fredag, december 27, 2013

FØLELSEN AF RIGDOM

For 33 år siden i november måned var jeg 23 år, jeg var tæt på at være færdig som sygeplejerske og jeg havde mødt en sød fyr fra Nordjylland om sommeren. Hans lillesøster og jeg gik begge på sygeplejeskolen i Viborg; selv om vi ikke var lige langt, boede vi på samme gang på sygeplejekollegiet. Den novemberdag skulle jeg møde hele hans familie for første gang til en børnefødselsdag. Jeg var noget spændt, det var en kæmpe flok, de tre yngste, hvor kæresten tilhørte, kendte jeg, men de seks ældre med deres familie var nyt bekendtskab. I min taske havde jeg en lille seddel, hvorpå jeg havde skrevet alle de otte søskendes navn, hvem de var gift med og hvad deres børn hed. I går var syv af de ni søskende samlet i vores hus, mange af deres børn med ægtefæller/kærester og 11 børnebørn var med, vi endte med at være 51 personer. Der blev snakket, der blev leget, vores lange gang er perfekt, når man gerne vil løbe stærkt, og sønnens sovesofa passede perfekt til at lave udspring fra. Kassen med duplo blev brugt flittigt af de yngste børnebørn, sønnens spil kom frem og hver en stoleplads blev udnyttet. Vi fik spist masser af kage, slik og småkager, vi fik sunget julesalmer, og vi fik spist hotdogs. Men først og fremmest var vi sammen. Og det er det vigtigste. Jeg er stadig i dag så dybt taknemlig for, at jeg har fået lov til at være en del af den familie. Den har beriget mig på så mange måder og har været med til at forme mig til den, jeg er i dag.

P1070505

I dag er arbejdsdag for landmand og søn, der skal sorteres kartofler. Jeg læser datterens bacheloropgave, jeg er blevet bedt om at tage de kritiske briller på. Det er en helt anden verden end sygepleje, her handler det om æstetik, visuel perception og udstillingsteori, så jeg holder lige en pause med en kop te. Morgenhimlen udstillede sig selv på fortrinlig vis med muligheder for nydelse af æstetisk karakter og  visuel perception. God 3. juledag til dig, for husk julen er først lige begyndt, der er 9 dage tilbage.

P1070507

24 kommentarer:

 1. Det husker vi! Her render julen ikke af huset foreløbigt, den er jo først lige begyndt ;-) Jeg sidder og skumler over en oversættelsesopgave fra en kollega, det er noget af en udfordring for min julehjerne....

  SvarSlet
  Svar
  1. Pollyanna, det var godt :-) Vi må tage nogle småkager og slik til at forsøde hjerneudfordringerne med :-)

   Slet
 2. Flotte billeder! Jeg er fuldstændig enig i, at julen varer til Hellig tre Konger, som det er gammel skik og brug.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne, dejligt at vi er enige :-)

   Slet
 3. Som det da lyder fantastisk :)

  Hos mig er der ikke 9 dage tilbage, - men julen har også allerede varet længe .

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det var det og vi har vist kommenteret hos hinanden på samme tid :-) Helt ærligt Eva, julen startede først d. 24, det er kun 3 dage siden , så at julen har varet længe hopper jeg ikke på :-)

   Slet
 4. Her er julen ovre, inden den rigtig flyttede ind.. :-)
  Det er virkelig rigdom, at være en del af sådan en stor flok.. Lyder som en fantastisk dag sammen med alle sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, altså det kan julen da ikke være bekendt ;-) Og det var fantastisk :-)

   Slet
 5. Jeg læste godt dit andet indlæg om 48 gæster (tror jeg) og tænke sikke et leben :-) Vi har dog aldrig været mere end 30. Ellers kender jeg godt det med den lange løbebane, det har også altid været elsket af alle der kom her i huset. Man kan virkelig få fart på i den lange gang helt ind i stuen, rundt om spisebordet og ud igen. sådan 35-40 meter og en 8-10 jævnaldrende unger, så er der liv og glade dage :-)
  Så er motorcykelture noget mere fredelige, selv med musik i ørerne. Der bestemmer man selv lydniveauet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia, så lang en gang kan jeg ikke klare, men støjniveauet i gangen kunne sagtens blive højt :-)

   Slet
 6. Det lyder fantastisk hyggeligt og højlydt. Fortsat god jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Folehave, tak i lige måde :-)

   Slet
 7. Hold.da.op for et liv og støjnievau i hytten, der må have været. Selv om det er skønt, er det nu også helt rart, når de er væk igen ... og huset ligner Jerusalems ødelæggelse :-)
  Selvfølgelig varer julen da til Helligtrekonger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det var dejlige timer, men jeg var så træt at jeg sov i syv timer sammenhængende, det kan jeg ikke mindes hvornår jeg sidst har prøvet det ;-) Og selvfølgelig varer julen til Helligtrekonger!

   Slet
 8. Den slags rigdom er noget af det bedste ;-D

  SvarSlet
 9. En svigerfamilie man stortrives med er guld værd - jeg er også heldig som du :-) KH Anette

  SvarSlet
 10. Sjovt at læse om din indføring i svigerfamilien - der var og er noget at holde styr på! 51! Jeg er målløs. Men det har garanteret været herligt for alle.
  Jeg prøver at strække min jul til helligtrekonger, men det holder hårdt, må jeg indrømme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, og så manglede vi endda to søstre og deres familie plus en brors børn med familie, dvs der kunne have været 36 mere.Hvad skal det ikke blive til når mine børn og de sidste andre kusiner og fætre får børn? :-)

   Slet
 11. Fine stemningbilder...
  Det er lenge siden jeg har lagt igjen en kommentar hos deg - og alle andre.. Har hatt ein "tung", og bruker mest tid på komme i form igjen...
  Jeg vil ønske deg alt godt i det nye året
  Ruth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ruth, tak og jeg ønsker også for dig et godt og velsignet Nytår :-)

   Slet
 12. I er jo klart flere end os - men glæden er den samme - glæden over at være blevet en del af husbonds dejlige familie! Hvor er vi heldige:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, vi er så heldige :-)

   Slet