søndag, maj 13, 2018

Nydelse og viden i pæn forening

Lad mig slå fast med det samme, jeg elsker at spise, jeg har en god appetit. Du kommer aldrig til at se mig nippe til mad. Har jeg besluttet mig for en is, så bliver det den is, jeg er allermest vild med og det er som regel den største, der findes. Så ingen sodavandsis til mig, jeg går all in i nydelsen. Og jeg har altid sagt at uanset hvad der sker, så mister jeg ikke appetitten, og nu har jeg 61 års erfaring i mig selv, så jeg ved, at det som ofte holder stik.

Jeg er samtidig den, der ikke gider at lave mad og som kan synes, at alt det der risteri, nørderi og kæleri med småting i maden bliver for meget, når jeg selv skal gøre det. Men jeg elsker at være gæsten hos madnørden, jeg elsker at blive overrasket på mine smagssanser. 

Jeg plejer dog at sige, at jeg spiser for at leve og lever ikke for at spise. Det er så en sandhed med modifikationer, har jeg erfaret. Som sagt blev jeg så træt af, at alt strammede på mig, og at spejlbilledet nu viste en hængemave frem for en mave, som bulede ud af men dog under kontrol. Så noget måtte ske. Jeg skippede alt, hvad der hed kure, da jeg var ung efter at have prøvet lidt af hvert. Og derfor har jeg også en god portion skepsis, når den ene madtrend efter den anden lancerer sig som Sandheden.

Jeg hører, hvordan de lærde er bekymrede for børn og unge, som vokser op med, at der er mad, der er forbudt, og hvad den holdning giver af spiseforstyrrelser. Jeg nikker anerkendende, når diætisten på vores kurser siger, at der ikke er noget, der er forbudt, men der er noget, man kan spise meget af og andet, man kan spise mindre af.

Mit problem er, at jeg godt ved, hvad der skal spises lidt af, men jeg gør ikke det, jeg ved. Derfor har mit middel været hver gang, jeg har brug for at stoppe op og lige kigge på madvanerne, at logge mig på madlog (nej dette er ikke en reklame, for det er helt for egen regning). Her kan jeg nemlig selv bestemme, hvad jeg spiser, men jeg får tydeligt bevis på det, jeg i forvejen ved, nemlig hvor mange kalorier jeg indtager.

Og i går blev det tydeligt at jeg bør være havemenneske, for det hårde havearbejde takseres til at forbrænde flere kalorier pr time end at gå 6 km på en time, så jeg kunne nyde en kage i går aftes uden at komme i overskud med kalorier. I dag er jeg gået all in på min morgenmad, det gør jeg hver søndag, så jeg ændrede ikke på mine vaner. Dog synes jeg, det er sjovt at se, hvor mange kalorier f.eks yndlingsmyslien herhjemme leverer med sølle 10 gram. Lad mig blot sige, at jeg normalt øser mere end ti gram på, men de ti gram var perfekte til at få smagen af nødder og rosiner. 

Jeg øvede mig også i at spise langsomt. jeg er berygtet på min afdeling for at kunne spise en skål mad med grove grøntsager, salat og kød/fisk/vegetardeller på under fem minutter. De andre når nærmest ikke at få gaflen til munden, før jeg er færdig. Det er ikke noget, jeg er stolt af, jeg øver mig i at spise langsomt, når jeg når at tænke på det. Men i en hektisk hverdag ryger jeg tit tilbage til de dårlige vaner. Det gør ikke så meget på arbejde, for der spiser jeg ikke mere end den portion, hvorimod herhjemme føler jeg mig mere sulten og snupper  måske lige noget mere.

I dag nød jeg min morgenmad langsomt og kunne derfor heller ikke spise et helt rundstykke som ellers planlagt. Andre vil synes, det er helt vildt alt det, jeg spiser, og tror, at jeg så går resten af dagen uden mad. Jeg kan sagtens spise igen til frokost og eftermiddag og aften og aftenste og derimellem. Det er nemlig det, jeg har måttet erkende denne gang. Mad bliver ofte hos mig brugt som trøst, belønning, afhjælpning af kedsomhed, fjernelse af trælse tanker osv. 

Note: Den eneste gang jeg bruger smør på mit brød er søndag morgen på mit rugbrød til mit blødkogte æg/pålægschokolade,  og det er ren nydelse. Jeg køber ikke øko marmelade, det er min egen hjemmelavet marmelade, der bruges ;-) Og kalorieregnskabet siger, at jeg hellere må gå mig en lang tur i dag, ellers overskrider jeg vist dagens kvote.

Håber du er startet dagen med dit yndlingsmorgenmåltid - gad vide hvad det mon er? God søndag til dig.
17 kommentarer:

 1. Åh, det lyder bekendt! Faktisk lyder det lidt som om du er mig, eller jeg er dig. Og nu er forvirringen nok total! Min favorit-morgenmad var der nogle andre der havde spist i morges, men måske - hvis jeg er heldig - er der fyldt op igen i morgen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Maude, kosttvillinger :-) Her hos os er det kun småkager og kager der forsvinder, når jeg sover, og det må jeg jo ikke få :-)

   Slet
 2. Ok, nu stikker jeg snotten frem og siger det som det er 😂
  Der er for mange hurtige kulhydrater og stivelse i din kost, samtidig med at du spiser en del mættet fedt. Det er derfor du tillægger dig mavefedt - når du spiser meget frugtsukker og hurtige kulhydrater samtidig med fedtet, så pumper din bugspytkirtel en masse insulin ud i blodet for at hjælpe sukkeret ind i cellerne og fedtet bliver lagret på maven til bedre tider.
  Du skal have flere proteiner af god kvalitet ind i din kost og flere af de langsomme kulhydrater, grove grøntsager f.eks og mere enkeltumættet fedt istedet for mættet fedt, hvis du vil problemet til livs.
  Det handler ikke om tro og religion, men om fysiologi og hvordan din krops processer fungerer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må gerne stikke snotten frem, Henriette. Søndagsmorgenmaden er overhovedet ikke repræsentativ for resten af min kost. Jeg spiser mange grøntsager og har fokus på umættet fedt til hverdagen :-)

   Slet
 3. Iøvrigt er jeg selv præcis ligesom dig mht til kost og såisning 😂

  SvarSlet
 4. Der er altså ikke noget bedre end at have en god appetit og at spise. Siden jeg for tre år siden var meget syg af lungebetændelse og fuldstændig mistede appetitten og lysten til at se mad i flere dage, så synes jeg, det er herligt at spise. Det er skønt at få brugt lugtesans, smagssans og tyggemuskler :-) Og synet ikke at forglemme.
  Sikke et dejligt stort morgenmåltid med kun 528 kcal. I morges fik jeg en portion A38 med rugbrødsdrys af multikernerugbrød og en håndfuld hakkede mandler og efterfølgende en kop te.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, det er skønt at have en god appetit, især når vi bliver ældre, for vi kan hurtigt komme til at mangle gode næringsstoffer.
   Jeg gik all in i dag med usunde ting. Godt det er hverdag i morgen. Dit morgenmåltid lyder lækkert.

   Slet
 5. Man skal jo gøre det, som fungerer bedst for en, og for mig er det at droppe kulhydraterne, som du ved.
  Jeg fik min yndlingsmorgenmad i morges (full English breakfast); det har jeg fået de sidste tre morgener, og det er ALT for meget mad, selv om det smager godt. Nu glæder jeg mig til at komme hjem og få den morgenmad med kun 300 kcal, som jeg ved er godt for min mave. På alle måder.
  Og så var jeg glad for at se det med havearbejdet i forhold til det at gå en tur ... selv om det ikke er hårdt arbejde alt sammen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, og hvis jeg forstår det ret, så dropper du ikke det mættet fedt? Jeg får ikke brød til hvert måltid og jeg spiser helst rugbrød, grovknækbrød og havregryn for at få nok fuldkorn. Det ved man er gavnligt og forebyggende, blandt andet mod kræft. Min normale morgenmad ligger også på 300 kcal. Jeg kunne faktisk godt tænke mig at se, hvad du egentlig spiser på en dag, også for at blive inspireret til anderledes retter, som er nemme, vel og mærke :-)

   Slet
  2. Jeg har aldrig spist så meget fedt i form at ost, fløde, cremefraiche o.l. som nu - og alligevel taber jeg mig ... men måske dør jeg i stedet af 'tilfedtede' blodkar ;-)
   Det kan godt være, at jeg en dag lægger en madplan op for en karakteristisk dag - men ellers kunne du jo komme og besøge mig en dag, så kan vi tale om det ... :-)

   Slet
 6. Vi kunne godt være mad-tvillinger, kan jeg se. Og det kan også ses på mig.
  Men jeg har absolut ikke lyst til at se det på skrift, hvor mange kalorier, jeg indtager ;)
  Jeg taler tit med mig selv om at gøre noget ved det.......

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, problemet kommer jo, når vi ikke forbrænder på samme måde og fedtet fordeler sig anderledes :-) Det hjælper mig at se det på skrift, det gør noget ved mig mentalt, så jeg husker det, når jeg skal vælge mad og især alt det småspiseri jeg gør indimellem de reelle måltider.

   Slet
 7. Åh, port salut 😍! Så godt.

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. A, den er yndlingsosten for min søn og svigersøn, hvorimod Rondele osten fra President med valnødder er min datters favorit, og jeg er vild med begge :-)

   Slet
 8. Mig bliver du så aldrig mad-tvilling med :-) Jeg kan ikke spise ret meget ad gangen, og fx store middage er helt spildt på mig, fordi jeg som regel er stort set mæt efter forretten og sikkert utilpas efter hovedretten. Jeg kan ikke spise en hel pizza, og to kugler is er nok til mig. Dermed ikke sagt, at jeg intet spiser, for det gør jeg, men det er lidt men tit, og jeg ville slet ikke kunne holde til ikke at få noget at spise mellem morgenmad og frokost og aftensmad.
  Min morgenmad har hele denne vinter været havregrød med solsikkekerner, græskarkerner og rosiner plus snittet ingefær og gurkemeje, men nu hvor det er ved at blive sommer, gider jeg ikke rigtigt mere og skifter nok snart til A38 med müsli (og rabarberkompot så længe det er sæson - uhm!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg gad godt have din appetit, for jeg skal også have mellemmåltider og indimellem også melllemmellemmåltider ;-)
   Uhm det lyder lækkert med den morgenmad. Gør du aldrig forskel på søndag og hverdage? Det er nemlig det bedste ved søndage for mig :-)

   Slet