fredag, marts 25, 2016

Morgentanker

Vi har været forvænnet med sol og lys den seneste tid, så måske derfor føles Langfredag mere mørk og grå end den egentlig er. Jeg kom dog ud og gå her til morgen, det småregner lidt, men luften var dejligt frisk og pludselig fik jeg færten af skov herude midt i mosen. Det skyldtes dog de store stammer, som er blevet fældet af Hedeselskabet. Læhegnene var blevet for store, så nu plantes nye, hvor de gamle faldt.

Lyseglimt har jeg oplevet to gange i forbindelse med min ferie. Første gang var, da jeg kørte hjem efter en god fagaften sammen med kolleger, glad var jeg, nu var der jo ferie, og så – blitz. Hvad i alverden gør politiet midt i byen klokken ni om aftenen? Tjah, de sørger for at sådan nogen som mig, som ellers bruger fartpiloten meget til at begrænse skaderne af en uopmærksom speederfod, lærer, at byen starter, så snart jeg kører ud fra p-pladsen og ikke først når gaderne snævrer sig ind. På vejen hjem fra København og ved at være ved vejs ende kørte jeg gennem Limfjordtunnellen og undrede mig over det lysglimt, der kom lidt efter tunnelen. Tjah, det fandt jeg så ud af, da jeg kom hjem, for nyhederne fortalte jo gerne, at hver anden bilist den aften var blevet blitzet for at køre hurtigere end det tilladte lige efter tunnelen. Nå, nu kan jeg så gå og vente på, om jeg kørte så stærkt, hvilket jeg ikke mener, jeg gjorde, at det koster klip i kortet eller det “bare” er pengepungen, der skal tømmes.

Det vil jeg ikke ærgre mig over nu, jeg vil i stedet for fokusere på det arbejde, der skal gøres. Landmand og medarbejdere er i fuld sving ved kartoffelsorteren, så I alle kan finde gode kartofler i butikkerne, både når det er påske og i dagene efter påske. På min arbejdsplads vil jeg i aften og de følgende aftener sammen med mine kolleger sørge for, at patienter og pårørende bliver mødt midt i fortvivlelse og chok over pludselig sygdom. Lys og mørke veksler, og der er dage, hvor jeg føler, at mørke kræfter vinder, men så fokuserer jeg på de lyse sider og synger følgende salme.

Solen begynder at gløde.
Mørket i verden har tabt.
Lad os gå ud for at møde
lyset Gud lige har skabt.


Små bitte dråber af glæde
hænger i græsset. Vi tror
det er Guds vilje at træde
ud på den hellige jord.


Fuglesang oppe og nede.
Støj fra en myldrende by.
Store og små gør sig rede.
Dagen er dirrende ny.


Markerne dufter at lykke.
Stråene bølger så småt.
Trods alt det onde og stygge
tror vi at livet er godt.


Her hvor vi står og fornemmer
ømhed for alt som er til,
vågner i kuldskære lemmer
morgenens første: "Jeg vil"!


Her på den dugvåde klode
Gud i sin glæde har skabt,
vil vi i dag kun det gode.
Mørket i verden har tabt.

- Lars Busk Sørensen 1990

God Langfredag til dig

DSC_0945DSC_0946

22 kommentarer:

 1. Dejligt indlæg, Lene, tiltrods for mulige klip i kørekortet; vi krydser fingre for at det ikke går så galt! Det var en dejlig salme du bragte! Markerne dufter af lykke; det er så præcist ramt! God Langfredag med kartoflerne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Skøreliv, :-) Klippet vil jeg helst være fri for, men lad os nu se

   Slet
 2. Her var det og er det stadig regnfuldt, et godt match til Lang Fredag, mindes barndommen meget mørke omkring denne dag, biografer var lukkede, tv, DR1 viste ikke noget spændende, radioen spillede ikke lige musik for børn, det hele var så mørkt, dystert og trist.
  Krydser fingre for det kun bliver bøde, og ingen klip.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde, jeg kan slet ikke forbinde den stemning med Langfredag, for alle butikker var jo lukkede på helligdage, og jeg boede ikke en by, hvor der var biograf.Fjernsyn havde vi dog og jeg husker det som om påsken var fyldt med gode film og musicals, som jeg elskede :-)

   Slet
  2. Det er pudsig vi har så forskellig opfattelse af denne dag. Og så huske så forskelligt mht. det DR sendte.
   Det var også kun Langfredag jeg har dette billede af, de øvrige dage har jeg samme minder som du.

   Slet
  3. Abildjyde, ja det er sjovt som minderne lægger sig. Måske er det fordi resten af påsken var ren familiehygge at jeg ikke husker Langfredags kedsommelighed :-)

   Slet
 3. Det er ikke spor flovt at få en fartbøde sådan et sted, men det er hammerirriterende at skulle ryste op med pengene! For slet ikke at tale om at få et klip ... jeg krydser fingre for, at det ikke sker for dig, men du må have kørt godt til ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg kørte ca 60, hvor jeg måtte køre 50, så hvis jeg kørte over 60 klipper de nok i kortet. Jeg kørte ca 100 hvor jeg måtte køre 90 på motorvejen, men kort efter stiger det til grænsen til 110, så jeg var på vej op i fart, øv. Nu får vi at se :-)

   Slet
 4. Åh nej - ikke et klip til dig. Så er det bedre at skulle åbne pengepungen. Jeg håber det bedste.

  Salmen du bringer, kender jeg slet ikke, men jeg synes, den passer meget fint til langfredag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, nej jeg håber også at jeg kun bliver ramt på pengepungen, for jeg kørte jo for stærkt, jeg synes dog ikke det var vældig meget for stærkt.
   Salmens melodi kan du finde her :
   https://www.youtube.com/watch?v=zYw89oY_ld4
   Jeg lærte den, da jeg var FDFer, der kom altid nye salmer hvert år. En del er i salmebogen, men andre som den her ikke er.

   Slet
 5. Nå, så du var en del af blitzrekorden og satte nordjylland på tv news!
  Jeg krydser fingre for at det "bare" bliver en bøde. Så træls, men hellere det end klip. I øvrigt har vi flere gange diskuteret, hvor farten må øges efter tunnellen. Man forventer ligesom, at farten kan øges, når man er kommet ud i lyset!
  God påske weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, åh ja, vi var mange, der bidrog til den begivenhed. Tak og i lige måde

   Slet
 6. Ja, det er jo påskens budskab: at lyset skinner i mørket og mørket fik ikke bugt med det! Tak fordi du er ved at formidle lys midt i sygdommens mørke!

  SvarSlet
 7. Sikke en smuk salme. Du spreder lys hos mange, er jeg sikker på, - et helt andet lys end de glimt, som politiet spreder. Den slags bøder skal bare betales. Ingen ærgrelse, det er trods alt kun en fornuftig påmindelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, jeg håber at jeg er med til at give et lille håb midt i mørket.

   Slet
 8. Jeg håber du slipper med at betale nogle penge, og det er jo en ringe trøst for dig, at også "ældre, pæne" piger også i ny og næ kommer til at køre lidt for stærkt! Vil prøve at finde salmen på youtube, for jeg kender den slet ikke. Kh påskehilsen

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, åh ja ældre, pæne piger kører også for stærkt :-)

   Slet
 9. Åh nej, hvor irriterende at blive blitzet, det er dumme penge at skulle af med ;) har prøvet det flere gange ;-D. Go' Lørdag til dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Margrethe, tak, og jeg er jo selv ude om det, kunne jo bare køre lidt langsommere, men irriterende er det :-)

   Slet
 10. Øv for blitz - jeg håber, det er et hensigtsmæssigt sted, de blitzer, og ikke bare et sted, hvor der kan tjenes penge.
  Jeg kender ikke salmen, og den første melodi, der faldt mig ind, var en eller anden arbejdersang, som jeg selvfølgelig ikke kan huske titlen på - men den passer perfekt til stavelserne ;-) og den ligner overhovedet ikke den rigtige melodi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, om de blitzer det rigtige sted, vil jeg ikke kloge mig på, Jeg tror måske jeg går fri ved det første blitz, jeg har i hvert fald ikke fået en opkrævning, og det er over 14 dage siden.

   Slet