torsdag, maj 13, 2021

Turen går til - Fejborg bakke - en skøn og hård tur.

 Søndag eftermiddag besluttede vi os til at holde fast i traditionen med at køre ud, sofaen trak godt nok vældigt, men nu skulle det være. Der blev lovet regn igen til aften, måske med skybrud, så vi lavede te, smurte boller og fandt dåser med forfriskende danskvand med citrus til at tage med på turen.

Jeg havde på Facebook set en af min korvenner fortælle om en smuk tur på(ved/i?) Jyske Ås. Jeg fandt området og beskrivelsen af de fire områder, som var blevet fredet i 1970. Vi ville starte ved Fejborg Bakke og havde planer om at snuppe to ruter. Lad mig allerede nu afsløre, at det gjorde vi ikke, vi nøjedes med den gule rute på godt 4 km. Varmen, terrænets varierende højder og de smalle stier med megen mudder efter regnen gjorde, at de fire km føltes som meget mere. Men en anden dag skal vi helt klart gå endnu længere. Hvis man kombinerer alle fire ruter, kan man komme op på 16 km.


Vi startede med at gå op, stejlt op, så var kursen ligesom sat.


Ruten vekslede mellem frodige enge, moser, små vandløb, stillestående vand, smukke træer med de smukkeste grønne blade og mange andre ting at lade blikket hvile på.



Lyden af rislende vand stemmer mit sind til ro, hvorimod havets kraftige lyde godt kan skabe en uro i mig.


Træer fik lov at falde, hvor de stod. Vi kunne dog se, at faldt de over en gangsti, fik man fjernet den del af træet. Her var en, man endnu ikke havde opdaget.


Mange steder var der lavet gangbare stier af træ over de meste våde områder. Jeg var glad for, at vi havde taget vandrestøvlerne på, for jeg kan stadig huske, da jeg faldt lige på bagdelen i et tilsvarende vådt område i mine sportssko og slog min hånd. Det havde jeg ikke lyst til at opleve igen.


Naturen laver sine egne gærder. Prøv at se på dette træs rødder. Det ligner nærmest et stengærde.


Overalt var der noget at kigge på, om jeg så op, ned eller til siden. 


Hvad mon det her er for en plante/blomst? Og ja Ellen, jeg overvejer stadig den app, så jeg ikke behøver at spørge ;-) Men det er lidt hyggeligt at få jeres svar, det giver liv i kommentarsporet som i gamle dage.
På en eller anden måde er det måske lidt som en god og involverende samtale ved en hyggelig komsammen, som så bliver lukket ned, fordi en eller anden (kunne være mig) lige googler det, man diskuterer. 


Det sidste stykke af ruten gik på Hærvejen. Det kunne være fedt at gå Hærvejen fra Nord til Syd, måske det bliver til virkelighed en dag.


Rundt omkring på ruten var der masser af muligheder for at se ud over det omkransende land.


Vi var godt trætte, da vi kom tilbage til bilen. Vi gik i alt 4,7 km og 7781 skridt, hvor jeg herhjemme i går gik 5 km med 6730 skridt. Der var ikke mulighed for at tage lange faste skridt, man skulle hele tiden se sig for og holde fokus på underlaget. Men det en smuk, smuk tur, som jeg godt gad gå igen.


Det er Kristi Himmelfartsdag i dag, og som vanligt er det ikke en fridag her på gården. Regnen stoppede kartoffellægningen et par dage, så nu lægges der kartofler igen. Jeg har taget smør ud af køleskabet, for den gode bradepandekage med æbler og marcipan skal bages i dagens anledning.

Lad mig på denne dag slutte med et citat af Johannes Møllehave, en præst og et menneske, som kunne sætte diskussioner i gang. Jeg husker ham mest for, at han fik mig til at grine, når jeg læste hans prædikener og fik mig til at tro og håbe.

"Den, der forlanger et under for at ville tro, kommer aldrig over underets tvetydighed. Troen, derimod, ser hele livet som et eventyrligt solbeskinnet under. Er det ikke fantastisk, at du er i live? At du kan se, høre, tale? At der er mennesker, der holder ud med dig og holder dig ud, fordi de holder af dig? Hvad har Gud så gjort for dig? Alt har han gjort for mig! Givet mig livet og det daglige brød og mennesker at leve med og elske"

Kilde

Må du få en god dag med plads til smil og latter.

 

12 kommentarer:

  1. Hvor er det da et smukt område, tak for turen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Eric, den tur er værd at gå :-)

      Slet
  2. Google Lens siger, at planten er en pyramidelæbeløs :-)
    Sikke en skøn tur - jeg er vild med den slags oplevelser med frodige enge, moser, små vandløb, stillestående vand og smukke træer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, tænk at I kan få det at vide ved blot at rette mobilen mod mit billede, tak :-)

      Slet
  3. Biologen her er enig med Madame om at det er en pyramidelæbeløs.

    SvarSlet
    Svar
    1. Pernille, jeg er glad for at biologen også er enig. Jeg kan læse at den primært findes i Vendsyssel og på Bornholm, og er sjælden i resten af Danmark.

      Slet
  4. Det er et skønt område.
    Faktisk var jeg "ung pige" i huset på toppen af bakken... I 1970-1971!
    Gik ture i området med de tre børn. Vi plukkede brombær, hindbær...
    Så vidt jeg husker ligger der en langdysse på bakken.. På den anden side af vejen?
    Hyggeligt at drage tilbage i minderne🙂

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne, sikke et skønt sted at være i huset. Der lå en gård på bakketoppen, som havde deres egen sø med båd tæt på vores rute. det er korrekt at der ligger en langdysse på den anden side af vejen. Den kom vi ikke hen til.

      Slet
  5. Hvor er I gode til at opsøge de smukke vandreruter rundt omkring. Det har vi egentlig også været - vi må se at komme i gang med det igen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Randi, ja I må ud på opdagelse igen :-)

      Slet
  6. Jeg gjorde fluks det samme som Madame og fik lige så fluks det samme svar, men jeg behøver så ikke at citere, hvad der stod om planten, for du har læst det, kan jeg se ;-)
    Det er rigtigt, at Google tit kvæler en diskussion i fødslen, men jeg synes det er fint at få en hurtig afgørelse på et konkret spørgsmål, og jeg er en af dem, der er hurtige til at finde telefon eller iPad frem for at finde frem til et svar. Det er jo også en måde at blive klogere på - der er heldigvis mange andre ting, man kan diskutere og/eller tale om i timevis :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er en smart app, og du har ret i at det nogen gange er rart at få et svar her og nu. Jeg er helt klart hurtig til og en mester i at google og skrive de rigtige søgeord, for jeg finder ofte svaret før min mand eller børn :-)

      Slet