søndag, juni 04, 2017

En tid til stilhed og eftertænksomhed

Når man som jeg er flittig bruger af blogmediet, instagram (knap så meget), serieudbuddet og blade/bøger, så kan jeg nemt miste tiden til bare at være eftertænksom og lyttende i nuet. De to gange, jeg har været på kristen retræte med tre dage i stilhed, har givet denne tid. Her har jeg ikke haft kameraet med mig og hele tiden have fokus på det gode motiv, her har jeg heller ikke været online, min mobil den gang var netop en mobiltelefon og ikke en mobil computer. Gad vide om jeg i dag ville kunne lade online-aspektet ligge? Det tror jeg nu faktisk godt, jeg kunne.

P1050524

I dag havde jeg lyst til at gå ind i det eftertænksomme rum, som gudtjenesten tilbyder. Jeg var tidligt nok oppe til at kunne nå både den langsomme morgenmad sammen med landmanden og så gøre mig pæn (vaske hår), men så satte jeg mig ud under vores nyindkøbte parasol med en kop te og et blad og nød fuglesangen, regndråbernes dryppen og den friske luft. Og jeg havde ikke lyst til at skynde mig.

P1050545

P1050541

Jeg brugte mobilen til at finde ud af, at der var højmesse på P1, så da regnen tog til, satte jeg mig i køkkenet med kig ud på haven og lyttede til højmessen. Salmebogen lå på bordet, så jeg kunne synge med på salmerne. Det meste af tiden stod jeg dog foran vinduet og fokuserede på fugletræet med al dens liv. Fuldstændig som jeg på retræterne brugte det store vindue ud mod skoven i andagsrummet til at fokusere mit øje, så hjernemylderet lægger sig og jeg kunne lytte til det sagte ord. Blev mit hjernemylder for påtrængende, lukkede jeg øjnene og kunne dermed lytte til præstens ord.

P1050532P1050535P1050536

Landmanden grinte lidt af mig, da han kom ind i køkkenet på et tidspunkt og spurgte, hvad jeg dog lavede. Men han opfattede hurtigt, hvad det handlede om, og lod køkkenet igen forvandle sig til andagtsrum for mig. Mens mange folk i Maribo var til nadver og orgelet spillede, tog jeg mit kamera og fokuserede på en daglig gæst ved vores fugletræ. Vær velkommen kunne jeg sige, og den og de andre fugle gjorde mig fortrøstningsfuld på livets vegne. Der sker masser af ting i livet/verdenen, som kan tage modet fra os, men jeg holder fast i præstens ord, at det gennemgående tema i det Nye Testamente er “frygt ikke, for jeg er med jer alle dage”. Det er ikke det samme som, at der ikke sker frygtelige ting, men det er det samme for mig, som når mennesker støtter mig i svære tider og når jeg føler mig elsket, selv når jeg kvajer mig eller fejler eller det går galt for mig. For mig er troen på, at uanset hvad jeg gør, så vil Gud aldrig vende ryggen til mig, og jeg vil altid være elsket, en grundlæggende tone i mit liv. Og det gør mig godt at minde mig selv om dette i en eftertænksom stund i køkkenet.

P1050543

P1050537

Glædelig pinse til dig.

16 kommentarer:

 1. Vores gudsbilleder er stort set ens. Jeg tror også på, at vi alle er skabt i hans billede og at han - uanset hvad - vil elske os som sine børn.

  Fantastiske af fuglene. Hvor er de flotte.

  Jeg har også af og til tænkt på at tage på en retræte, men jeg er vist alt for afhængig af diverse informationsteknologier til, at jeg kan klare det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, det er godt at høre.
   Vi nyder fuglelivet ved fugletræet, det kan vi kigge længe på :-)

   Slet
 2. Dejligt med tid til eftertænksomhed ❤️ - jeg tænker selv en del over at jeg bør være bedre til at lægge mobilen væk! Ha' en skøn pinse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Maude, jeg er også alt for hurtig til at finde den frem og tjekke nyheder, instragram eller blogge. Så nogle gange kommer den til at ligge langt væk fra mig :-)

   Slet
 3. Jeg elsker tid til eftertænksomhed, jeg kalder det så bare Catarina-tid, for jeg har som du brug for at tænke uden at tænke det store, men bare at være her og nu. Jeg kunne virkelig godt tænke mig sådan et retræte, men på den anden side, så er det jo noget man bestemmer sig for. Jeg havde en lille måned, her for lidt siden, hvor jeg stor set ikke var online. Det gjorde godt og gav en ro, som jeg ikke har haft siden sidste efterår.

  Hvor er det nogle dejlige fuglebilleder du har fået i kassen - flagspætten ser da ud til at hygge sig gevaldigt.

  Du ønskes også en glædelig pinse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Catarina, jeg læste godt om din pause og overvejede om jeg skulle prøve :-)
   Flagspætten har fundet ud af at de mejsekugler vi køber, er meget nemmere at hakke i end træstammen :-)

   Slet
 4. Det må være dejligt at kunne finde tryghed i at tro. Og at finde fred ved at være offline i en tid.
  Jeg kan ingen af delene, men derfor er vores grundliggende livsværdier nok meget ens alligevel, tror jeg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er også glad for at kunne det. Og du har ret, vi har vist meget de samme grundlæggende livsværdier til fælles :-)

   Slet
 5. Det var da en hyggelig måde at gå til gudstjeneste på. Mange holder af det fællesskab, der opstår ved en gudstjeneste. Jeg holder mest af at gå til gudstjeneste i store kirker (f.eks. Domkirken), hvor jeg kan være helt anonym, men nyde sangen og musikken og tiden til fordybelse. Jeg kunne godt forestille mig at sidde på terrassen med hovedtelefoner og holde gudstjeneste under åben himmel. Men jeg vil nok ikke synge så højt med, som jeg plejer ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, jeg sad nu ikke på terrassen, men havde udkig til terrassen :-) Men jeg nød det. Og som dig kan jeg også godt lide at få lov til at være anonym.

   Slet
 6. Sikke et dejligt rum du skaber for dig selv under parasollen og i køkkenet. Nyd 2. pinsedag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, KS, jeg har været på arbejde, så jeg har haft travlt :-)

   Slet
 7. Jeg ved ikke om det giver mening at høre en højmesse flere uger efter, den var aktuel, men hvis det gør, så var der Kristi Himmelfarstdag højmesse på P1 fra Jelling Kirke. Den kan jeg virkelig anbefale.
  Dejlige fuglebilleder. Blev selv helt fyldt med ro af at læse dit indlæg.
  KH Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle, dejligt at roen kan forplante sig :-) Jeg vil huske den gudstjeneste.

   Slet
 8. Glæden over livet på foderpladsen. Mylder af fugleunger, der hjælpes ud i verden. Energiske vandpjaskebaske bade i vandskålene. Fransk visit af spætten der hopper op ad stammen som et legetøj i Nürnbergkram.
  De gratis glæder ved livet.
  Ro i sindet. Stemt til andagt. Det oplever jeg mest i naturen. Ved havet.
  Men også for mig selv, alene med foldede hænder, i en stille bøn.
  Et stykke musik kan lede samme vej...

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, ja der er meget, der kan lede til ro i sindet. Og fugleliv er et af dem :-)

   Slet