fredag, januar 08, 2021

12 år

 Datteren sagde det og jeg har tjekket de foregående 12 års blogindlæg på d. 8. januar. Hun har ret.

I 12 år har jeg sunget fødselsdagssang for min datter i telefonen. i 12 år har jeg ikke fysisk kunnet lykønske eller fejre hende på hendes fødselsdag.

I 12 år har København dannet rammen om hendes fødselsdag.

For 13 år siden sang vi fødselsdagssang for datteren tidligt om morgenen herhjemme på gården. Næste dag skulle hun af sted på højskole. Sønnen arbejdede herhjemme og vi havde grise, så han og landmanden skulle passe både grise og kartofler. Det betød tidligt morgenmad med tid for datteren og jeg til at slappe af bagefter, før dagen for alvor gik i gang.

Nu bor sønnen i Trondheim med sin forlovede. Datteren er flyttet tilbage til Nordjylland, og det gav mulighed for morgensang ved sengen. Vi dækkede fødselsdagsbord i folkerummet, og landmanden hentede rundstykker, så vi sammen med vores medarbejder kunne lykønske datteren og få en halv times hyggelig snak.


Det er en mangelvare at forsamles. Datteren havde inviteret to veninder til fødselsdagsweekend, alle tre har kun været sammen med deres familie siden jul, men alligevel valgte de at lytte til anbefalingen om at aflyse alt og kun være sammen med dem, man bor sammen med. Vi bor jo mere eller mindre sammen med datteren, så nu holder vi fødselsdag for hende.

Meget er sket i de tretten år, siden vi sidst fysisk var sammen med hende på fødselsdagen. 22 år var hun dengang, havde været i Paris i tre måneder for at opleve verden, arbejdet ved en bager, arbejdet ved landmanden og nu på vej til højskoleophold for kreative mennesker. Det var en god og barsk oplevelse. Der var mange med rundsave på albuerne, som allerede havde lært, at hvis du vil frem i det kreative miljø, så skal du "brænde" igennem og vise, at du er den, man skal satse på.

Sidenhen fulgte der år med forskellige veje, der skulle undersøges og udforskes for derefter først at tage en tekstilhåndværkeruddannelse og dernæst en uddannelse i visuel kommunikation. Fast arbejde blev afprøvet med succes og nedlukningen i marts gav så muligheden for at mærke efter, at freelancevejen var den vej, der var rigtigst at gå.


København blev forladt i sommer og nu er datteren nordjyde igen. Jeg er så stolt af hendes mod til at turde tro på sig selv og sine ideer. Det må være hårdt indimellem i et land, der er lukket ned, at bosætte sig alene langt væk fra byernes liv. Vennerne fra 13 år siden er spredt for alle vinde, og man kan ikke rigtig komme til at dyrke nye interesser og fællesskaber. Men hun klarer det godt.

Det giver os mulighed for at lære hinanden at kende på ny. Datteren er voksen og har sine meninger, og nu skal hun lære sine forældre at kende i dagligdagsperspektivet. Nu er vi ikke sådan nogen, man kun ser en gang imellem. 

Kære datter, hjertelig tillykke med de 35 år. Du er en kilde til inspiration for din mor. Du udfordrer mig, tvinger mig til at se verden på en anden måde og du får mig til at reflektere over livet. Tak fordi du er dig og at du har modet til at være dig. Må livet åbne sig på ny, så du kan få lov til at udfolde dig i fællesskab med andre.
8 kommentarer:

 1. Tillykke med datteren, dejligt at du ikke behøver synge i telefonen denne gang!
  Vi lider alle under de begrænsede forsamlings uligheder. Jeg og barndomsveninden aflyste pligtskyldigt vores frokostaftale, det første og eneste gæstebud, jeg skulle afholde siden marts. Ærgerligt, men vi var heldigvis begge enige om, at det var det rigtige at gøre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Henriette. Vi nød samværet.
   Vi lider alle under restriktionerne, og lige nu tror jeg at alle får en nedtur. januar, postjuledepression ;-) og corona, hvilken sammenblanding.

   Slet
 2. Hjertelig tillykke med jeres datter! Hvor er det dejligt, at hun nu bor i nærheden af jer og ikke længere i København.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Madame, jeg nød da mine børn boede i København, men jeg nyder også at min datter er tættere på os nu.

   Slet
 3. Tillykke med datteren - jeg kan kun glæde mig på dine vegne over, at hun er kommet tættere på, når nu sønnen er flyttet så langt væk. Selvfølgelig savner du ham alligevel, men det kan måske kompensere bare lidt?
  Vi parerer selvfølgelig ordre mht. aflysninger, men ih, hvor skal der altså meget gerne snart ske et eller andet. Vi skulle have været ude hos nogen i morgen - bare tre par, men det er også aflyst.
  Hvor er hundene søde med flag i munden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, egentlig var jeg ikke sådan overvældet af glæde over det faktum at datteren kom tættere på, mere at hun og vores søn havde fundet ud af hvilken vej de skulle gå :-) Men når det er sagt, så er der noget hverdagshyggeligt over samværet nu. Og så skal hun og vi lære at fordi vi er tættere på hinanden, giver det ikke automatisk ret til at have en mening om alt hvad de andre laver (og fortælle de andre om den) :-)

   Slet
 4. Hjertelig tillykke med datteren. Hvor skønt at fødselsdagssangen ikke behøvede at være gennem telefonen. Det er de sødeste flagbærere, jeg har set i lang tid :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Betty. Vi nød at være tæt på og hundene gjorde det godt som flagbærere :-)

   Slet