tirsdag, maj 01, 2018

Hverdagsfridage med tid til afslapning

Efter den effektive start på mandagens fridag gik tempoet ned. Kroppen ville ikke være med til at ignorere de tre hårde arbejdsdage, og da jeg skulle til plasmatapning over middag, måtte jeg stoppe lugning af gårdspladsen, som ellers var formiddagens mål og sætte mig i gyngestolen og nyde fuglenes flokken om fugletræet.

Plasmatapningen gav mig chance for at genlæse lidt i en hjernebog, jeg læser hurtigt og det er ikke en fordel, når jeg gerne vil huske noget. I går læste jeg om korttidshukommelse og langtidshukommelse. Det slog mig, at jeg egentlig altid havde sagt det forkerte, nemlig at man bliver ramt på korttidshukommelsen ved Alzheimers sygdom, selv om jeg godt ved, at det ikke er korttidshukommelsen, der rammes. Man bliver ramt i Hippocampus, som er ansvarlig for at lagre erindringer, og det betyder, at man ikke kan huske de ting, der netop er sket. Som når min far gennem en hel dag både så landmanden høste korn og vi talte om høst, og alligevel spurgte min far gentagne gange i løbet af dagen, hvor landmanden var henne. I nuet kunne vi godt tale om høsten og min far kunne bruge sine erindringer fra før, han blev syg, til at tale om høst i hans barndomshjem eller hos hans brødre, men denne snak blev ikke lagret, så han kunne trække på den viden, når han undrede sig over, hvor hans svigersøn var (dette her var 5 år før min far døde)

Hvad jeg ikke har været bevidst om er, at mens hippocampus er ansvarlig for at lagre det oplevede, så er det andre dele af hjernen, der lagrer det motoriske. Egentlig er det vel det, som en demensssygeplejerske sagde, nemlig at man husker med kroppen. Så vi sørgede for, at vores far havde gode oplevelser at huske. Han kunne de sidste år ikke huske, at vi havde grinet, sunget og danset, eller at vi i det hele taget havde været på besøg, men hans krop huskede, at han havde haft det rart.


Mens jeg blev tappet, blev himlen helt mørk og regnen stod ned i stænger, da jeg kom ud. Eftermiddagens mål var shopping af forskellige ting i Aalborg, jeg nåede kun lige hen omkring hjørnet og fik købt farvede strømpebukser. Så var energien brugt og det var så ærgerligt, for butikken var fyldt med farvestrålende bluser, trøjer, kjoler og nederdele. Jeg må helt sikkert tilbage, den butik giver mig lyst til at shoppe.

Aftenen blev brugt på at gå en lang tur, og så var den dag gået.

I dag er formiddagen gået sammen med mine to projektkolleger, vi har øvet præsentation af vores projekt til sygeplejesymposiet på fredag. Og ellers har min yndlingsplads været i gyngestolen foran terrassedøren med udkig til havens fugle. Haven var lige ved at være tør og fik slået græs for første gang i søndags. Nu står der store pytter vand, og landmændene har måttet finde på andet at lave, forårsarbejdet er gået i stå med de mængder vand, vi fik i går og i nat.

Og min strikkede kjole? Tjah nu er jeg langt om længe blevet færdig med hestetømmekanten i halsen, og det viser sig, at jeg har fået samlet for mange masker op foran, så der er ingen vej udenom, det er en ommer.

Nu vil jeg sætte den ene fod foran den anden og se hvor lang aftensturen bliver i aften. God aften til dig.


7 kommentarer:

 1. Dejlige krydderier til hverdagsfri.
  Når du skriver om din læseteknik og der smutter noget, bliver jeg glad for min meget langsomme læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, ind imellem ville jeg også gerne læse langsommere, men der er tidspunkter, hvor det er godt hurtigt at kunne skimme en tekst.

   Slet
 2. Det med at kroppen husker, er meget spændende. Især hvis man lærer at bruge det på en eller anden konstruktiv måde i forhold til demente eller hjerneskadede. Håber, du fik en dejlig aftentur. Her var det lidt for koldt til at være rart. (Eller også havde jeg bare for lidt tøj på).

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, det er spændende hvordan vi husker. Jeg fik en god gåtur, og en lang en af slagsen :-)

   Slet
 3. Hvordan kan man vide, at kroppen husker, når en dement person ikke er i stand til at fortælle om det? Du behøver ikke at komme med en lang forklaring her, men måske et link til litteratur om det, for jeg forstår ikke helt, hvad der menes med det.
  Det er godt, at du tager din fritid alvorligt ... at din hjerne husker, at den er ansvarlig for at passe på din krop ;-)
  Og superærgerligt, at din halskant er en ommer - det er bare ikke særlig motiverende for at gøre arbejdet færdigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er min fortolkning at koble det med demens. Men man så hos en patient, hvor begge hippocampus var fjernet pga mange epilepsianfald, at patient ikke kunne huske det, der lige var sket. Manden blev genstand for forskning, for det var der, det gik op for forskere, at hukommelse var flere ting. Blandt andet gav man ham en opgave, han skulle løse, hvor han brugte sine hænder. Hver dag var det som en ny opgave, som han aldrig havde prøvet før. Hver dag skulle han have samme instruktioner, men han blev bedre til at udføre opgaven for hver dag. Ergo måtte kroppens hukommelse sidde et andet sted.
   Ved Alzheimers bliver man til sidst ramt i hele hjernen, så der vil man også glemme, hvordan man tager tøj på, så kroppen glemmer også. Men følelser kan de dog stadig udvise, så jeg tænker at følelserne kan sætte sig i kroppen. Du og jeg kan vel også mærke kropsligt, hvis vi har haft en dårlig/dum dag eller en skøn/dejlig dag med masser af latter, og jeg forestiller mig det samme hos demente.

   Ja øv, jeg skal lige have taget mig sammen, for jeg kan mærke, at den meget nemt kunne komme i skammekrogen, og det skal ikke ske.

   Slet
 4. Efter at have været i forhold til ham i syv år, brød han op med mig, jeg gjorde alt for at bringe ham tilbage, men alt var forgæves, jeg ville have ham tilbage så meget på grund af den kærlighed jeg har for ham, bad jeg ham om alt Jeg lavede løfter, men han nægtede. Jeg forklarede mit problem til nogen online, og hun foreslog, at jeg hellere skulle kontakte en stavekaster, der kunne hjælpe mig med at stave en stave for at få ham tilbage, men jeg er den type, der aldrig troede på magi, jeg havde intet valg end at prøve det, jeg mailede stavekassen, og han fortalte mig, at det ikke var noget problem, at alt vil være okay inden tre dage, at min ex vender tilbage til mig inden tre dage, han kastede magten og overraskende i den anden dag, det var omkring 4 pm. Min ex kaldte mig, jeg var så overrasket, jeg svarede på opkaldet og alt, hvad han sagde var, at han var så ked af alt, hvad der skete, at han ønskede, at jeg skulle vende tilbage til ham, at han elsker mig så meget. Jeg var så glad og gik til ham, det var sådan, vi begyndte at leve sammen lykkeligt igen. Siden da har jeg lovet, at enhver, som jeg ved, har et forholdsproblem, ville være til hjælp for en sådan person ved at henvise ham eller hende til den eneste virkelige og magtfulde stavekaster, der hjalp mig med mit eget problem, og som er forskellig fra alle de falske derude. Enhver kunne have brug for hjælp fra stavekassen, hans email: sharajasid@gmail.com du kan sende ham en email, hvis du har brug for hans hjælp i dit forhold eller noget. Kan aldrig stoppe med at tale om dig SIR hans e-mail adresse sharajasid@gmail.com Kontakt ham nu for at løse alle dine problemer

  (1) Hvis du vil have din ex tilbage.
  (2) hvis du altid har dårlige drømme.
  (3) Du ønsker at blive forfremmet på dit kontor.
  (4) Du vil have kvinder / mænd til at køre efter dig.
  (5) Hvis du vil have et barn.
  (6) Du vil være rig.
  (7) Du vil binde din mand / kone til at være
  din for evigt.
  (8) Hvis du har brug for økonomisk assistance.
  (9) Urtepleje
  (10) lotteri vinder

  SvarSlet