mandag, oktober 07, 2019

Det blanke sund, den kolde nat, det travle landmandsliv

Det føltes helt magisk og havde jeg kunnet male, ville jeg efterfølgende have stræbt efter at fange det lys i mine malerier. Turen hjem fra Nykøbing Mors torsdag allersidst på eftermiddagen gav den smukkeste køretur mellem Nykøbing Mors og Thisted. Den sene oktobersol sendte et varmt og gyldent skær som farvede alt det ramte. Pelsen på det rødbrune kvæg fik en gylden og dyb mørkrød farve. Græsset på marken gjorde sig til med mange forskellige nuancer af grønt. Sundet var blank og stille, ret usædvanligt, da de lokale siger der blæser det meste af tiden. Klinterne på både Mors og Thys siden lyste op.

Nedturen til Vilsundbroen gav mig lyst til at stoppe op for at fange oplevelsen med mit mobilkamera. Det vidste jeg godt, at jeg ikke kunne, så jeg fokuserede på at nyde det fuldt ud. Turen ind gennem Thisted, så jeg kunne køre ad Kystvejen, var lige så smuk, og ved havnen gjorde jeg holdt, så jeg kunne nyde aftensolen, det blanke sund og den dejlige oktoberluft med lovning på kølige vinterdage og minder om varme sommerdage.

 


Hjemme igen gjorde og gør jeg stadig status over vores pilotprojekt. Der er så meget at tænke over, så meget jeg skal have reflekteret over sammen med andre, men det gik godt. Hjemme er livet i fuld sving, så det var bare om at komme i gang med alt det andet. Weekendarbejdet bød på meget mørke morgener på vej til arbejde med frost og kulde. Arbejdsdagene har været travle, men gode.

søndagens morgenhimmel ved sygehuset
I nat har der også været frost, så landmændene kan ikke starte tidligt med at tage kartofler op. Kammene på kartoffelmarkerne er alt for kolde, og kartoflerne vil tage skade, når de tages op, så solen og dagen skal først have varmet jorden op.  Det betyder, at der i stedet for køres længe i aftenen, det er i hvert fald planen. Der er taget en kalvebov op, som skal forvandles til en gryderet, og sammen med kartofler og grøntsager skal det nok kunne mætte fem sultne landmænd hen på aftenen.

Landmanden kunne ikke holde fri i går som planlagt, han måtte knokle for at få alt kartoffelgrej flyttet til næste hus. Der meldes om regn i ugens forløb, så alle tørvejsdage i denne uge skal udnyttes til kartoffeloptagning. Vi kan dog snart se enden på kartoffeloptagningen, så jeg håber, at vejret vil arte sig i denne uge.


Landmandskonen må heller også arte sig og få brugt fridagen i dag på fornuftig vis. Når landbruget ikke holder fri, kan jeg heller ikke holde fri. Vi er en symbiose, men jeg er god til at tage gode pauser og ikke ville nå alt i dag. Og skulle du have gode tips til en god gryderet, så skal du bare slå dig løs i kommentarfeltet. Ha en god mandag.

14 kommentarer:

 1. Hvor er det et hyggeligt indblik - det minder mig simpelthen sådan om beskrivelser af efterårets/vinterens kaneture og kartoffelopgravningen, fra min favoritbørnebøger "Alle vi børn i Bulderby", som jeg stadig læser ind i mellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, A+K, Alle vi børn i Bulderby var nogle af mine yndlingsbøger, da jeg var barn, så det er dejligt at mine beskrivelser rammer ind i den historie :-)

   Slet
 2. Så smuk en beskrivelse af din tur hjem fra Thisted 😊
  🤞 fingre for kartoffeloptagningen forløber planmæssigt her i uge 41. Og vejret arter sig 👍
  God restfridag😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Karin. Vi nåede rigtig meget i går, så mon ikke vi kan nå resten de næste par dage mellem regnbygerne

   Slet
 3. Danmark, når det er smukkest - den gyldne time lader sig ikke slå af ret meget - vi har også lige nydt den her ved Præstø Fjord.
  Frost har vi heldigvis ikke haft endnu - mine dahliaer står SÅ flot :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, den gyldne time hos jer må være usigeligt smukt. Håber at du slipper for frosten i denne omgang.

   Slet
 4. Hvor er det en dejlig beskrivelse af din tur fra Nykøbing Mors til Thisted, som jeg har kørt så tit. Jeg håber, vejret arter sig, så I kan få kartoflerne godt i hus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Betty, og jeg tror vi når i hus i denne uge :-)

   Slet
 5. Herlig turbeskrivelse. Dette med symbiosen kender vi også, selvom kartoflerne er langt mere arbejdskrævende end korn og frø.
  Vi har ikke haft frost endnu, og har det ikke i udsigt. Her sås stadig hvede ind i mellem regnvejrsperioderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Farmer. hvis ikke symbiosen opstår af vilje, kommer den automatisk efter mange år sammen :-) God såning, vi satser på at være færdig med kartoflerne torsdag.

   Slet
 6. Det er et travlt liv, du har, men du er god til at fange meget smukke motiver. Vi havde frost søndag morgen, og det var utroligt smukt at se rimfrosten overalt i naturen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Madame, og jeg elsker som dig rimfrostens leg med naturen.

   Slet
 7. Jeg kan bidrage med Kong Frederiks livret, du kan google den, det er en super gryderet, og lidt andet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lykke, den havde jeg aldrig hørt om. Spændende tilbehør og kombination af pommes friet og kartofler :-)

   Slet