søndag, december 02, 2018

Midnatstid, morgentid, middagstid

Mine dagvagter i weekenden er lagt om til aftenvagter. Det er hyggeligt og jeg elsker aftenvagter, så lige nu glemmer vi, at der er en årsag til, at jeg ikke har dem mere. Dette indlægs overskrift udvikler sig, først skrev jeg lidt ved midnatstid, så redigerede jeg i morges og ændrede overskriften. Men ordene vil ikke som jeg vil og tankerne flyver alle mulige andre steder hen end til indlægget. Så nu nærmer vi os eftermiddag og hvis indlægget skal udgives før vagten, skal det vist være nu.

Jeg gik først i seng klokken 1, fordi jeg nød at kunne sidde med kalenderlyset tændt ved midnatstid og drikke varm hyldebærsaft og spise julebolle. Seks timers sammenhængende søvn gjorde underværker, egentlig ville jeg gerne sove længere, men det ville min hjerne ikke. Den sidste del af sætningen er faktisk noget vrøvl, for min beslutning om at ville sove syv timer foregår jo i hjernen, ligesom det at jeg ikke kan sove længere. Det foregår bare to forskellige steder.

venter på at jeg får tid til at samle den

Disse dage er fyldt med bekymringer og tanker på andres vegne. En familie, som jeg kender, er hårdt ramt lige nu, og det eneste jeg kan gøre, er at kigge forbi før eller efter arbejde og få en snak. En familie, min mand kender, er også ramt af sygdom. Og begge familiers kriser sætter egne bekymringer i relief. Bekymringerne skal ikke nedgøres eller ignoreres, men når alvorlig sygdom banker på ens dør, så synes andet mere håndterbart.

I fredags var vi sammen med flere af landmandens søskende, vi havde en hyggelig aften, og her kom jeg til at snakke med en svigerinde om ikke at lade sig begrænse af bekymringer, der så frem i tiden. Vi havde hver især historier om unge mennesker, som fik en diagnose og hvor de kunne have ladet sig slå ud af en mulig prognose. I stedet for valgte de at lade tiden tale for sig selv og levede livet, som de gerne ville det. De fik børn uden at tænke på, om forælderen om nogle år ville være mere syg. De bosatte sig, hvor de havde lyst, uden at tænke om boligen ville egne sig til en mulig forværring ud i fremtiden osv. Og de havde indtil nu haft et rigt liv, hvor prognoserne ikke havde haft ret.

Sådan forsøger jeg også at leve, ikke at jeg har en sygdom hængende over hovedet som et fakta, men dette at jeg ikke vil bekymre mig om, at jeg måske/måske ikke er i risiko for en sygdom. Livet skal leves her og nu, hvad nytter det at gøre sig bekymringer om, hvor længe man lever og om sygdom rammer om føje år. Det er langt bedre at fokusere på det, der sker her og nu. Ikke desto mindre får sygdom og problemer hos mine kære mig til at stoppe op og kigge på livet, som jeg lever det. Får mig til at tænke over livet og om jeg er nærværende nok i forhold til dem, jeg holder af og i forhold til mig selv. Dulmer mine dagdrømme hverdagen, sløver de mig mere end de vækker mig til live, kunne jeg gøre ting anderledes både arbejdsmæssigt og privat, osv. Og de tanker har det med tage over, når søvnen slipper mig.

Det blev til sen morgenmad i dag, nogen ville nok kalde det mokost. Jeg var ganske enkelt ikke sulten, så jeg fik gået en tur i regnvejret og landmanden fik sovet længe. De mange dage ved sorterbordet sætter sine spor på kroppen. Han har valgt at arbejde alene både i går og i dag for at kunne levere kartofler til tiden. Jeg har fået handlet ind i stor stil, jeg havde fået samlet mærker nok til 15% rabat, og da jeg aldrig tjekker for tilbud og rabatter, så gav det god mening at starte med juleindkøbene i dag i stedet for en tilfældig dag efter arbejde.

En enkelt kop te og så skal jeg gøre mig klar, den her dag er strøget af sted. Som altid er jeg sammen med gode kolleger, som beriger min tilværelse, så jeg glæder mig til i aften. Håber din første søndag i advent også giver dig glimt af glæde.








8 kommentarer:

  1. Du kan også det der med at bekymringerne vokser om natten. Hvor er det ærgerligt, at vi ikke bare kan gøre som de unge mennesker, du skriver om her i indlægget, men mon det ikke også har noget med vores alder at gøre? Det er med al [u]ønskelig tydelighed gået op for os, at vi ikke er udødelige. Det ser man lidt anderledes på på den unge side af de 45-50 år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er som om de starter mens jeg sover, og når jeg så vågner midt om natten, så tager de til i styrke. Og ja vi ser livet bagud og er samtidig nærmere døden i vores alder. Det giver et andet perspektiv.

      Slet
  2. Det er noget vanskeligt noget det der med bekymringer. Lige nu bekymrer jeg mig om min pensionsopsparing. Men ikke om natten.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, åh pensionsopsparing er godt nok heller ikke nemt at sætte sig ind i, hvad der er bedst lige i vores alder. Håber du får styr på det.

      Slet
  3. Den klub kan jeg også melde mig ind i. Jeg vågner også ind i mellem alt for tidligt uden at kunne falde i søvn igen, og så er jeg bare nødt til at stå op, inden jeg går helt i selvsving :-( Jeg håber, alt ordner sig for dine kære.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten. Jeg tænder for serier, de overdøver stemmen i min hjernen og så falder jeg sommetider i søvn igen.
      Og tak :-)

      Slet
  4. Jeg har tænkt rigtig meget over den her blogpost, jeg synes egentlig altid, jeg har haft en høj grad af dødsbevidsthed, også da jeg var barn og ung. Og nu lever jeg sammen med Stefan, som blev så alvorligt syg som 5-årig at han fik fjernet den ene lunge og en del ribben i samme side ved en eksperimentel operation og lå på hospitalet i Hamburg i halvandet år. Dengang sagde lægerne at det var højst usandsynligt at han ville blive over 30 år, men indtil videre har han både været elitefaldskærmssoldat, svejser og ryger på den ene lunge og har faktisk en bedre lungefunktion end man gennemsnitligt har i hans alder. Det har reddet hans liv, at han ikke dengang lyttede til lægerne og begyndte at dyrke motion ( hvilket de strengt forbød), så kunsten er vel at gribe livet og leve, selv om odd’sene kan være imod en? Vi ved jo godt, at Stefan måske ikke bliver hverken 60, 70 eller 80 år, men han foretrækker vist selv at leve som det passer ham og foreløbig har han da fået 25 år gode og raske mere, end lægerne spåede.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, og Stefan understreger netop at vi skal huske at se på hvad det er vi vil. Hvor er det dejlig læsning. Jeg synes også selv at jeg har en dødsbevidsthed, men jeg kan mærke at f.eks min datters angst for at miste mig, smitter mig, selv om jeg ved, at hun er den sejeste kvinde, som nok skal klare sig, skulle jeg dø førend jeg er gammel og grå.

      Slet