søndag, juli 30, 2017

De lyse nætter og morgener

Det er lyst, når jeg går i seng klokken 22, og det er lyst, når jeg står op klokken fem. I dag fornemmede jeg dog en ændring, det var mørkere her til morgen. Det er anderledes end i går. I går var der også overskyet, i dag er lyset dæmpet en anelse, men nok til at jeg tændte lys. Sådan har lyset sin egen årscyklus.

I overmorgen er starten på den sidste sommermåned, det er to uger siden min ferie sluttede. For flere af mine kolleger i denne weekend er denne søndag sidste dag før ferien, og for en del af mine kolleger starter ferien først om to uger. Ferieafvikling på et sengeafsnit sker over mange uger. Vi er nærmest først færdig med sommerafvikling, når de første begynder med efterårsferierne. Så er der en pause i december, hvor ferie ikke kan lade sig gøre. I begyndelsen af januar starter vi så med vinterferierne, som slutter i april. For nogles vedkommende har de fået den flyttet til maj, og så begynder det hele igen. Det er en vedvarende feriecyklus.

DSC_4328

Gården har også sin cyklus, de første kartofler er nu ved at være klar til at blive taget op om nogle dage. Så starter travlheden så småt med optagning, sortering og læsning af lastbiler. Og midt i august skal kornmarkerne høstes. Den store travlhed starter først i september, hvor der tages kartofler op og lægges på lager i kølehuse. Travlheden fortsætter så til midt i oktober. Derefter står den på sortering af kartofler de fleste af ugens dage frem til maj måned. Forårsarbejdet i marken begynder, når vejret gør, at markerne er klar. Der skal pløjes, harves, spredes gødning, sås korn og sættes kartofler. Derefter skal der passes på kartoflerne, her i mosen gror ukrudt som ukrudt og kan meget nemt kvæle de små kartoffelplanter. Senere hen truer skimmelsvampen med at ødelægge dem, så somre som i år giver indimellem travle dage for landmanden, han må ikke sove i timen.

Patienters antal er derimod ikke i en cyklus, det er meget uforudsigeligt. Vi har i lang tid været meget hårdt presset med mange og alvorligt ramte patienter. Juli måned har været nådig ved patienterne og dermed også os. Vi har dog stadig haft travlt, men ikke på den der umenneskelige måde. Og i denne weekend har der decideret været ro på. Vi har haft tid til at yde sygepleje, vi har haft tid til at få frokost, vi har haft tid til at få dokumenteret og vi har haft tid til at sparre med hinanden.

DSC_4329

Jeg er dog stadig træt, for jeg har dels haft trombolysetjansen, dels haft tjansen hos en isoleret patient, som har brug for megen hjælp. I forvejen har jeg nemt til at svede, det er en familiesvaghed, og jeg kunne se, at hos min far tog det bare til med årene, og det føler jeg også, det gør hos mig. Forestil dig så at have en patient i bad, som er halvsidigt lammet, i et lille rum uden vinduer,og du er klædt i tæt isolationskittel over en syntetisk uniform med fødderne i træsko og hænderne dækket af handsker. Det var fuldstændig som ved en boksekamp, jeg måtte have pauser for at tørre sveden af ansigtet,så patienten ikke skulle blive våd af mine sveddråber.

Fysioterapeuten og jeg delte erfaringer om at få et totalt lammet ben/fod ned i en sko, og begge måtte vi dele det op i intervaller med tid til at tørre sved af panden. Vi havde dog gjort det på samme måde, så ingen gode tips til hinanden. Det har været en kæmpe tilfredsstillelse at få lov til at arbejde med al den kompetence jeg har. Jeg har guidet og trænet i påklædning og forflytninger, jeg har planlagt ernæring, så patienten når målet med at få nok kalorier og protein. Jeg plejer at fortælle patienterne, at den indsats, deres krop skal yde nu, svarer til at løbe maraton, så der skal fyldes på alle depoterne, så kroppen undgår at bruge uheldige metoder og deraf følgende muskelsvind for at få nok proteiner/kalorier.

I morgen banker en specialedag på døren med deadline på skriftlige produkter, der skal nås og så har jeg hele seks fridage. Det er da en luksus at kunne se frem til. ha en god søndag aften.

Billederne er fra fredagens gåtur.

DSC_4331

16 kommentarer:

 1. Ja, den cyklus. Jeg synes nu, at der er mærkbart mørkere om morgenen, men solen har jo også været oppe mod hårde odds.
  Når man har et så hektisk job som dit, må det være dejligt at have naturen lige udenfor, så man kan tage trykket af "kedlen" ved at gå en tur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, det er mærkbart,forskellen mellem klokken fem og seks er tydeligt.
   Det er så skønt at komme ud og gå en tur, det er ren meditation :-)

   Slet
 2. Jeg nyder virkelig også de ekstra lyse timer, men er spændt på lysniveauet i morgen tidlig, når vækkeuret ringer klokken 5:20 for første gang i tre uger!...
  Smukke billeder! ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Maude, og jeg håber at hverdagsstarten er mild ved dig :-)

   Slet
 3. Yrk, det må være virkelig ubehageligt, at være iklædt sådan noget ikke-åndende materiale :-( Men hvis I er klædt i rumdragter, hvorfor er ansigtet så frit??

  At man allerede begynder at mærke forskel på lyset om morgenen, er næsten ikke til at bære. Jeg hader de mørke måneder, og jeg kan blive småsur allerede omkring Skt. Hans bare ved tanken om, at nu vender det :-(

  Er de smukke billeder fra sommerhuset eller mosen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, træskoene skal kun bruges ved brusebad, hvor jeg kan blive våd. Mundbind med vesir for øjnene skal kun bruges ved risiko for stænk, f. eks ved en, der hoster meget.

   Billederne er fra klitplantagen tæt på sommerhuset :-)

   Slet
 4. Jeg tænker at feriecyklusser over lang tid giver bedre brug af personalet end når vi er nødt til at holde os inden for skolernes ferier og planlægge sommerferierne for alle i løbet af seks uger - til gengæld oplever vi at børnetallet over de sidste mange år er faldet drastisk i ferierne. Forældre holder åbenbart mere ferie med deres børn, og det er absolut positivt - selvom det kan være lidt kedeligt for os :)

  Jeg kan kun forestille mig den påtrængende påklædning kombineret med varme...

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, både ja og nej. For vi er jo så dem, der ikke kan holde tre ugers sammenhængende ferie sammen med vores børn, fordi at patienterne kommer i første række. Så mange af mine kolleger har kun to uger sammen med deres børn, når børnene kommer i skole.

   Slet
 5. God dag imorgen - jeg skal have vækkeuret sat igen ferien er slut for denne gang KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, og god dag til dig også, håber hverdagen er mild ved dig :-)

   Slet
 6. For et par år siden var der et læserbrev fra en tidligere hjertelæge på 'dit' sygehus, der havde et læserbrev i Jyllands-Posten. Han skrev, at han i sin tid havde arbejdet på at få udryddet udtrykket "halvsidig lammelse" (en halv side!!!), som er opstået ved en forkert oversættelse af engelsk. Det korrekte er "ensidig lammelse", skrev han.
  Jeg fik engang et brev fra en overlæge, som skrev, at man på OUH var eksperter i "hjertebedøvelse". Den "ekspertise" lykkedes det mig ved egen hjælp at få den rigtige mening ud af, så han ikke fik skræmt livet af mig. - Af og til kan det være en udfordring at være et sprogligt hoved.
  Jeg håber, du har fået ro i vestibulen.
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Elsebeth, der er ro i vestibulen :-) Og den Danske ordbog er ikke enig med overlægen: http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=halvsidig ;-)

   Slet
 7. Uh, jeg har netop tænkt det samme om morgenlyset, - jeg står op halv fem, og i dag var det næsten mørkt. Ikke nogen god opdagelse.
  Det må være skønt (selvom det kun er i glimt) at opleve dage på arbejde, hvor I har tid til sygepleje og frokost og alt det gode samarbejde der følger med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, så kan jeg regne ud, at de mørke morgener snart kommer til mig.
   Det har virkelig været skønt at have tid, og vi nyder det så længe det varer.

   Slet
 8. Din beskrivelse af ferie afvikling minder om min yngstes ferie afvikling. December må ingen tage ferie, samt omsorgsdagene skal gerne ligge de 11 andre mdr. Hun har fået overført 1 dag hun fik tildelt da hun begyndte 1 dec. 2016, så der ligger 5 omsorgsdage der er ubenyttet.
  God arbejdslyst i marken/mosen/og i sygeplejen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde, ja jeg tror de fleste indenfor omsorgssektoren må finde sig i disse ferieafviklingsregler

   Slet