Det er det første hus, jeg boede i. Jeg var knap 14, da vi flyttede derfra, og når jeg lukker øjnene, kan jeg huske det lige så tydeligt. Mine forældre var lærere, vejen hed Skolevej, og huset var kommunens lærerbolig. Dem var der flere af på vejen. Gik man til højre, gik vejen lidt nedad, og så lidt op igen og så kom man til skolen.
Man gik op af en trappe for at komme til hovedindgangen, indenfor var en lille entre, og så stod man i spisestuen. Til venstre var dagligstuen med døren ud til terrasse og have. Ved siden af entreen var et lille værelse, som man kom ind i fra spisestuen. Her havde mine forældre soveværelse, det var et lille rum, så min far, som var sløjdlærer, havde konstrueret en seng, som kunne slås op om dagen. Den var inspireret af Dirch Passers værelse i Støv på hjernen.
Videre ind i huset kom man til en lille gang, her var døren til højre ind til badeværelset med et badekar, hvor der var sat fliser omkring, og hvor puslebordet, lavet af min far, stod fast ovenpå i den ene ende. Herfra stammer min fastgroede viden om, at man aldrig overlader et spædbarn alene på et puslebord, for deres benreflekser gør, at de kan sparke, så de rammer en væg og derved skubber sig ud over bordet. Det skete for min lillesøster, jeg er kun 21 måneder ældre end hende, så det er den grumme fortælling, jeg kan huske, og heldigvis kom hun ikke til skade, utroligt nok.
Til venstre var døren ind til mine to søskendes værelse, her stod køjesengen bag døren, jeg boede før dem på det værelse sammen med min ældste lillesøster. Jeg var mørkeræd og troede fast på, at der lå noget væmmeligt under sengen, som ville gribe fast i mig. Teknikken gik ud på at tage fat i dørhåndtaget, hoppe op, klemme benene sammen på hver sin side af døren og så svinge sig hen til sengen, et lille hop, og jeg var i seng uden at røre gulvet i værelset.
Lige ud i gangen var to døre, den ene gik ind til et lille køkken, her huserede de forskellige unge piger, vi havde. Og her lavede jeg min første mad, som var havregrød. Det var en lille by, så jeg gik tit op til skolen, før jeg selv kom i skole, og fik sommetider lov til at komme med naboen, når hun havde undervisning i husgerning. Jeg var så stolt, da jeg selv kunne lave havregrød til frokost.
Den anden dør førte ned i kælderen, en trappe, der snoede sig lidt, og som jeg har prøvet at falde ned af. Nedenfor var en gang, til venstre kom en dør, her var der viktualierum, og jeg hadede, når jeg blev sendt derned for at hente madvarer eller sodavand, jeg var jo mørkeræd.
Til højre var vaskekælderen og tørrerum, lige frem blev gangen smallere, for til højre var døren ind til et stort rum, det lavede min far om til et værelse til min søster og jeg, der blev også plads til et lille badeværelse.
Nede i den lille gang var der to døre. Den ene værelse var til den unge pige, her nød vi, når vi fik lov til at være på besøg. Det andet værelse var min fars fremkalderværelse, desværre holdt han op med at fotografere, der blev vist nok at se til med alle de børn, lærergerning og aftenskoleundervisning i ungdomsskolen.
Min søster og jeg elskede, da vi flyttede nedenunder, her kunne vi være for os selv, hygge os sammen med veninderne, og kælderen blev pludselig et hyggeligt sted. Det var også her, at min far en nat vækkede mig, han bar mine to yngste søskende ned, jeg var 12, søster 10½, de to små, lillebror 9 og lillesøster 3. jeg fik besked på at låse døren, for min mor skulle føde, så de ville ikke have os ovenpå. Tænk, jeg faldt faktisk i søvn igen og blev først vækket om morgenen af min far, som glad kunne fortælle os, at vi havde fået en lillesøster.
To år senere flyttede vi så ind i det nye hus, som siden har dannet ramme om vores familieliv.
Et stort hus med plads til fem børn, en ung pige, et ægtepar, og en hund. Nu er der kun min far tilbage, og i dag skal jeg sammen med min ældste lillesøster hjælpe ham med at finde en sten til mors gravsted.
Det var spændende at få et lille indblik i din barndom, Lene. Du har været heldig at have mange søskende, noget som er meget anderledes end min opvækst med kun en bror, som er 8 år yngre. Du fortæller så fint om at være mørkeræd. Det tror jeg, de fleste børn har oplvet at være i en periode. Og til sidst kommer alvoren ind, fordi du skal ud at finde en gravsten med din far.
SvarSletLene, det var en smuk beretning om livets cyklus med udgangspunkt i din egen "historie", synes jeg, på én gang meget livsbekræftende og samtidigt lidt sørgmodig - akkurat som livet selv. Du er så god til at berette, både med ord som "maler" billeder og med det du fotograferer som "maler" stemninger ...
SvarSletSikke en dejlig beretning - fuld af varme og indlevelse. Tak fordi jeg fik lov til at besøge dig i barndommens hus - det gav et smukt indblik i et kærligt hjem. Og så den med dirch Passer sengen - den må mange have misundt jer...
SvarSletEn smuk beratning om dit barndomhjem
SvarSletog så alle de søskene, der kan jeg godt mesunde dig lidt. Jeg har kun en bror.
Det er sådanne beretninger, der gør, at man føler, man kommer ind under huden på folk. Selvom vi her i blogland kun skriver til hinanden, er det i øjeblikke som det her, man føler, det er det hele værd. Du er begavet med både en god hukommelse og evnen til at sætte ord på. Faktisk fik du lige opfrisket min hukommelse. Den der bevægelse med døren synes jeg altså, at jeg kan genkende ;-)
SvarSletSikke et leben der må have været i dit barndomshjem. Vi er selv fire søskende, så jeg har en ide om lydniveauet. Jeg ville ikke være nogen af dem foruden, men jeg er fuldt ud tilfreds med at have to selv. Min tålmodighed er alt for kort til flere.
Til slut håber jeg, I fandt en fin sten.
madame, lige for tiden er der mange minder, der vælter frem, også fordi min far har brug for at få genopfrisket billeder og historier.
SvarSletet cetera, du har ret, sådan er livet jo, og i familien vælger vi helt klart den lyse pensel :-)
Marianne, jeg griner hver gang jeg ser den film, tænk at min far fik ideen derfra, men smart var det.
Conny, vores børn er heller ikke helt tilfredse med os, for de er jo kun to, og min mand er nr. 7 af 9!
Vore børn mener vi skulel ha sørget for flere søskende :-)
Conny, du smuttede lige indenom, mens jeg skrev :-)
SvarSletVi søskende griner tit af, at det er så forskellige ting vi kan huske. Den med at min far kom ned til os, kan min ældste lillesøster f.eks slet ikke huske! Men så er det jo godt vi er flere :-)
Som skrevet ved Conny fra Viborg så er vore børn ikke helt tilfredse med deres forældres dispositioner angående børneantal, men jeg er nu helt godt tilfreds :-)