lørdag, maj 04, 2019

Kroppens signaler

Noget af det vi fandt i vores undersøgelse, var at man efter en blodprop/blødning i hjernen (apopleksi/stroke) bliver usikker på sin krop. Den har svigtet, og det viste sig, at dette svigt skyldtes en apopleksi/stroke. Når man så er kommet hjem efter få dages indlæggelse (under 72 timer), så mærker man sin krop på en helt anden måde. Man stoler ikke helt på den, man diskuterer med sig selv hele tiden. Betyder denne stikken i armen en ny blodprop eller?

Tidligere ville man have sagt; nå jeg har nok overbelastet armen eller jeg har vist ligget forkert i nat eller ... Det gør man ikke mere; det tør man ikke mere. Sygeplejerskerne har jo sagt, at man skal ringe 112, hvis man pludselig får føleforstyrrelser i den ene side, lammelser i den ene side eller taleproblemer. Hele tiden forhandler man med sig selv, om det her nu skyldes en ny apopleksi/stroke eller blot almindelige symptomer, som man før har haft.

Angsten for at få en ny apopleksi/stroke fylder forskelligt hos patienterne. Nogle kan sige, jeg gør det jeg kan for at leve sundt og tager min medicin, så kan jeg ikke gøre mere. Andre hænger fast i hvorfor fik jeg en apopleksi/stroke, jeg synes da ellers jeg lever sundt. Angsten kan komme til at fylde så meget, at den hæmmer tilbagevenden til et normalt hverdagsliv. Det er der andre studier, der har påvist.

Så kan vi hjælpe dem, der har brug for støtte til at finde hverdagslivet igen? Indenfor hjerteområdet tilbyder man gruppeforløb, hvor man mødes med ligesindede og får undervisning i medicin, sygdom, forebyggelse og meget andet. Derudover træner man og diskuterer emner sammen. Det ved jeg, at patienterne er meget glade for. Det er her, de så at sige lærer at trække vejret normalt igen og finder en måde at håndtere usikkerheden på. Så det er det, vi har i støbeskeen sammen med kommunale kolleger. Jeg er spændt på, om det lykkes. Sparetrommerne er meget højlydte, men jeg håber.

Usikkerheden vil altid være der. Det er den for os alle. Der er ingen garantier for at forblive rask, men at bruge livet på at være bange for livet og døden er på sin vis spild af livet.

Til Stroke forum hørte vi om en ny landsdækkende kampagne, som skal gøre alle lige så bevidste om  tegnene på en apopleksi som ved hjertestop.

I samme forbindelse vil man ændre betegnelsen på en blodprop eller blødning i hjernen. Normalt hedder det som en fælles betegnelse Apopleksi. Det er der mange, der har svært ved at huske, sige eller har kendskab til. Blodprop eller blødning i hjernen er den korrekte betegnelse, men det er langt og besværligt at sige/skrive. Nu lægger man sig opad vores nordiske venner og ændrer navnet til Stroke. Det er den engelske betegnelse for slagtilfælde/apopleksi. For mig lyder den også mere handlekraftig. Der er stadig mennesker, som mener, at man ikke kan gøre noget. Det skal vi have ændret. Vi har to behandlinger, som gør en kæmpeforskel. Men det afgørende er at komme ind med det samme, Time is Brain. Når katastrofen sker, begynder nervecellerne at dø i utrolige mængder.

At det virker, kan vi se og det er også derfor, at vi udskriver langt flere nu til hjemmet end tidligere.

Så fra efteråret skal du sige Stræk Snak Smil. Ring 1-1-2. Stroke er en begyndende skade på hjernen.



Udenfor mit vindue har fuglene travlt med at fylde i sig. Fugletræet med sine gode mejsebolde og masser af frø/korn til store og små giver os mange fornøjelser. Forleden dag var det gulspurvene, bogfinkerne, mejserne og en enkelt flagspætte, der holdt os ved selskab. Inde i stuen kunne vi høre en pikken på vinduet. Det var en fugl, vi aldrig havde set før, flot og med de smukkeste orange farver. Vi fandt ud af, at det måtte være en hortulan. Den var meget insisterende, fløj op og ned af ruderne, som om den ville ind, men fløj over i et træ, når vi nærmede os vinduet.

Landmændene holder ufrivillig pause. Noget af maskineriet er gået i stykker, så de venter på en montør, der kan reparere det. Det huer ikke landmanden, nu har jeg brygget te, så han kan snuppe en kop i ventetiden.

Jeg har haft en off-dag i dag. Jeg døjer en del med hovedpine, jeg tror, det er mine briller, der trænger til at blive udskiftet. Der er blevet vasket tøj, smurt mad og lavet aftensmad. resten af tiden har jeg slappet af og nu har jeg det bedre.

Håber di lørdag har været god ved dig.





13 kommentarer:

  1. Siger man virkelig stroke i Norge og Sverige? De er da ellers så fokuserede på at oversætte alt til hhv. norsk og svensk. Men det er rigtigt at det er en nemmere at sige.
    På vores krydstogt var vi sammen med en, der stadig kun med besvær gik efter en massiv blødning i hjernen med en efterfølgende hård og langvarig genoptræning til følge. Han er selv læge og vidste hvad der skete, mens det skete. Han sagde, at det var vildt skræmmende at ligge der og 'iagttage' at man mistede sit sprog. Det fik vi en lang snak om.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er i hvert fald det, vi har fået at vide. Jeg tror det er forholdsvist nyt og i forbindelse med landsdækkende kampagner, at man er blevet enig om det. Jeg kan godt lide ordet.
      Det må være så hårdt at miste de funktioner, vi tager for givet. Ofte har jeg læst at lammelser er til at leve med, men sproget og det at man ikke kan koncentrere sig, er blevet en anden person, udtrættes hurtigt osv er det, der fylder allermest.

      Slet
  2. Der er vist ikke noget mystisk i at man efter en sådan omgang bliver ret opmærksom på kroppens signaler. Det er som at være på tynd is - man ved ikke om det næste skridt fører en nærmere land eller gennem en våge. Alle kroppens tegn og signaler bliver sikkert tænkt ind i dette om det er en ny stroke eller ej.
    Og det tror jeg vil være godt at forholde sig til sammen med andre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jørgen, nej det er ikke mystisk. Det jeg synes er underligt er, at vi forventer at folk blot kan tage hjem og leve som tidligere. Det kan man ikke, man har brug for en overgang til at finde sig selv, måske endda et nyt selv. Og det mener jeg, at et forløb sammen med andre vil kunne hjælpe med.

      Slet
  3. Stræk snak smil - Tænker straks bare budgetterne kunne bære både forebyggelse og behandling. Det vil koste nu, når så forebyggelsen er slået helt igennem, er jeg sikker på de besparelser der nævnes nu, vil være tjent hjem. Det er ikke kun indenfor dit fagområde Lene.
    Ups, så skred min tese. Der er jo de uforudsete, de vil selvfølgelig være færre ved forebyggelse end nu. Selvfølgelig er det ikke sjovt at holde stille som landmand, især ikke når vejret er fantastisk til at få sået, lægge kartofler etc.
    Min lørdag var ramt af træthed. Fik dog lidt vasketøj/strygetøj tilbage på bøjler/hylder. Var chauffør for yngste, og var lige i Jysk, den gamle er flyttet i nye lokaler i April. Yngste skulle have et par småting.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, forebyggelse er helt klart også en del af at reducere forekomsten af Stroke. Tallet har været meget stabilt, og man forventer ikke at det bliver mindre, ganske enkelt fordi vi bliver ældre, og så stiger risikoen for Stroke. Det kan vi ikke gøre noget ved, men risikofaktorerne kan vi.
      Håber din søndag bliver bedre, min er startet bedre :-)

      Slet
  4. Tak, Hanne. Jeg er fuldstændig enig med jer, men nu har vi påvist, at det også forholder sig som vi troede, at også dem med meget milde eller ingen følger efter Stroke også har problemer med at finde sig selv igen.

    SvarSlet
  5. Det lyder rigtig godt at arbejde for gruppetræning for stroke ramte. Det er godt at mødes og lære nyt, når man deler svære vilkår. Mine norske venner taler om, at en person har fået slag. Stroke er et godt ord, synes jeg og praktisk, at det er samme ord i nordisk sammenhæng.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, det er altid godt at mødes. Også for den gruppe, vi undersøgte, som var dem, der havde ingen eller lette følger efter deres stroke.

      Slet
  6. Dejligt at du også fodrer fugle og har set en hortulan, som jeg ikke har hørt om før.
    Jeg har en veninde, der fik en blodprop i hjernen for tre år siden. Det har været en voldsom udfordring for hende. Hun overfaldes ofte af selvmedlidenhed over nu kun at kunne bruge én arm og have utroligt svært ved at gå. Det er svært at være der for hende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, vi har heller aldrig set den før, men vi blev enige om at det måtte være den.
      Det er svært både for den, der er ramt og dem, der står ved siden af. Især hvis den ramte har svært ved at se på det, der er virkelighed nu og hele tiden ser tilbage på det, der var.

      Slet
  7. Hov. Hvor blev min kommentar mon af?

    SvarSlet
    Svar
    1. Øv, Farmer, jeg har tjekket spam-mappen og der var intet i den.

      Slet