi står lidt på tæer, er lidt opfindsomme og er vedholdende. Andre gange må vi erkende, at selv med den bedste vilje, med den mest kreative tilgang og med vedholdende knokleri, så er det ting udenfor vores formåen, der afgør om vi lykkes med det, vi vil. Og det er vigtigt at parkere frustrationerne det rette sted. Jeg kan godt lide sindsrobønnen:

Gud giv mig sindsro til
at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre,
mod til at ændre de ting, jeg kan,
og visdom til at se forskellen

P1050583

Da jeg var ung, var jeg parat til at tage alle kampe, også selv om de ikke ville flytte noget som helst. Nu er jeg kommet dertil, at jeg vælger mine kampe med omhu. Jeg vil ikke sige at jeg accepterer de ting, jeg ikke kan ændre, men jeg lader dem ikke forpeste min samvittighed, for jeg ved, at jeg gør, hvad jeg kan, der hvor jeg kan gøre noget. Så må andre kæmpe de kampe.

Nu vil jeg gå onsdagen i møde, gården ser først mig i aften ved ottetiden, det er sidste gang med undervisning af tidligere patienter og pårørende sammen med en diætist. Hun underviser i kost og kolesterol i 1½ time, jeg har en halv time om apopleksi. Nogen højere oppe i systemet må åbenbart kunne se meningen med, at jeg er med, for projektet Deltagelse af sygeplejerske i undervisning om kost og kolesterol er blevet forlænget et halv år mere.

P1050584

Men først en kursusdag med fokus på vejledning, argumentationsteori og evidensbaseret praksis. God onsdag til dig.

15 kommentarer:

  1. Jeg er stadig virkelig dårlig til at vælge mine kampe. Håber det ændrer sig, men lige nu går jeg ind i ALLE kampe på min vej. Jeg må træne i det små...

    SvarSlet
    Svar
    1. Maude, og langsomt bliver man bedre :-)

      Slet
  2. Det er godt, vi har tæer at stå på :-) Men det er vigtigt ikke at få overbalance. Det er en proces, der vist aldrig hører op.
    Da jeg for omkring 20 år siden underviste hjertepatienter i motion og en sygeplejerske i kost, var den nyeste viden om kost, at hjerteptt. kun måtte spise et æg om ugen! Jeg ved, der er sket meget forskning på det område og æg anses ikke mere for at øge kolesterol.
    Jeg har et højt kolesteroltal, men har valgt i samråd med min læge ikke at tage statiner, fordi min livsstil svarer til de råd, der gives fra sundhedsmyndigheder. Alligevel er jeg i tvivl. Måske er det for omfattende at bede dig skrive et indlæg om kolesterol?? Men vil du linke til nye artikler om emnet, så vil jeg blive glad? :-)
    Hvor er det et pragtfuldt fugleliv, I har. I har også gjort det lækkert for dem :-) God dag til dig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Betty, jeg vil overveje et indlæg eller link , jeg går lige i tænkeboks :-)

      Slet
  3. God kursusdag. Dejligt, at der også er tid til den slags. Hvis altså ikke du sidder og har dårlig samvittighed over, hvor stærkt de andre må spæne på din afdeling, mens du er væk ..?
    Jeg er også dårlig til det med kampene. Til begge sider. Glider også af, hvor jeg i virkeligheden burde holde fast.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, tak og der kan jeg sagtens koble af.

      Slet
  4. Vi fodrer også helst fugle hele sommeren, for vi må jo indse, at vores have er mere attraktiv for dem, når der er servering hele året.
    Jeg vælger også mine kampe, men sommetider har jeg selv svært ved at finde ud af udvælgelseskriterierne ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, ja de udvælgelseskriterier er somme tider noget diffuse :-)

      Slet
  5. Det er en smuk og klog bøn.
    Hvor er det dejligt med alle de fugle i haven. Jeg har også en del i min lille byhave, men jeg slås lidt med et par duer, som ikke er inviteret til festen, men alligevel dukker op, - hele tiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, vi har også duer, men de generer ikke de andre fugle, så de går fredeligt sammen omkring træet :-)

      Slet
  6. Vi fodrer... og nyder ar følge med med i fuglelivet. Senest er der dukket grønirisk-unger op. Kernebideren så vi kun i vinter.
    Sindrobønnen... aka Serenityprayer.. har jeg hængende på væggen i udestuen. Den er skrevet med kalligrafi, købt i Covent Garde og brugt som reminder, da jeg var helt ude i tovene. Mens jeg var i udredning til enten job eller førtids. Og den situation behøver sindsro!!!
    Håber onsdag blev god og torsdag fulgte op på den...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Anne, det har været gode dage. Og det er da dejligt med skriften på væggen, så at sige :-)

      Slet
  7. Åh, det er SÅ sundt at vælge sine kampe - og ikke mindst at vælge nogle kampe fra! Hurra for at det kan lykkes.

    SvarSlet
    Svar
    1. KS, vi er nødt til det, ellers bliver det hårdt at være til :-)

      Slet
  8. Hanne, man kan jo familiært være disponeret til højt kolesteroltal, og jeg vil overvej et indlæg :-)

    SvarSlet