tirsdag, maj 28, 2019

Mastodontbogen, var den værd at læse? Og blev jeg færdig?

Som jeg skrev forleden dag for ti dage siden, var jeg i gang med at læse Stillidsen af Donna Tartt, en gedigen på over 800 sider. Jeg er færdig nu og kan jeg så anbefale den?

Det kan jeg. Jeg endte dog med at skimlæse indimellem, fordi den er så rig på detaljerede beskrivelser, at den mistede min opmærksomhed på detaljerne. Når jeg læser anmeldeserne, kan jeg se, at de er mere belæste og vidende end mig. Der er ufattelig mange referencer til litteratur, kunst, steder osv., som gik hen over hovedet på mig.  Stadigvæk synes jeg, den er værd at bruge tid på.

Bogen starter i Holland for så at gå tilbage i tiden og ender tilbage i Holland, dog for at fortsætte med hvordan det så gik derefter. Bogen handler om Theo, en dreng, som mister sin mor under en terrorhandling i et museum. Han får en ring af en døende museumsgæst, som samtidig opfordrer ham til at tage et smukt værdifuld maleri og passe på det og gå hen til den døendes partner i en antikvitetsbutik. Hele bogen er et vidnesbyrd om en drengs udvikling fra dreng til mand. Den første del i New York var nok den, der rørte mig allermest. Hvis du er interesseret i mere viden om bogen, kan du læse mere her, her og her.

Med mig til Milano kom en anden bog, som var perfekt flylæsning: Colleen Hoovers Altid Håb. Jeg vidste ikke, den var anden del af en serie, så nu overvejer jeg, om jeg skal læse den første eller om det er omsonst, når jeg nu læste den anden først. Uanset hvad, så er det en fantastisk bog, jeg manglede ikke den første bog. Denne bog er fortalt fra den unge mand Deans side, hvor første bog er fortalt fra den unge kvinde Skys side. Den er letlæst, den rummer så mange gode passager og jeg var ikke altid sikker på, hvor den ville føre mig hen. Den kan virkelig anbefales.

Nu venter litteraturkredsens første bog, som jeg ikke deltog i: Bent Hallers Abelone fra Bangsbo. Den er jeg spændt på.

Det bliver dog ikke nu. Jeg har skænket den sidste kop te for i dag (forsøger at se om det gør en forskel i forhold til søvn) og skåret et par skiver ost til en grovbolle. Så vil jeg hygge mig med lidt faglitteratur som forberedelse til kursus for mine kolleger i morgen. I morgen, når jeg går hjem, har jeg syv fridage. Det er helt vildt, det er ikke en gang feriedage, men fridage, stregdage og erstatning for søgnehelligdage. Egentlig skulle jeg have otte, men jeg har inddraget den ene efter aftale med min leder. Jeg har forskellige bolde, der skal hentes ned og lægges i deres kurve, inden sommerferieafviklingsperioden rammer os.

God aften til dig.


16 kommentarer:

 1. Okay, Stillidsen lyder faktisk læseværdig - i hvert fald som du beskriver den :-)
  Jeg må se, om jeg kan få den læst ... vil se, om de har den hos Bookmate, hvor jeg abbonnerer, så den er 'gratis'. Så føler jeg det gør mindre, hvis ikke jeg gider læse den færdig, sammenlignet med, når jeg køber en bog. Fjollet, måske, men sådan er der så meget ;-)
  Nu må du endelig nyde dine fridage - vejret bliver forhåbentlig lidt bedre undervejs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg køber aldrig bøger, låner dem på biblioteket :-)
   Tak og jeg håber vejret bliver varmere, jeg insisterer nemlig på at gå med bare ben og sandaler :-)

   Slet
 2. Jeg har lånt Stillidsen på biblioteket nu...blev overrasket da jeg så tykkelsen....nu skal ældste datteren læse den først...og så bliver det min tur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joan, den er rigtig tyk. God fornøjelse med læsningen, håber I kan lide den :-)

   Slet
 3. Tak for bogomtaler, - det er altid spændende at høre om andres oplevelser af bøger. Abelone fra Bangsbo har jeg læst for nogen tid siden, - jeg husker den som god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og tak i lige måde, Eva :-)

   Slet
 4. Det er dejligt at høre om, hvilke bøger andre har haft glæde af at læse. Dine kommer nu på min liste over bøger, jeg vil låne på biblioteket.
  Hvor lyder det godt med hele syv fridage!

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, det er nemlig godt at høre om andres bogvalg og oplevelser med dem. Jeg kan slet ikke forstå at jeg har fri nu så længe.

   Slet
 5. Jeg har netop læst Abelone fra Bangsbo, en bog lidt fra min normale stil, men god og velskrevet

  SvarSlet
  Svar
  1. Unknown, dejligt at høre, så må jeg vist i gang :-)

   Slet
 6. Det er altid dejligt at få læseværdige tips. Min bogliste er lang, meget lang efterhånden, måske skal der sorteres lidt i den.
  Tak for tippet

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin,selv tak, god ide med læseliste, det glemmer jeg. Hvis jeg læser om en bog, reserverer jeg dem og så ender jeg sommetider med mange bøger på en gang :-)

   Slet
 7. Måske skulle jeg give Stillidsen en chance, en gang hvor jeg har meget læsetid på mine hænder. Din anmeldelse giver blod på tanden.
  Jeg er nysgerrig: Hvad er en "stregdag"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld Conny, jeg har overset din kommentar. Jeg har valgt ikke at få notifikationer om det på mail. Så derfor skal jeg huske at tjekke bagud i indlæggene.
   Når man som jeg er ansat på 30 timer/uge eller for andres vedkommende 37 timer/uge, så arbejder vi ikke som andre 8 timer de første dage og så 5 timer om fredagen. Vi arbejder altid 8 eller 12 timer. Så for at få det til at gå op, så får jeg, fordi jeg ikke er fuldtids ansat, på fire uger 28 timer, som ikke er fridag, men stregdage, altså fri uden løn. Mine kolleger arbejder 148 timer på fire uger, de har 8 fridage a 64 timer (det har jeg også) og så skal resten af timerne sættes som stregdag. Giver det mening?

   Slet
  2. Tak for svaret, Lene. Jeg tror, man skal være i det for helt at forstå det ;) Men jeg forstår så meget, at det er en måde at få tiden til at gå op på.

   Slet
  3. Selv tak, Conny, og ja man skal nok være i det for at kunne forstå det :-)

   Slet