fredag, september 04, 2020

kroppen

Sidste uges fysioterapeutbesøg satte gang i en proces. Jeg får vendt mange tanker med min fysioterapeut. Jeg har gået hos hende i mange år hver 14.dag. Og det hjælper til at holde spændingerne i nakke, skulder og arme nede, så jeg ikke hele tiden har ondt.

I sidste uge fik hun blandt andet sat ord på, at jeg måske skal acceptere, at jeg har brugt min krop i mange år og at den er ved at være slidt. Især smerterne i mine fødder irriterer mig, men jeg burde snarere være taknemlig for, at de trofast har båret mig i alle de mange år. Jeg har, siden jeg var 18, haft fysisk hårdt arbejde, først som ufaglært sygehjælper, så i en kantine og dernæst de mange år som sygeplejeelev og sygeplejerske. 

Dengang jeg startede som sygeplejeelev, skulle man selv løfte hovedenden af sengen, uanset om det var en meget kraftig patient. Nu er det med fjernbetjening. Dengang fandtes der ikke alle de hjælpemidler og viden om en god forflytning i seng eller ud af seng, som der gør i dag. I tillæg har jeg så siddet/stået og sorteret kartofler i 11 år. Alt sammen slid på kroppen, og det er først de sidste 4 år, at jeg har haft mere stillesiddende arbejde. Og det er jo heller ikke særligt godt for kroppen.

I denne uge fik jeg så også bekræftet, at hun havde ret med hensyn til en af virkningerne af min slidgigt i hænderne. Hun havde nemlig fundet, at jeg havde let nedsat kraft i min højre hånd i forhold til venstre. Mine to nye kolleger skulle introduceres til at vurdere patienten neurologisk. Og da agerede jeg prøveklud. Jeg iagttog dem spændt, da de vurderede min håndkraft. Jeg kunne se, at de havde svært ved at sige det de mente, men til sidst kom det. At de mente, jeg var svagere i højre hånd, som jo er min dominante hånd og derfor burde være lidt stærkere. Jeg kunne så fortælle dem, at de havde helt ret, og at min fysioterapeut havde fundet det samme, og at det skyldtes slidgigt.

Jeg vidste godt, at jeg ikke kunne det samme med mine fingre, som jeg engang kunne, men ikke at der var sideforskel. Jeg vidste også, at jeg indimellem taber ting, fordi jeg løfter, som om jeg er lige så stærk i mine fingre, som jeg altid har været, og så gør smerten eller den nedsatte kraft, at jeg mister grebet. Og når man nu er apopleksisygeplejerske, har det medført tanker om jeg måske havde haft en lille blodprop i hjernen, uden at jeg havde registreret det eller om jeg havde sklerose. Jeg kunne godt regne ud, at det højst sandsynligt ikke var tilfældet, men det er bekymringstankerne da ligeglad med. Så derfor øver jeg mig i at erkende det, min fysioterapeut også sagde, at jeg ikke skulle tænke tanker om sclerose, apopleksi og alt muligt andet, for jeg havde forklaringen lige foran mig, nemlig slitage

Det er dog ikke det samme, som at jeg skal stoppe med at være aktiv med min krop, tværtimod, jeg har bare ikke fundet den løsning, der er god for mig lige nu, der hvor jeg er i livet. Jeg betaler til LOOP, men kommer ikke af sted. Jeg drømmer om træning i naturen sammen med andre, jeg drømmer om pilates eller yoga, jeg drømmer om vandgymnastik, jeg drømmer om lange cykelture, men lige nu bliver det mest til gåture de dage, hvor jeg har overskud til det.

Min fredag er startet træt, jeg har sovet meget lidt og elendigt. Denne nat skyldtes det mange tanker, ikke om min krop, ikke om mit arbejde, men om andre ting, som jeg ikke lige ved, hvordan jeg skal håndtere. Så må jeg huske på bønnen : Gud, giv mig sindsro til acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan og visdom til at se forskellen. Og det er vist den sidste del, jeg lige nu har brug for. Visdommens klare åsyn, jeg lader tankerne flyde og holder tilbage med at handle/reagere, til jeg ved, hvordan jeg skal handle/reagere.

Må din fredag være god ved dig.






8 kommentarer:

  1. Hvor er du bare god til at beskrive følelser, stemninger, kropsfunktioner - ja, alt muligt. Det er en fornøjelse at læse dine indlæg.
    Den der visdom til at se forskellen ... den er nogle gange svær at opnå.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Conny, du gjorde mig glad og fik smilet frem, tak :-)
      Den visdom er svær at opnå.

      Slet
  2. Jeg ser tydelig din profesionelle tilgang til de problemer der opstår med kroppen, efterhånden som slid og alder sætter sine spor, derfor sætter jeg så stor pris på dine indlæg. Jeg kender søvnløsheden pga af spekulationer om fremtiden, båden egen og børnenes, men jeg er sikker på, at dine to sagtens klarer sig. Det vigtigste er, at de ved, at du er der, at din favn er åben og at du lytter til dem. Det er min sølle erfaring. Ha’ nu en stille rolig fredag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marianne, for dine søde ord. Og det er gode råd at tage med sig som mor til voksne børn :-)

      Slet
  3. Der er ikke noget at sige til, at din krop er slidt, Lene. Jeg håber, du finder en måde at skåne den på og alligevel få motion.
    Det med søvnløshed kender jeg SÅ godt, men da jeg ikke længere gik på arbejde hver dag, var det ikke mere et problem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Madame. Og det lyder godt at du ikke har problemer med søvnen efter at du stoppede med arbejde.

      Slet
  4. Åh, Lene, der er da ikke noget at sige til, at du er lidt slidt - både på den ene og den anden måde. Positive tanker herfra.
    Og jeg kan i øvrigt fuldt ud tilslutte mig Connys ord :-)

    SvarSlet