onsdag, juli 03, 2019

Tiden er mere værd end penge

Argumentet for overskriftens påstand leverer Morten Albæk i sin bog Ét liv, én tid, ét menneske på følgende måde. En forsker har undersøgt om livstilfredshed kan købes for penge. Det forskeren fandt var, at det at bruge penge på tidsbesparende ydelser, såsom rengøringshjælp eller havehjælp, omsattes til langt højere livstilfredshed end det at bruge penge på materielle goder. Det kan jeg godt genkende. Det siger mig ikke noget at købe ting, tøj eller indbo, hvorimod jeg glæder mig hver torsdag over at jeg har hyret et rengøringsselskab.

På mange måder har jeg tid nok, vi har ikke en stor omgangskreds, hvor man mødes tit. Vores familier ser vi, men ikke tit og meget sjældent på hverdage. Vores børn bor langt væk, så tid med dem er ikke noget, der fylder meget i kalenderen. Arbejdet og gården er der, hvor vi bruger tid. Men alligevel har jeg tid, hvor jeg læser, ser fjernsyn, surfer på nettet. Jeg kan dog godt føle, at det er spild af min tid, for jeg har jo kun dette liv og en vis mængde tid at gøre med. Tiden kommer ikke tilbage.

Når jeg arbejder som sygeplejerske, føler jeg, at jeg bruger min tid med noget, der giver mening. Når jeg laver regnskab for gården, føler jeg det samme. Når jeg smører madpakker til folkeholdet, føler jeg mig som en del af et team, som får gårdens cyklus til at fungere. Når jeg ikke laver noget af det, kan jeg godt føle, jeg spilder min tid, at jeg ikke dur, og måske handler det om, at meget af min identitet er koblet sammen med det at være sygeplejerske og landmandskone. Tidligere var jeg også meget mor; der er dem, der mener, at jeg stadig er meget mor (også for meget mor for alle, ikke bare for mine børn)

landmandens mad i løbet af dagen.

Men her i min sofa, hvor jeg træt (fordi nattesøvnen stoppede efter 5 gode timers søvn, og jeg åbenbart skal have syv for at føle mig nogenlunde udhvilet) kigger ud på de havemøbler, som jeg gerne vil give olie i dag, så tror jeg faktisk, at den sofatid er godt givet ud. Indimellem er det for meget, så er den en flugt fra dumme tanker eller problemstillinger, jeg ikke gider tumle med. Der øver jeg mig i at rejse mig og så gøre noget. Måske skulle jeg øve mig i ikke at gøre noget og blot tænke.

Så gik dagen og nu sidder jeg igen i sofaen, jeg har hygget mig med at se amatørkeramikere dyste mod hinanden, og jeg plejer en tå, som er hævet og gør ondt. Indimellem har jeg det med at komme lidt for hurtigt omkring ting/hjørner. Min tå ramte så en dør, døren tog ikke skade, men min tå gjorde.  Jeg nåede ikke alle havemøblerne, for jeg kunne se, da jeg havde olieret de første to stole, at jeg skulle have fat i en anden farve (og de stole er så TRÆLSE at male!). Bordene fik dog olie og blev fine. Det bliver så ikke i morgen, at stolene bliver færdige, for der står den på dagsregn hele dagen.

I går fik jeg gået en skøn tur, i aften tror jeg, at tåen skal have ro. Måske når jeg en regnvejrstur i morgen. Vi får se.


22 kommentarer:

 1. "Penge gør ingen lykkelig, men man kan være ulykkelig på en langt mere behagelig måde."
  Disse skønne ord tog jeg til mig for mange år siden :-)
  Hvis man har midlerne til at betale andre for at udføre det man selv opfatter som hadeopgaver, kan jeg ikke se, der er noget at betænke sig på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg kan godt forstå ordene, men af en eller anden grund kan jeg ikke lide den sætning. Jeg er helt enig med dig i ,at penge gør, at hvis man er ulykkelig af en eller anden årsag, så er det godt, at man ikke samtidig skal bakse med pengeproblemer. Men hvis mottoet så bliver, at man for at have penge nok (og hvornår er nok?), helt glemmer livet for at tjene penge, så bliver man ulykkelig på vejen derhen.
   Min bror fortalte mig, at undersøgelser har vist, at flere kvinder sidder i topposter i lande, hvor man ikke er så langt med ligestilling som hos os. Hvorfor? Fordi det er billigere i de lande at kunne købe sig til kokkepige, barnepige, rengøringshjælp, havehjælp osv.

   Slet
  2. Det var ment lidt i spøg fra vedkommendes side, der kom med udtalelsen, og du har da ret i dine kloge ord. Som altid :-)
   Det sidste er en interessant iagttagelse, men hvis man har en toppost i DK, så tjener man virkelig mange penge og så har man sikkert også råd til den hjælp du nævner, men den er nok sværere at finde her i landet. Jeg kender flere, der gerne vil betale sig fra havehjælp, men de kan ikke finde nogen.

   Slet
  3. Ellen, sammen er vi kloge :-) For du og Marianne har jo ret i jeres pointe.
   Næh vi kan ikke finde nogen, fordi man ikke kan få et firma til at løbe rundt, fordi det ville blive for dyrt i timen for almindelige folk at betale. Og sikkert også fordi vi har et parallel system i form af sorte penge.

   Slet
 2. Det er da virkelig et godt billede af go'e madder til landmanden :-)
  Jeg kan godt forstå, at du, med dine mange og krævende gøremål, køber dig fra rengøring.
  Der er nogle, der mener, at den luthersk-protestantiske indflydelse gør, at vi er så arbejdsomme og hele tiden skal beskæftige os med noget meningsfuldt og har svært ved slappe af og holde fri. Jeg ved ikke, om det er forklaringen, men jeg ligger selv under for det i min høje alder. Det er nok også kulturelt bestemt. Jeg tror fx ikke en buddhist har det på den måde?
  Din omtale af Morten Albæks bog gør mig nysgerrig. Den lyder interessant, jeg må skrive mig op på biblioteket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, tak, jeg nød synet af røget dyrekølle og dyrespegepølse, som er fast pålæg her på gården. Og så var æggemadder og kartoffelmadder symbolet på sommerferie frokost i min barndom.
   Spændende tanker om betydningen af vores tro på vores måde at tænke på meningsfuldhed. Jeg er ikke færdig med bogen endnu, tager med vilje den i små bidder. Det kunne være spændene at høre din oplevelse af bogen.

   Slet
 3. Tid er noget underligt noget. Hvis man synes, at man har for lidt af den, kan det være nyttigt at revurdere, hvad det er, man synes, man skal nå. Hvem stiller krav? Er pligten virkelig en pligt? Og så videre.
  Som efterlønner nyder jeg at have mere tid, og skinner solen, kan støvsugeren vente!

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, i går læste jeg en overskift på en nyhedsside, det handlede om en kvinde, som havde valgt at hun ville have tid til sine små børn, mens hun var i 30erne og så ville hun give den gas i 40erne med sit arbejde. Som jeg forstod det, ville hun stadig have et arbejde, altså ikke vælge at være hjemmearbejdende. Mange ville nok sige, at så forpasser hun nogle arbejdschancer, men gør hun nu også det? Hun skal arbejde til hun bliver 70, så måske skal hun netop stoppe op og sige hvad vil jeg bruge tiden på her og nu.
   Støvsugeren tager ingen skade af at vente, også selv om solen ikke skinner ;-)

   Slet
 4. Lene endnu et klogt og tænksomt indlæg. Jeg tror ikke, at penge gør dig lykkelig, men de er rare at have, det giver trykhed og ro, at der ingen økonomiske problemer er. Det er interessant om det er vores religion der har indflydelse på vores manglende evne til at slappe af, men jeg synes stadigvæk, man skal betale sig fra rengøring mm, hvis det er det der hjælper i hverdagen. Jeg må have fat i den bog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, tak :-) Vi er nok alle opdraget til at man skal yde før man kan nyde. Jeg er slet ikke færdig med bogen og måske går han veje, som jeg ikke havde set, måske fortolker jeg på en måde, som han ikke er enig i, men han sætter tanker i gang :-)

   Slet
 5. Du har helt ret i det med "livstilfredsheden"!

  For en del år siden havde jeg også betalt rengøring, og det var skønt at komme hjem hver onsdag til et fuldstændig clean hjem inkl. nystrøgne skjorter. Desværre blev damen for gammel og holdt og op; det er aldrig lykkedes mig at finde en anden, jeg havde tillid til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, tænk at din rengøringshjælp også strøg skjorter. Jeg har bevidst valgt et firma, som også gør rent i firmaer,fordi jeg så, måske fejlagtigt, tænker at der er styr på tingene, inklusiv at kunne stole på dem, der kommer i vores hus. hos os er min mand jo så hjemme, omend han ikke er i huset. Og efter jeg har fået fast fridag om torsdagen er jeg faktisk også altid hjemme.

   Slet
 6. Penge giver nok ikke automatisk mere lykke, men mangel på penge kan give anledning til mange bekymringer. Tid er jo ved at blive et gode; det ser man i arbejdslivet, hvor man ikke blot forhandler sig til mere i løn, men også til flere fridage. Hvad der er spild af tid eller god udnyttelse af tid, kan diskuteres til hudløshed, for det handler netop af opdragelse og kultur. I min ende af livet er jeg ved at lære ikke at have dårlig samvittighed ved blot at "kigge ud i luften". Det kan give god opladning.
  Det er spændende at læse dine tanker ved læsningen af Albæks bog. Det er nok en bog, der kræver, at man læser den i bidder og tænker over den undervejs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg er helt med på at penge skal der til. Jeg er selv en af dem, der skal have en sikkerhedsbuffer på kontoen :-)
   Jeg har besluttet at bogen kræver tid, for jeg kunne sagtens sluge den på en dag, men så ville jeg ikke få tænkt over tingene.

   Slet
 7. Jeg ville elske at gå ned i arbejdstid. Tid alene og med familie og venner er uden tvivl den største skat. Penge er jeg lidt ligeglad med (velvidende at den holdning kan jeg kun have fordi jeg ikke mangler dem), men selv om jeg elsker mit job føler jeg også at jeg spilder mit liv, når jeg nu for længst har erkendt at det der gør mig allermest glad findes andre steder. Det skal være min ambition når jeg om 8 måneder bliver færdig speciallæge; at forhandle mig til et ca 30 timers job.
  For mig er det dog forbundet med lidt problematiske følelser, fordi jeg også synes jeg har pligt til at yde fuld tid, når nu samfundet har givet mig denne fantastisk uddannelse helt gratis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Laura, det er interessant at du faktisk føler du spilder dit liv, men måske er det mere at netop der hvor du er, er det mere meningsfuldt at være til stede i familien end på arbejdet, men samfundet har en forventning om at du i den alder får dine børn, sender dem af sted og plejer din karriere. Jeg er imponeret over hvor meget du når i det liv du har lige nu. Hvor meget til stede du er både i familien og på arbejde.
   Jeg har jo et 30 timers job og alle er enige om at de og jeg får mere ud af den ordning end hvis jeg var på fuld tid. Det tror jeg også på, at samfundet får, hvis du får et 30 timers job, så jeg krydser fingre for at det lykkes dig.

   Slet
 8. Jeg har også læst Morten Albæks bog, og fandt den meget interessant. Det gjorde den ikke dårligere, at han selv læste op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, og du lyttede til den med forfatterens egen stemme. Jeg læser passager højt for at tvinge mig selv ned i tempoet, men jeg får mere ud af at se ordene sammen med lyden :-)

   Slet
 9. Penge er ikke lykken, helt enig.
  Jeg lærte noget virkeligt vigtigt her for godt 3 uger siden, hvor blandt andet penge var omdrejningspunktet. Før en coaching stod løn nr. 1 på en top 5 liste over jobtanker. Efter flyttede løn til nr. 5. hvor nr. 1 blev opgavernes indhold på jobbet.
  Jeg har hørt og set mange tro det at købe nyt tøj, nyt elektronik, altså bruge penge var lykken, men det er jo kun et kick, præcis som alkohol, stoffer etc.
  Derfor er det vigtig at finde frem til de kerneværdier der betyder mest for den enkelte, det skulle vi alle gøre, stoppe op, mærke efter, have en 5 års plan, eller 10 års plan. For situationerne kan ændre sig, så forudsætningerne ikke passer.
  Håber mine tanker gav mening. Jeg står selv ved en milepæl, og er ved at lave en 7 års plan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, det giver god mening. For mig er lønnen heller ikke første prioritet. Det er en god ide med en plan/prioriteringer for de næste syv år

   Slet
 10. Vi har brug for disse stunder, hvor vi bare sidder og tænker og skriver. Jeg kunne godt lide det, du skrev, og som viser din humor:
  Min tå ramte så en dør, døren tog ikke skade, men min tå gjorde.
  I mine sidste år på arbejdsmarkedet havde jeg fri hver onsdag, og det var en stor lykke.
  Jeg glæder mig meget til at læse Morten Albæks bog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, tak :-)
   Jeg er ansat på 30 timer og har nu fast fri om torsdagen. Så kan jeg synge Gospel onsdag aften og nå at få en ordentlig søvn, bliver altid lysvågen af at synge.

   Slet