mandag, februar 20, 2012

TANKERNE FLYVER VIDEN OMKRING

Jeg er ude i eksistentielle tanker, jeg er ude i selvrefleksioner, og jeg prøver ihærdigt at få mig selv tilbage på sporet og skrive opgave. Lige nu læser jeg Helbredets Mysterium af A.Antonovsky for at kunne gå til kilden selv, hvis jeg skal bruge ham. HVIS er et rigtigt betydende ord, for jeg føler mig i en centrifuge af alle mulige tanker og problemstillinger. Og i stedet for at forholde mig til dem, ryger jeg ud af min egen livsbane og ser på Oplevelsen af Sammenhæng og delkomponenterne meningsfuldhed, begribelighed og håndterbarhed i forhold til mit eget liv.

Og så tænker jeg, hvad skal jeg bruge Antonovsky til, for der hvor jeg er nået til nu, så mener A., at jeg som sundhedsfaglig person ikke kan ændre det enkelte menneskes Oplevelse af Sammenhæng, men jeg kan måske forbedre eller forringe den lidt midlertidigt. Jeg skynder mig at læse sidste kapitel, så jeg kan komme videre.

2 kommentarer:

 1. Nu er det godt nok en del år siden jeg læste og brugte bogen, men jeg mener at han har en pointe i at vi kan hjælpe med "begribeligheden og håndterbarheden", og ad den vej påvirke oplevelsen af meningsfuldhed.
  Jeg husker at jeg var helt vild med ham, fordi han netop holder fast i at det er det enkelte menneske der selv oplever meningsfuldheden - og at vi "kloge" sundhedspersonaler bør lytte meget ind til dette, og arbejde derfra. Altså - vi kan ikke pådutte nogen en meningsfuldhed som de ikke selv føler. Det er sikkert en kendt sandhed for dig - men for mig gjorde det en forskel, jeg kom til at tage et meget bedre udgangspunkt i patienten, - og kom desværre så også lidt på kollisionskurs med diverse standarder og procedurer !
  Lyder som en spændende proces du har gang i. Pøj pøj.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Sigrid for dit svar, jeg mener som du, at AA mener at vi som sundhedspersonale har betydning i mødet med det enkelte menneske i form af netop at møde dem, så det vi siger bliver begribeligt og håndterbart. Vi kan ikke ændre på om mennesker har en en stærk eller svag oplevelse af sammenhæng (det kunne ellers være dejligt), men vi kan forhindre at mødet med os reducerer den midlertidigt.du har ret i at vores mange standarder gør det sværere at møde mennesker, der hvor de er, men jeg håber det er der det faglige skøn kommer på banen. Vi skal ikke kritikløst blot krydse af i skemaer og så mene at nu har vi ydet den bedste sygepleje, egentlig er det vist også det jeg gerne vil skrive om, så endnu en gang tak for sparringen :-)

   Slet